Učenici od 5. do 8. razreda biraju i neke nove slobodne aktivnosti

28 avgusta, 2022

U programu slobodnih aktivnosti koje đaci od petog do osmog razreda biraju od ove godine nalazi se i Filozofija sa decom.


Tako petaci i šestaci mogu da biraju sledeće aktivnosti: Vežbanjem do zdravlja, Životne veštine i Medijska pismenost. U drugoj grupi za sedmi i osmi razred su: Preduzetništvo, Moja životna sredina i Umetnost.

Međutim, stručna društva su za petake i šestake pripremila i Domaćinstvo, Crtanje, slikanje i vajanje, Čuvare prirode, Muzikom kroz život i Sačuvajmo našu planetu, a za učenike sedmog i osmog aktivnost – Filozofija sa decom.

“Programi slobodnih nastavnih aktivnosti su koncipirani da favorizuju aktivnost učenika, služe za povezivanje njihovog školskog i vanškolskog iskustva, učenje putem rešavanja problema, saradnju, timski rad, kao i upotrebu savremenih tehnologija u obrazovne svrhe”, kažu za “Novosti” u Ministarastvu prosvete.

Procedura po kojoj đaci biraju neku od aktivnosti podrazumeva da škola ponudi spisak, učenici i roditelji se pre izbora upoznaju sa ponuđenim programima.

Ovi programi se realizuju kombinovanjem različitih tehnika rada sa učenicima, kao što su prezentacije, demonstracije, studije slučaja, simulacije, igranje uloga, debate u malim grupama, rad na projektima, gledanje i analiza video-priloga, kreativne radionice, povezivanje sa vršnjacima iz drugih škola ili država, gostovanja stručnjaka, posete raznim dešavanjima…

S druge strane, učenici i roditelji smatraju da slobodne aktivnosti samo povećavaju broj časova koje deca imaju dnevno, a da je njihov učinak – mali. Učenici najčešće biraju aktivnosti za koje procene da su lagane i da ne zahtevaju mnogo učenja. Takođe, često se čuje da slobodne aktivnosti služe da se nastavnicima koji nemaju normu na taj doda broj časova potreban za punu platu.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama