Ublažene epidemiološke mere u vrtićima – vakcinisani vaspitači ne moraju da nose maske

jul 7, 2021

Pad broja obolelih od koronavirusa doveo je do popuštanja nekih mera kada je reč o privredi, pre svega o ugostiteljstvu i turizmu, a konačno se taj uticaj poboljšane epidemiološke situacije “prelio” i na mere u vrtićima, pa su one sada relaksirane.

Foto: Canva

Prema dopisu u koji je naša redakcija imala uvid, a koji je stigao vrtićima ove nedelje, Institut za javno zdravlje Batut je na zahtev Ministarstva prosvete dao dozvolu da se ublaže protivepidemijske mere u vrtićima.

Uvedene su četiri novine koje se odnose na zaposlene i roditelje, i to:

  • Zaposleni u vrtićima koji su vakcinisani i revakcinisani i od čije je druge doze vakcine prošlo 14 dana nisu u obavezi da u vrtiću nose maske. Roditelji i drugi posetioci vrtića čiji vakcinalni status nije poznat i dalje moraju nositi maske u prostorijama vrtića, dok na otvorenom to nisu u obavezi. Boravak više vaspitača iz različitih grupa u jednoj prostoriji treba izbegavati, a ako je to baš neophodno, iz Batuta preporučuju da svi u tom slučaju nose maske, da se drži distanca i da se prostorije provetravaju.
  • Dezinfekcija ruku pri ulasku u vrtić je i dalje obavezna, kao i uzimanje podataka od roditelja o zdravstvenom stanju deteta. Merenje temperature kod dece i dalje je preporučenu, ali ne treba da bude jedini kriterijum za prijem deteta u grupu.
  • Spajanje grupa u letnjem periodu je dozvoljeno, s obzirom na smanjen broj dece i osoblja, ali jednom formirane spojene grupe ne treba menjati bez preke potrebe, kako bi se mogla pratiti epidemiološka situacija u objektu.
  • Rizik od prenošenja infekcije preko didaktičkog materijala (plastelin, makaze, papir…) je prihvatljivo nizak, a plastične drvene i metalne igračke takođe ne predstavljaju veliki rizik, ali bi ih trebalo nakon upotrebe dezinfikovati, ukoliko je moguće. Igračke koje se ne mogu oprati ili prebrisati ne treba koristiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama