У вртић од понедељка могу сва деца, из синдиката тврде да нису спремни за то

17 маја, 2020

У београдске вртиће од понедељка могу сва деца, али вртићи нису спремни да раде пуним капацитетима, па се могу само уздати у савесност родитеља, каже за nova.rs председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Босиљка Јовановић.

Foto: Canva

Јовановић тврди да би у случају повратка већег броја деце у вртиће прво настао проблем око њиховог пријема.

“Ако би се сада вратио велики број деце, колико би само времена требало да она уђу унутра? Потребно је време да се испоштују предвиђене процедуре”, каже Јовановић.

Подсећамо да је приликом уласка и изласка из вртића неопходно држање дистанце од два метра, а пријем деце траје до 8.15, након чега се врата закључавају.

Сви који улазе у вртић, пролазе дезобаријере. Родитељи обавезно улазе са маскама и рукавицама на које се прска средство за дезинфекцију. Деца након уласка у зграду перу и дезинфикују руке, након чега могу код васпитача.

Председница синдиката наводи да је тренутни одзив за вртиће јако мали и не очекује да ће доћи до наглог пораста броја деце, јер су како каже, родитељи савесни.

“Имали смо много веће разумевање и подршку од родитеља него од надлежног министарства”, каже она и наводи да јој није јасно због чега се све мере тако брзо попуштају.

У току прве недеље, у вртиће су могла да се врате само деца чија су оба родитеља морала на посао, што су морали и да документују.

Пошто се појавио мањи број деце него што је било пријављено, Градска управа Београда добила је сагласност Министарства просвете да од понедељка 18. маја дозволи долазак и деце деца и чији родитељи немају потврду послодавца о радном ангажовању.

Члан кризног штаба Србије за борбу са коронавирусом, епидемиолог др Предраг Кон, рекао је да ће се последице отварања вртића видети тек за седам до десет дана након што деца крену у њих. Он је раније напомињао да је струка за то да се вртићи отворе тек од првог јуна.

Извор: Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама