Ученици добили туђе резултате тестова из математике

12 јуна, 2020

Поред проблема са којима су се суочавали наставници док су прегледали тестове са пробе мале матуре и конфузије око тога да ли ће резултати из српског језика и комбинованог текста уопште бити доступни, неким ученицима се догодило и да добију прегледан тест који није њихов, наводе неки родитељи.

Foto: Canva

“Моја ћерка се улоговала на своју шифру, попунила све што је потребно, након чега јој је оцењен тест из математике стигао на мејл. Међутим, то није био тест који је она радила. Добила је бодове на неким задацима за које зна да их није урадила”, каже мајка матуранткиње М. Јањић.

У прилог томе да није у питању изолован случај иде изјава Драгане Соћанин, мајке једне од матуранткиња.

“Чујем да је овај тест из математике некој деци стигао погрешно, у смислу да није шифра за то дете, да је дете добило нечији туђи тест”, рекла је Соћанин у уторак у емисији “Међу нама”.

На питање да ли је упознат са тим да је су поједини ученици добили резултате погрешних тестова из математике, и ако јесте како је до тога дошло, министар просвете Младен Шарчевић нас је упутио на Бранислава Ранђеловића, директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

“Тај део посла је радио Факултет организационих наука (ФОН), ми смо овде у заводу задужени за припрему задатака, штампање и паковање. А тај део око прегледања и око резултата је радио ФОН”, рекао је Ранђеловић за Нова.рс.

Др Марко Петровић, доцент катедра за информационе системе, за кога је Ранђеловић рекао да је био одговоран за процес провере тестова, за Нова.рс је кратко рекао како нема одобрење да даје изјаве за медије и упутио нас на Министарство просвете.

Сви тестови прегледани, али не без проблема

Резултати из математике су објављени са два дана закашњења, а дилему коју су имали многи ученици и њихови родитељи, када ће моћи да виде резултате из српског и комбинованог теста, разрешило је данас Министарство проствете. Одговор је – резултата неће бити.

“Само пробни тест из математике је спроведен у прописаним условима и за њега је, како је и најављено, једино објављен резултат, са сврхом да ученици науче да приступе сајту након завршног испита, како би проверили своје резултате”, стоји у саопштењу.

Резултати пробних тексова из српског језика као и комбинованог теста, дакле, неће бити, али је њихово прегледање уредно било организовано.

Међутим, ни то није прошло без проблема, каже за Нова.рс Владимир Аџић из Уније сидиката просветних радника у Чачку, који је присуствовао прегледању комбинованог теста.

Тест из српског језика је прегледан прошле среде, тест из математике у четвртак, а комбиновани у петак.

“Био сам дежуран у мојој школи у петак кад се прегледао комбиновани тест. Тог дана нисмо успели да прегледамо све што је било планирано јер је проток на мрежи био слаб, тестови су стизали јако споро”, каже Аџић за Нова.рс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама