Ученици Прве београдске гимназије изнели своје предлоге. И сјајни су.

11 маја, 2023

Ученици Прве београдске гимназије изнели су своје предлоге решења ситуације у којој се налазимо после догађаја који се догодио у ОШ “Владислав Рибникар”. Њихове предлоге преносимо у целости.

Поштовани сви,

Дубоко смо потресени догађајем који се догодио у ОШ ,”Владислав Рибникар”, верујемо, као и сви. Ово је заиста неописива трагедија која треба да буде последњи шамар и опомена нашем друштву да се пробудимо. Млади смо и на нашим плећима се налази одговорност да мењамо овакав систем у којем живимо и да се боримо за боље сутра – сутра у којем нећемо стрепети да пустимо своју децу у школу, за просвету у којој се зна ко је професор, а ко ученик и за државу из које нећемо желети да одемо, него да се дичимо њоме. Овај случај треба да буде освешћење, као и повод и позив на промену.

С тим у виду, желели смо да дамо своје предлоге као могућа решења и позовемо што више ученика и професора да нам се придруже јер се сви боримо за исто – за будуће добро. Наравно отворени смо за додатне предлоге и сугестије уколико их имате!

Наши захтеви су у вези са три основне теме које видимо као клицу оваквих проблема:

Реформа школства

Нажалост, све више увиђамо да је васпитање деце од стране родитеља нешто што изостаје у мањој или већој мери, као и секундарно васпитавање које деца треба да стекну у школи уз своје учитеље, наставнике и професоре. Тражимо од државе да пружи адекватну реакцију у овом погледу и одреши наставничке руке, посебно на ове начине:

– Снижавање толеранције према ученицима:

Захтевамо да се пооштре казне које ученици добијају услед непримереног понашања како би били свеснији последица онога што чине. Самим тим тражимо и да се смањи праг толеранције за избацивање ученика из школе јер то може да одврати ученика од прављења лоших одлука јер је свеснији нежељене последице.

Приоритет мора да нам буде заштита угрожених професора који бивају константно нападнути правима ученика који пре свега не поштују своје дужности и обавезе.

– Тражимо повећање плата у просвети:

Просвета је један од елементарних стубова сваке државе и уколико се тај стуб заљуља настаје велика претња по читаво друштво. Постајемо све више свесни данашње ситуације у којој недостаје стручни кадар који би предавао у школама и да не бисмо завршили у ситуацији у којој неадекватно обучени људи подучавају наше ученике, неопходно је повратити углед просвети и у овом светлу, чиме бисмо привукли и већи број студената који би се школовали за рад у школству. Такође, сусрећемо се све више са потпуно демотивисаним професорима који услед ниске плаћености и везаности руку све више губе почетни ентузијазам и одустају од пружања максимума својим ученицима. Позивамо вас да се сетимо сви да улагањем у просвету ми улажемо у дуготрајну инвестицију, у највредније што држава има – у будуће генерације – на којима као што сви знамо, остаје свет сутра.

– Увођење новог школског предмета и фокус на важним запостављеним предметима:

Важно је повратити значај данас олако запостављених предмета попут ликовне и музичке КУЛТУРЕ и физичког ВАСПИТАЊА. Као што видимо, ови предмети имају суфикс култура и васпитање, наравно, са разлогом. У данашње време када су деца превише за телефонима, таблетима и осталим уређајима, изузетно је важно подстицати креативност и физичку активност као начин да превазиђемо све чешћу агресију код младих. Истовремено бисмо их учили и стрпљењу као запостављеној вештини млађих генерација. Ово бисмо постигли повећањем броја ових часова и темељнијим приступом обраде градива на овим часовима.

Поред овога стекли смо утисак да нашем образовању недостаје један општи и универзални предмет који ће нас учити оном елементарном што се неоправдано очекује да сами научимо или како то многи кажу, ономе чему нас живот учи. На часовима овог предмета би се говорило о изградњи међуљудских односа, исправном и погрешном, субјективном и објективном, изградњи дисциплине, поштовању, дужностима појединца према породици, пријатељима и друштву и личном доприносу и важности општег добра код појединца, као и основним животним вештинама попут припремања хране, замене сијалица,… Подстицало би се критичко мишљење и исказивање емоција код ученика, што би све имало позитивне резултате у будућности – деца би била отворенија у комуникацији са родитељима и схватила би од малена да постоји увек место на ком ће њихов глас да се чује и где ће он бити битан. С тим у вези, улога наставника треба да буде пре менторска и да њима кроз ове часове буде омогућено да прате поред професионалног развоја ученика и развој особе на личном плану, што би могло да помогне да се спрече фаталне последице попут ове у школи “Владислав Рибникар” уколико се уоче на време. Овај предмет би требало да буде један од предмета са највећим фондом часова јер приоритет нашег друштва јесте да на крају дана и школовања постанемо добри људи – чиме би школа добила своју потпуну улогу – улогу у формирању личности појединца. Ове часове би могли да држе како разредне старешине (као особе које најбоље познају ученике свог одељења), тако и педагози или наставници грађанског васпитања. Важно је да се овај предмет бројчано оцењује и да на крају школске године он улази у просек како би ученици били свесни његове важности како би темељније приступили обрађивању оваквих тема и садржаја.

– Смањити оптерећење наставника административним процедурама како би били усредсређенији на васпитно-образовни рад:

Како би васпитно-образовни систем био што ефикаснији, фокус наставе и наставничке професије не треба бити на уписивању података и информација у електронски дневник и вођење евиденције, већ на приснијем односу са ученицима.

Једино када нас буду престали занимати искључиво папиролошки проблеми и будемо се усредсредили на ученике, због којих цео образовни систем и постоји, и лошу поставку односа између наставника и ученика, можемо доћи до квалитетног решења и очекивати мањи број непожељних ситуација. И ми ученици и наставници смо људи на крају дана, а оно што нас чини људима не може бити претворено у слова и бројеве уписане на некој онлајн платформи.

– Увођење превентивних психолошких прегледа и разговора за све ученике једном годишње:

Попут систематских прегледа на којима ученици посећују педијатре и стоматологе сваке године, како би се они уверили да је све у реду са физички здрављем ђака, тако је важно да постоји особа која ће проверавати ментално стање појединаца.

Кроз године и евиденцију стручна лица би могла уочити уколико постоје неке промене на овом плану код одређеног ђака, што би могло да потпомогне да се спречи развој лошег психичког стања ученика.

– Смањење притиска на ученике у виду оцењивања:

Данас је преовладало мишљење да уколико неко дете нема одличан успех или све петице, да се оно не труди довољно, да није довољно добро и над тим дететом се врши велики притисак. Сугеришемо да се у континуитету врши апел за разумевање деце на родитеље и на тај начин истаћи да то што неко дете није надарено за један предмет или грану науке, не значи да је мање вредно и да постоје друге ствари у којима је дете добро и које они треба да подстичу и пружају детету ветар у леђа.

Спровођење закона о минималној удаљености кладионица од школских установа
Регулатива медија:

Желимо да укажемо на важност медија као средства информисања и њихове улоге у развоју младих. Многи млади данас проналазе своје идоле у људима које виђају на екранима и зато је важно водити рачуна о томе кога пуштамо да води главну реч у медијима.

Захтевамо следеће:

– Забрана приказивања ријалити програма и садржаја који промовише насиље, вулгарности и све неприкладне садржаје који захтевају ознаку 18+ у ударном термину или у току дана када би такав садржај био доступан гледању деци.

– Строжа контрола садржаја како би се на време открио и забранио сваки програм или емисија који промовишу или на недоличнан начин приказују проституцију, наркоманију, силовања, алкохолизам, насиље, некултуран речник итд. на каналима са националном фреквенцијом.

– Контрола насловних страна таблоида и штампаних медија – забрана насиља и приказивања неприкладног садржаја попут голотиње или потресних сцена на насловним странама.

– Санкционисање за све који користе говор мржње, подстичу и одобравају насиље у школама на друштвеним мрежама и у другим медијима

– Забрана промовисања неприкладних вредности кроз музику и уметност на јавним местима – на пример, кроз концерте и перформансе. Стварање тимова који ће одлучивати шта је дозвољено и прикладно за наступање на јавним манифестацијама.

Позивамо све професоре и ученике, као и све вас који сте увидели важност проблема, да се прикључите и подржите овакву иницијативу нас младих јер само заједно можемо да направимо промену, а ниједна битна ствар се није догодила сама од себе – зато устаните, подигните глас и покажите да вам је стало! Покажите да нећете окренути главу и пустити да ово прође као још један у мору инцидената и резултата лошег система. Подржите нас младе да променимо овај свет и учинимо старије генерације поносним! Будимо одважни да мењамо, будимо довољно храбри да оставимо траг!

Унапред захвални,

Ученици Прве београдске гимназије

Песма Николе Милановића, ученика наше школе, којом желимо да искажемо незадовољство и алармантност тренутне ситуације, као и да искажемо наше саучешће поводом монструозног догађаја:

“Ко смо ми?

Ко смо ми?

Да ли смо авети, животиње или људи?

Ко смо ми?

Надобудни грађанин који се буса у груди?

Ко смо ми?

Прости, привилеговани сисар,

Лењивац, који се хвали што је бистар.

Ко смо ми?

У јарузи медвед који стално спава,

Прети свима, а не би дирн’о ни мрава.

Шта смо ми?

Зар смо зло завијено у црно

Које би се светило крвно?

Ко смо ми?

Ми смо деца и ученици.

Ми смо родитељи и учитељи.

Ми смо сестра која воли брата,

Ми смо синови које воли тата.

Ми смо и мама и бака и дека.

Ми смо они који се боре против зле ћуди.

Ми то морамо, ако смо људи.

Никола Милановић 4-1

Почивајте у миру анђели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


90 коментара на "Ученици Прве београдске гимназије изнели своје предлоге. И сјајни су.

 1. Anica каже:

  Bravo ljudine,vi ste nada za svetlu budućnost.

 2. Danijela Petrovic каже:

  Sa decom u nasoj zemji e bave seroditelji niti institucije,decenijama traje ta nebriga na svim nivoima.Potrebno je da mladi ,pametni gimnazijalci osmisljavaju resenja ,a sve smernice koje su naveli su itekako potrebne i konstruktuvne.Bravo za pametne djake.

 3. Prosvetarka каже:

  Deco, da li biste dodali i opciju nestranackog zaposljavanja 🙏🏼 ?
  Uciteljski fakultet sam zavrsila pre 20 godina i nikad nisam naisla na konkurs na koji bih mogla da se prijavim
  FASPER sam zavrsila pre 4 godine i takodje nisam pronasla konkurs, a da prethodno nije bio namesten
  Eto to bih vas molila, zelim vam srecu u daljem skolovanju

 4. Beogradjanka каже:

  Sjajno! Bravo!

 5. Slavica каже:

  Bravo deco, vi ste nasa snaga i pamet!!! Samo da vide ovo oni koji treba da vide. Podrska za svaku rec ovde napisanu!

 6. Jelena Divnić-Stanić каже:

  Bravo!!!

 7. Nataša Žilić каже:

  Хвала Богу,хвала Децо..Да будете Светлост свету.

 8. Snezana Nikolic каже:

  Komentar je BRAVO za ove mlade ljude,jer to je sustina problema I to su potrebne promene.Ali toliko se duboko zagazilo u sve patolosko je ,(prostakluk,promovisanje kriminalaca
  u rialiti programima televizija da nacionalnim frekvencijama; nasilje..)
  Pitam se da li cemo prevazici sve to.

 9. Velja каже:

  Predlozi ucenika a gde su predlozi profesora? Videli smo predloge profesora knjizevnosti gde se bave problemima u drzavi a ne u prosveti. Problemima u drzavi treba da se bavi drzava a prosvetni radnici treba da se bave prosvetnim problemima. Nema pomaka na bolje dok drzava ne promeni odnos prema prosveti. Godinama je cinjeno sve da se prosveta unusti i evo dokle smo stigli.

  1. Nena каже:

   Bravo,deco! Svaka vam čast! Nadajmo se da će nadležni pročitati kako predloge tako i komentare.

  2. Mr Jorgovan каже:

   Ovo su i pisali profesori, zar mislis da se tinejdzeri izrazavaju ovako starinskim izrazima i ovoliko su fokusirani na prava nastavnika…ne bas… Bljak

 10. Dragica Jovanović каже:

  Dodatno: voditeljima emisija na TV kanalima tražiti poznavanje elemenarne pismenosti i dikcije kao i osnovnu kulturu. Nije kulturno ni ispravno punoletne goste u emisiji oslovljavati sa “Ti”, ne kaže se “U vezi toga… “, već ” U vezi sa…” da ne nabrajam dalje.

 11. DraganaB. каже:

  Svaka cast ,ucenicima Prve beogradske,bravo za decu,a tek tekst pesme Nikole Milanovica kojia izrazava pravo stanje uma nase dece! Ove tekstove i reci na prve stranice nase dnevne stampe ,a ne pretnje polit. Preucavanja ubistva silovanja pedofiliju i slike golih starleta ,i sveg neprimaerenog normalnom obicnom coveku!

 12. Foton каже:

  Samo se plašim da iz Ministarstva ne kažu ,,Vi se ne pitate” kao u slučaju državne mature.

 13. Branko Nikolić каже:

  Prva je prva. Bravo za mudrost i hrabrost ! Možemo mi , stariji , samo da
  ih sledimo.

 14. Милош каже:

  Одлични су сви предлози, слажем се са свим. Додао бих само једну ствар о којој се већ причало после трагедије у ОШ “Владислав Рибникар” у Београду, а то је да се нађе начин убудуће да се више и боље контролише шта деца уносе у школу у својим ранчевима и уопште шта носе у школу са собом.

 15. Katarina Dimitrijevic каже:

  Bravo deco,ima nade za buduce generacije.Bogu hvala da postoji takvo seme u nasem pogubljenom drustvu.Zelim Vam da ostvarite svoje ideje i postignete cilj.Raduje me duboka svesnost,vasa odlucnost ,odgovornost sa tako malo godina.
  Nada za buducnost ove zemlje👏

 16. Biljana каже:

  Dok ima ovako razumnih, svesnih i savesnih mladih ljudi, ima i nade da ova nasa lepa Srbija ponovo postane divno mesto za zivot. Bravo, deco!

 17. Gajo каже:

  Sve je kritički obuhvaćeno samo je uzrok pošteđen, izostavljen. Znači: sve je pogrešno.

 18. Ena каже:

  Svi predlozi su za cistu desetku i jedini put ka ozdravljenju ovog bolesnnog drustva! Svaka cast,deco! Pesma je divna!

 19. Dejan каже:

  Ovo ucenici nisu pisali sigurno,vidi se ko je stavio akcenat na tekst…

 20. Dušica Rašić каже:

  Bravo ❤️ deco

 21. Vlastimir Popović каже:

  SVAKA ČAST MLADI LJUDI !!! APSOLUTNO VAS PODRŽAVAM I SAMO NAPRED IZBORITE SE ZA SVOJU BOLJU BUDUĆNOST U OVOJ ZEMLJI .

 22. Najzad каже:

  Bravo deco….neko je morao odrasle da nauci pameti

 23. Milan каже:

  Bravo postovana deco! Da ste živi i zdravi…Bravo! A mi matori sad na posao…

 24. Mile renta bubreg каже:

  Bravo za klince, sve na mestu deco, od mene imate podrsku!!

 25. Mirjana Knežević каже:

  Bravo, to su prave stvari, podržavam sve.

 26. Jelena Mlađenović каже:

  Svaka čast! Do sada najrealniji i najkompletniji predlog na koji sam naišla. Hajde da vidimo šta je vlast spremna da sprovede od gore navedenog.

 27. Sanja каже:

  Ako je ovo zaista izašlo iz glava učenika gimnazije (ne njihovih nastavnika), svaka čast!

 28. Taca каже:

  Svaka čast na predlozima👍

 29. Ivana Alimpic каже:

  Izuzetno lepo.Kada bi hteli svi roditelji dazse ujedine i da stanu na stranu prirodu zivota,sve bi drugacije bilo i ne bi mali klinci upirali pistolje u svoje drugove i drugarice.

 30. Juliana каже:

  Izvanredno !!!!!

 31. Snezana каже:

  BRAVOOOOO DjACI, BRAVOOOOO OMLADINO! Svaka rec je prava i na mestu i zelim Vam da istrajete u ostvarivanju svojih zahteva, jer kad drzava i institucije nisu same uvidele dalekosezni problem Vi ih ovim osvescujete i dajete resenje za sve sto je unazadilo skolstvo, a samim tim i Vasu buducnost, jer
  OMLADINA JE BUDUCNOST NARODA I DRZAVE.

 32. Deni каже:

  Svaka vam je ko Njegoseva. Kao da su pisali brucosi, a ne ucenici prvog razreda srednje skole. Ima nade za nase mlade!

 33. Svetlana каже:

  Uvrstiti u nastavu predmet etiku.

 34. Dusica Tucakovic каже:

  Bravo deco

 35. Ana каже:

  Bravooo!Jos bih samo dodala da je svaki roditelj koji je pre nego sto je odlucio postati roditelj trebao procitati knjigu Slobodna deca Samer Hilla,za dobru knjigu i dobre stvari nikad nije kasno.Saucesce porodicama,podrska,tribine u svim mestima sirom Srbije gde su dobrodosli sva deca,roditelji,uciteljice,nastavnici,profesori,bake,deke i da se ovako nesto vise nikad ne ponovi!

 36. Žana каже:

  Deco, budućnosti naša, podržavam svaku reč, slovo, tačku i zarez! Iskreno želim da dam svoj doprinos iako nisam ni učenik, nit nastavni kadar, već baka u penziji. Kažite mi gde da dođem i kako da pomognem.

 37. Biljana Nedovic каже:

  Bravo deco draga!!!

 38. NATASA LUKOVIC каже:

  DOMACINSTVO, ZABORAVLJENI PREDMET!!!
  OBAVEZNO VRATITI U OSNOVNU SKOLU!!

 39. Mirjana Janković каже:

  Divno!Pošaljite to na vladu Srbije.

 40. Nenad Napjalo каже:

  Deco, svaka vam čast.
  Svo zlo u ovoj zemlji potiče isključivo i jedino od vlasti. Vlast je ta koja prihvata sve nakaradnosti ovog sveta.
  Nisu učitelji, nastavnici, profesori degradirali sami sebe. To je uradila vlast. Kao i sa pravosuđem, zdravstvom i svim ostalim segmentima života. Sramota je da su ljudi toliko zaplašeni da će ostati bez radnih mesta i privilegija ukoliko se suprotstave vlasti. Naše društvo propada decenijama i nikoga iz vlasti nije briga. Svo oružje o kome se sada toliko govori, nije ovde od juče, već decenijama. Vlast da je htela mogla je da ga istrebi odavno, kao i drogu.
  U školama u Danskoj postoji predmet koji se zove EMPATIJA. Trebalo bi ga uvesti i kod nas dva puta nedeljno počevši od predškolskog u vrtićima.
  Moramo da se ujedinimo i nateramo vlast da promeni svoje ponašanje i da zaista svako i bez izuzetka odgovara za svoje postupke.
  Nadam se da će doći dan da svi u ovoj zemlji počnemo da živimo život dostojan čoveka.
  Tu smo uz vas i želimo vam svako dobro.

 41. Maja каже:

  Predlozi su odlični, svaka čast učenicima.
  Dodala bih jednu još jednu stvar za koju mislim da je veoma bitna, a potpuno je zanemarena.
  – DA SE OBRAZOVNIM USTANOVAMA (ŠKOLAMA, VRTIĆIMA…) ZABRANI OTVARANJE PROFILA NA DRUSTVENIM MREŽAMA. Navedene ustanove otvaraju profile i objavljuju fotografije dece, bez saglasnosti roditelja, tj.bez konsultacije sa roditeljima.
  Mislim da bi se Ministarstvo prosvete trebalo pozabaviti sa ovim problemom, jer deca tamo treba da budu sigurna i zaštićena, a ne izložena opasnosti na ovaj način.
  Pozdrav.

 42. Светлана каже:

  Ово нису деца,ово су одрасли људи који боље виде од нас просветара.Они смеју да кажу а ме Не…Хвала вам децо .

 43. Ivana каже:

  Bravo!
  Nemojte stati samo na ovoj objavi, pošaljite ovaj tekst svim školama( kako učenicima tako i nastavnicima), medijima i ministarstvima. Budite istrajni kao što ste pametni.
  Srećno

 44. Marija каже:

  Dodajte uvodjenje uniformi. Model birajte. Možete se medjusobno dogovoriti i takmičiti u predlozima za izgled uniforme.
  Drugo, telefone ostaviti kod dežurnog ili čuvara ili u ormarić. Ukoliko nemate svoj ormarić, tražite….

 45. Jelena Mihaljcic каже:

  Svaka čast mladi ljudi, vi ste svjetli primjer da ima nade, da morao svi zajedno istrajate a zadar naše djece. Hvala vam
  Veliki pozdrav iz Banja Luke

 46. Gordana каже:

  Predivno draga deco. Vi mi ulivate nadu da jos uvek nesto moze da ovo drustvo pokrene u pravom smeru.
  Pozdravlja vas jedna od onih koja je ceo radni vek uz svoje djake….samo jedna obicna i normalna prosvetna radnica koja je ovaj posao odabrala da radi jer ga voli. Da, voli decu i zeli da ta deca grade buducnost u svojoj zemlji.

 47. Aleksandar каже:

  Bravo za mlade. Predlozi sistematični, promišljeni, zreli. Neuporedivo sa lupetanjem državnih organa/političara. Hrabro napred.

 48. Nada Savic каже:

  Ja bih ovom dodala jos samo jedno. Garderoba. Gledam klince,svi do jednog u trenericama sa kapuljacama i kacketima na glavi- STOP, a devojcice, goli stomaci,iscepane farmerke,sminka -STOP , isto vazi i za pojedine nastavnice koje izgledaju kao da su krenule na neki od splavova. Za sve ostalo mogu da kazem samo bravo deco ❤️

 49. Nina Kovacevic каже:

  Budite ponosni na sebe što ste došli na savršeno izvodljiv predlog kako dalje posle ove tragedije gde je 8 nevinih života nestalo u trenu. Pored ljudi u našoj zemlji koji će podržati vaš predlog i boriti se timski da isti taj predlog bude zvanično prihvaćen, trebalo bi pozvati sve naše ljude širom sveta da budu deo ove istorijske promene koja će ponuditi zdraviji način života a samim tim i zdravu sredinu življnenja a ne preživljavanja.
  Dva predloga koja bi mogla da se promotre su:

  1. Da se iz državnog budžeta kreiraju kantine zdrave hrane koje će ponudi svoj deci doručak a koja nisu u mogućnosti da dobiju svakog jutra zbog porodične finansijske situacije, porodičnog nasilja ili zbog bilo kakve druge situacije toga jutra da su bila izložena. Jer bez doručka ta ista deca neće moći da budu sposobna da prate nastavu, uče novo gradivo i daju svoj maksimalni kapacitet.

  2. Uvesti meditaciju i jogu kako bi naučili pravilno disanje koje je najbitnije za regulisanje emotivnog stanja.

  Samo napred uz vas smo ma gde god da smo💖💫🙏💫
  Nina, Australija

 50. Slobodan 78 godina.Žao mi je što nisam mlađi da vam se pridružim. каже:

  Svaka čast deco.Ponosan sam na vas i vaše ideje da pokrenete ovo uspavano društvo.

 51. Deki каже:

  I da se uvede kao predmet ili dodatna nastava vezana za opasnosti na internetu.Knjiga ruskih naučnika” Digitalna Higijena” je prevedena na srpski i svako od od profesora i nastavnika trebalo bi da je pročita.

 52. Tamara каже:

  Sjajno!!!!

 53. Pera Poštar каже:

  Ovo pisala deca? Da im se uskrate telefoni i internet u školi, da se strožije ocenjuju, olakša izbacivanje iz škole, povećaju plate nastavnicima i uvedu dodatni predmeti?
  Vau!
  Predmet koji traže već postoji i uglavnom pokriva sve rečeno. Zove se građansko VASPITANJE, ali je pokleklo pred željom roditelja da im deca i oni sami budu bogougodni, te ga pohađa jedva 30% učenika. Posledice vidimo.
  Razumem ovo za kladionice, ali zašto ne kažu ništa za kafiće, nargila/šiš barove, koji samo što se u škole nisu uselili. Simpatični su predlozi u vezi sa medijima, koji, iako bih lično to uveo da je država moja privatna prćija, ništa drugo nisu do uvođenje cenzure na svim nivoima. To smo već imali u SFRJ i nije se baš lepo završilo.
  Na stranu moja sumnja da su ovo deca sama napisala, ali ako stvarno jesu, drago mi je. Svakako pozdravljam ovakvu inicijativu, ali oni koji trenutno odlučuju, glavni krivci, pročitaće (možda) ovo, nasmejaće se i baciti u korpu.

  1. Kakimono каже:

   Potpisujem…

 54. Slavoljub каже:

  Gospodo ucenici Prve beogradske gimnazije ,

  Probudili ste nadu u mojoj bolnoj dusi da u ovoj zemlji jos uvek postoji klica koju su posejali ucenici djackog bataljona iz Prvog svetskog
  rata .
  Ostanite hrabri , pametni ,dobri ..
  Borite se za Vasu buducnost .
  Ostajte ovde …
  Voli Vas i divi Vsm se profesor u penziji

 55. Oggi каже:

  Dobto su nas deca oplela. Svaka čast ovim mladim i pametnim ljudima. Učumo mi stariji od njih. Izneli su srž problema i pogodili direktno u metu sve probleme ovog društva. Vaši zahtevi su napokon pravi. Bravo!

 56. М. Бошко каже:

  Подржавам све a oсврнуо бих се посебно на један део у овом ‘општи универзални предмет’: у њему посебно треба да се указује на значај очувања ЧИСТЕ заједничке природне околине. По овоме смо ужасни! Обишао сам више земаља и нигде није као код нас! Сви бацају отпадке свуда, и многи образовани и мање образовани – а прљање заједничке околине је показатељ наше бахатости, неуважавања других, нашег основног необразовања, саможивости – то је оно што ја кажем: колико нам је чиста душа толико је чиста и наша околина, и обрнуто!
  Кад Србија достигне ниво еколошки чисте државе онда ће се знати и да је са нашим народним духом све у реду. Како учити ђаке? Угледајмо се на Јапанце! Може се сем торетске подуке увести и практични део: Рецимо, да се од априла до краја октобра уведе 2 – 3 часа сакупљања отпадака по улицама, природи – а та 2 – 3 часа сабити у један дан на сваких 15 дана април – мај, и септембар -октобар, све укупно 8 -10 дана са часовима ‘чиста околина’ – и довољно – развија се чиста свест, учимо се одговорнисти, уче се грађани који их посматрају – на дуги рок јача свест о заједништву – јача се хуманизам. Ето! Поздрав!
  Желим вам успех!

 57. Miroslav каже:

  Raspisati referendum i da Srbija glasa za ili protiv ovoga. Ukratko to je to. Još bih dodao da je neophodno nadzirati sve za čega se glasa i da nadzorni organ krivično odgovara, ako nije sve sprovedeno po zakonu. Miroslav.

 58. Ivanka каже:

  Draga deco,
  Puna podrška vama i vašim profesorima.
  Bez vaspitanja, empatije i socijalizacije nema zdravog društva.
  Moramo svi da se uključimoda bi vi mogli da srvorite bolje sutra.
  Ne smemo da okrećemo glavu, moramo da suočimo sebe i druge.

 59. Mr Jorgovan каже:

  Ma daj, tinejzderi nisu napisali ovaj tekst, oni ne koriste rec Diciti….i uopste nemaju takav starinski stil pisanja…. Pisao je neko od nastavnika i to neko 50+, totalno ocigledno.

 60. Zorica каже:

  Potpuno se slažem sa predlozima, vreme je da se podigne svest i da škole ponovo budu kao nekad, da se zna ko je ko, da se uvedu radne bluze u skolama, da se ukinu mobilni telefoni u školama, društvene mreže koje šire zlo, mada sve ide iz porodice, sve to je jako kompleksno , svi treba da ucestvujemo, neka nam je Bog u pomoći, ziveli

 61. Istomišljenik каже:

  Bravo mladi Ljudi! Hvala Vam na svemu napisanom. Apsolutno podržavam Vašu inicijativu. Kladionice i kockarnice treba izmestiti na obode naselja. Kako se naselje širi- njih ponovo izmeštati na obode naselja. Kod nas su na svim udarnim mestima u naseljima samo kladionice, banke i apoteke. Muzeji, knjižare, galerije, institucije kulture….. se izmeštaju jer beleže gubitke u prvim zonama gradova. A zašto rade sa gubicima? Pa niko više ne ulazi u njih, a ne ulazi zato jer ih niko tome ne uči. Tužno. Deco naša, naša budućnošću, menjajte, dižite glas, ne dajte da Vas nadjača polupismeni, korumpirani, politički profilisan svet. Pozdrav iz Subotice

 62. Draženka каже:

  Draga deco, nadam se da vas ima mnogo tako pametnih. Pogodili ste srž svih naših problema. Nadam se da će se vaš glas čuti i naterati one koji mogu da menjaju da promene, iz korena, sve što se sada dešava. Sve je krenulo niz brdo, ako se ovako nastavi svi koji imaju imalo pameti neće ostati ovde u ovoj našoj lepoj zemlji. To bi stvarno bilo tužno. Kada bi se sve ovo rešilo mi bi bili jedno srećno mesto za život. Neka nam Bog pomogne, ovo nam je sada najvažnija bitka, bitka za zdrav razum.

 63. Radiša Kuzmanović каже:

  Podržavamo, moja supruga I ja, sve što su ova deca predložila. Ovaj predlog treba da bude naš referendum za spas nacije i države.

 64. Ana каже:

  Bravo!!! Bravo deco! To se tako radi! Mi roditelji smo uz Vas!!!

 65. Karolina Marjanović каже:

  Bravo!Zrelo i racionalno.Pravo u centar💜

 66. Sin i ćerka каже:

  Predlozi su vrlo dobri. Ali , siguran sam, nisu ih pisali učenici. Opet se nastavnici, sindikalci, i ini dušebrižnici kriju iza dece. Nije pošteno. I neće popraviti sve što ne valja u obrazovanju.

 67. Novak каже:

  Ovo je čist dokaz da ne znaci biti stariji da bi bio pametniji.
  Svaka cast za našu decu a naši političari bi nešto mogli naučiti iz ovoga.

 68. Dajana Živaljević каже:

  Divni mladi ljudi.

 69. Gordana Jokanovic каже:

  Podrzavam…sto vise predavanja o moralnim vrednostima…sta su vrline…empatija..da se ukljjucii neki duhovnik il slicno i toga treba imati i na televiziji..pocevsi i od obdanista..da se vratimo pravim vrednostima..takmicenja ko zna vise poslovica. mudrih misli..basni..epskih pesama…patriotizam…jer sta ce nam vrhunski strucnjaci u nekim oblastima ako ne izrastu u dobre ljude i patriote..

 70. Radoman Jovic каже:

  Prouciti sistem obrszovanjs i vaspitabja u japanskim obrszovnim institucijama i posebno vrednovanje uvitelja nastavnika i profesira i njihov ugled u drustvu. Primeniti skladno nasim potrebama i uslovima ukojima zivimo, ne zaboravljajuci nas identitet

 71. Aleksandra каже:

  Bravo deco!! Istrajte u svojim zahtevima…tako su zreli…tako su..bas ono pravo, ono sto mnogo nedostaje u obrazovnim ustanovama..UZ VAS MOZDA I IMA NADE..♥️

 72. Дања Дорошки, Професор италијанског језика и преводилац каже:

  Потпуно подржавам предлоге ученика Прве београдске гимназије, с једномдопуном – стављања акцента на редовно праћење и проверу психичког стања свих ученика. То подразумева да школски педагози и психолози свакодневно обаве разговоре са по 15 -20 ученика. Лекари примају по 30 болесних, па 15 так здравих не би био никакв проблем. Тако би они упознали и пратили развој сваког ученика и о томе водили уредне појединачне “картоне” за свако дете.

 73. Vladimir каже:

  Deco svaka vam čast. Vi ste ponos svojih roditelja i profesora.

 74. BRAVO 👏 каже:

  Odlična, sadržajna, sistematična i dobro osmišljena – inicijativa!
  Sa naizgled puno zadataka, ali mora tako, frontalno, da bi se postigao efekat! Mislim da segmentarno rešavanje ne bi dalo sveobuhvatne rezultate.
  Bravo, ljudi u razvoju ! (Mada mogu s obzirom na godine, namerno ne upotrebljavan izraze deco, klinci i slično, kako se ovaj mladi svet ne bi osećao omalovažen, potcenjen, nižerazrednim…)
  Zaslužujete punu pažnju i podršku !
  Svih !
  Pre svega onih u najbližem okruženju, ali i nas ostalih.

 75. Boza каже:

  Deca pametnija od ministarstva. Nije ni cudo jer su tamo uhlebljeni Megatrend kadrovi.
  .

 76. SASA каже:

  Bravo deco, više tazuma u vama nego u svim prosvetnim sindikatima i Ministarstvu zajedno !

 77. Миле Величковић каже:

  Љубљена децо, радости моја;

  За нашим ближњима који су трагично уснули у Бога примите и моје искрено саучешће. Људски је заплакати али, милом Вас љубљени, немојте занемарити Истину: ”У Бога су сви живи”. Истина је Син Божији… Својим смиреним молитвама Њему и Пресветој Богородици утешимо и себе и уснуле…
  Бог суди и судиће – нечастивом…

  Питате се:
  Ko smo mi?
  Šta smo mi?

  Вашим допуштењем, подсетио бих и децу и одрасле. Житија наших врлинских предака и њихова не спорна дела сведоче: ”БОГ ЈЕ ЉУБАВ”. Он је све нас с’ љубављу створио. Човек је Икона Бога. Али…!?
  Да би радосно провели своје дане на земљи и вечно живели у Рају потребно је да чинимо угодна дела Богу. Онако како је Бог благословио, по узрасту и талентима сваког појединца од нас. И народа дабоме.

  Како решити проблем?
  Свидело се то некоме или не: ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ ЈЕ СВЕТОСАВЉЕ. Све остало је пречица до пакла.

  Мир Вам желим. Мир Божији који превазилази наш ум. И сву РАДОСТ у Бога целим бићем Вам желим.
  Радујте се с’ Њим. Јер је Он Једини Творац и Спаситељ наш. Он је једини Победилац злога. Без Бога човек сам никакво добро не може чинити.

  С’ љубављу, Миле Величковић, железничар у пензији.

 78. Slavica54 каже:

  Gde je ONO zivimo u doba terorizma,a deca nam nisu osposobljena za odbranu svoga zivota i svoje zajednice, da ne kazem za ostale zivotne vestine…..lele nama a i njima

 79. Baka каже:

  Bravo deco. Sa vama ipak dolazi lepša budućnost.Trebalo bi mnogi odrasli da se postide kada ovo pročitaju.

 80. Драган Мијајловић каже:

  Види се да су ђаци писали? Повећање плата наставницима као приоритет захтева ученика. Опет политика у школе. Зато је Просвета деградирана.

 81. Miroslav Katanić каже:

  Imate moju podršku u potpunosti. Bravo omladino ….

 82. Vera Markovic каже:

  Bravo omladino zrela odgovorna! Uzdanice nase

 83. Golda Milenković каже:

  Apsolutno se slažem sa svakom idejom koju su ova pametna deca iznela. Svaka im čast na ovakvoj zrelosti!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама