Učenici iz Srbije postigli natprosečne rezultate u oblasti čitalačke pismenosti

17 maja, 2023

Prema objavljenim rezultatima istraživanja Pirls 2021, učenici četvrtog razreda osnovne škole iz Srbije, uzrasta 10 godina u oblasti čitalačke pismenosti postigli su rezultate iznad proseka.

Predstavajući rezultate Pirls istraživanja direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja Branislav Ranđelović rekao je da prosečno postignuće učenika iz Srbije iznosi 514 poena.

Prema njegovim rečima, to je više od prosečne vrednosti PIRLS skale.

„Testiranje je pokazalo da učenici četvrtog razreda imaju bolja postignuća u čitanju radi književnog iskustva, gde je prosek bio 518 poena, u odnosu na čitanje radi pronalaženja i upotrebe informacija gde je prosek bio 511 poena“, kazao je Ranđelović na konferenciji za novinare.

U PIRLS istraživanju iz Srbije je učestvovalo je 4.037 učenika i učenica četvrtog razreda iz 160 škola u Srbiji. Testiranje je sprovedeno u martu i aprilu 2021. godine.

Ovo istraživanje je obuhvatilo 400.000 učenika iz više od 60 obrazovnih sistema širom sveta. Srbija ima prosečno postignuće isto kao i Francuska, a niže od Slovenije, Nemačke, Austrije, Bugarske. Na vrhu skale je Singapur koji je imao veće prosečno postignuće od svake druge zemlje.

Takođe, rezultati pokazuju da su učenici koji su rano počeli sa opismenjavanjem imali više prosečno postignuće u čitalačkoj pismenosti u četvrtom razredu.

Sledeći ciklus testiranja je 2026. godine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Učenici iz Srbije postigli natprosečne rezultate u oblasti čitalačke pismenosti"

  1. Neša kaže:

    Naša deca su u prednosti zahvaljujući Vukovom, piši kao što govoriš čitaj kako je napisano. Jedan glas jedno slovo. Veliki deo dece kad pođe u školu već zna da čita piše i računa. Poneko zna i da se samo obuče i veže pertle.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama