У закључну оцену улази и знање са часова на даљину

22 марта, 2020

Уколико епидемија коронавируса не дозволи повратак ученика у клупе, коначне закључне оцене биће засноване на резултатима које су основци и средњошколци постизали у току целе школске године. Рачунаће се оцене које су већ у дневнику, али и оне које ће ђаци тек зарадити учествовањем у настави у онлајн окружењу, потврђено је за „Политику” у Министарству просвете.

Надлежни објашњавају да ће у образовној пракси тежиште које је до сада било на сумативном оцењивању, у условима учења на даљину прећи на формативно оцењивање. Сумативно је вредновање знања ученика за одређено градиво или у одређеном периоду на крају неке целине и бележи се бројчано. Формативно је континуирано праћење ђачких постигнућа и активности са јасним смерницама за даље напредовање.

Формативно оцењивање на даљину, по оцени просветних радника, може се без већих потешкоћа спровести и то на основу повратних информација које ће након праћења ТВ лекција и других образовних садржаја ђаци слати учитељима и наставницима.

Домаће задатке, урађена вежбања, саставе, есеје, пројекте, презентације, цртеже… ученици могу достављати електронским путем, имејлом у инбокс наставника, у оквиру одабране онлајн платформе или „виртуелне учионице” за размену материјала.

За најмлађе ђаке, који се још не сналазе у комуникацији онлајн, слике урађених домаћих задатака могу слати родитељи. Сви пристигли садржаји прикупљаће се у електронском портфолију (е-портфолију) ученика, или ће их наставници евидентирати у својим белешкама.

Аутор: Миленија Симић-Миладиновић

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама