Direktor Petnice: Perspektiva školstva siva, u Srbiji će državne škole pohađati samo deca siromašnih

15 decembra, 2016

Obrazovni sistem Srbije je zacementiran i toliko zastareo da je u njemu nemoguće izvesti reformu u skladu sa potrebama savremenog doba, izjavio je danas direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić.
ucion
On je ocenio da je perspektiva školstva siva i da će ubuduće u Srbiji državne škole pohađati samo deca siromašnih.
I ako hoćemo da radimo reformu obrazovnog sistema u Srbiji, ne možemo, jer taj sistem je toliko zastareo da ne dopušta ništa fleksibilno, ocenio je Majić u debati “Politika obrazovanja za novu razvojnu agendu Srbije“ Evropskog pokreta i EU Info centra.
On je rekao da je zbog toga pesimista i da srpskom školstvu predstoji sivo vreme i ekspanzija privatih škola.
Biće dve grupe škola, jedne, koje će želeti da ponude kvalitet, znajući da postoji deo stanovništva spreman da plati kvalitetno školovanje, i druge koje će nuditi nekvalitet, kroz površnost jer postoji takođe deo koji će platiti da dobije- papir, ukazao je on.
A, i jedne i druge će, upozorio je Majić, iz državnog sistema školstva izvlačiti ono malo preostalih dobrih nastavnika.
On je predočio da je to već viđeno u mnogim zemljama i da će ubuduće – ići u državnu školu značiti da ste vrlo siromašni i ne vodite računa o obrazovanju svoje dece.
Majić je rekao da školstvo u Srbiji služi za zapošljavanje u državnoj upravi – da se negde zaposli 120.000 ljudi, a Univerzitet je ogromna institucija koja postoji sama zbog sebe i neće da se menja.
On je naveo primer: Biološki fakultet ne školuje biologe, već nastavnike bilogije!
Prema njegovim rečima, ni Evropa nije svetao primer i EU ima obrazovnih sistema koliko država i više, a da nije uspela da ih uskladi sa tehnološkim promenama-
U tome su mnogo uspešnije zemlje Azije, istakao je on.
Rukovoditeljka Centra za dualno obrazovanje Privredene komore Srbije (PKS) Ana Stojanović izjavila je da je PKS pokrenula inicijativu da se smanji nezaposlenost mladih i podrži privreda u kvalifikovanom kadru.
Trenutno se u Srbiji po sistemu dualnog obrazovanja školuje oko 1.000 đaka, a u 2017. taj broj će biti uvećan za još četiri odeljenja, 120 đaka obrazovnog profila trgovac, dodala je ona.
Stojanović je predočila da trenutno mašinska, elektro i tekstilna industrija u Srbiji veoma teško pronalaze kadrove.
Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja istakao je da bi sistem obrazovanja trebalo prilagoditi činjenici da danas usluge čine najveći deo BDP, čak 70 odsto, potom industrija i poljoprivreda sa tek tri do četiri odsto društvenog proizvoda.
U debati, iako su pozvani, nije učestvovao niko iz Ministarstva prosvete i nauke.
Piše: FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Direktor Petnice: Perspektiva školstva siva, u Srbiji će državne škole pohađati samo deca siromašnih

 1. Anica kaže:

  Državne škole su kvalitetnije od privatnih jer se u njima znanje prenosi i usvaja.U privatne škole idu razmažena dečurlija skorojevića kojima se za dobre pare ponavlja da su lepi i pametni i dele petice ko bombone.Svaki iole normalan roditelj upisuje dete u državnu školu,znam takve roditelje koji su ispisali dete iz privatne škole i upisali u državnu.Državne škole su po mnogo čemu u problemu ali i dalje postoji kvalitet za one koji hoće da uče i pošteno uspeju u životu.Igore Majiću terate vodu na svoju vodenicu!

  1. Nasta kaže:

   To što ste sada rekli bila je i moja predrasuda. Samo pomen najpoznatije privatne škole kod nas meni je bio asocijacija na bogatu, bahatu i razmaženu decu. Mišljenje sam promenila kad sam igrom slučaja prisustvovala na nekoliko časova u toj školi. Malo je reći da sma bila fascinirana marljivošću, disciplinom, znanjem i lepim manirima dece koja tu školu pohađaju. Bilo je u tom razredu i dece estradnih zvezda i bila su izvanredna. Bogati i poznati apsolutno shvataju značaj obrazovanja, dok i sami učestvuju u nametanju šund kulture širokim narodnim masama i guraju parolu da obrazovanje nije važno. Tako je zapravo državno osnovno i srednje obrazovanje postaje instrument za proizvodnju tupe radne snage i neobrazovanih poslušnika, a privatno školuje one koji će vladati tim tupim masama. Da se razumemo ne reklamiram privatnu školu, ja sam nastavnik u državnoj školi i plače mi se od toga u šta se pretvaraju naše državne škole, I šta iz njih izlazi jer si primoran kao nastavnik da se povinuješ svima.

  2. Tina kaže:

   Bilo bi dobro da saopšti i 0%prisutne polaznike u petnici iz privatnih škola.mora da da ove izjave da bi dobio još koji dinar od nvo.bila sam na seminaru u petnici za nastavnike”eu u školama” čovek je već u eu a jede naš hleb.ima nas još puno ,na njegovu štetu,koji ipak dobro radimo u školama.ako beograd ubrza izgradnju naučnog centra ode petnica u arhivu.kvalitetno radi i centar za talente 2,g.nikola s. je direktor.

 2. KAKTUS kaže:

  PA NARAVNO,OVAKVIM URUSAVANJEM SISTEMA OVO JE BILO LOGIČNO RESENJE.SVE OVO JE SISTEMATSKI RAĐENO GODINAMA UNAZAD-I SAD JE CILJ ISPLIVAO NA POVRŠINU

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama