Ученици већине београдских приватних основних школа подбацили на матури: Гори од вечерњих школа

2 јула, 2020

Ученици већине београдских приватних основних школа, према званичним резултатима мале матуре које је објавило Министарство просвете, показали су незавидне резултате, а неке чак имају мање бодова на завршном тесту него поједине школе за основно образовање одраслих! Притом, број бодова који носе на основу општег успеха по правилу је близу максимума.

Типичан пример су приватне ОШ “Владислав Петковић Дис” на Врачару и “Руђер Бошковић” на Кошутњаку. У првој је број бодова на основу општег успеха 56,80 од могућих 60, а на завршном испиту 21,08 од могућих 40. У другој је број бодова понет из школе 55,36, а са завршног испита 23,03. Поређења ради, матуранти из Школе за основно образовање одраслих Обреновац имали су 24,45 бодова на завршном испиту!

– Приватне основне школе део су образовног система, са великим степеном аутономије. То није лоше, али је проблем када немају обавезу да нуде квалитетно образовање. Код нас се под утицајем тржишта смањују критеријуми, прилагођавају се очекивањима родитеља и деце – каже проф. др Александар Бауцал са Филозофског факултета у Београду.

Сумњив квалитет наставе

Валентина Илић из Синдиката образовања Србије оцењује да би Министарство просвете озбиљно требало да се позабави квалитетом наставе, оцењивања и структуром наставног кадра у приватном школству. Њихови критеријуми, каже, често се не поклапају са нашим системом школства.

Према његовим речима, треба узети у обзир и мотивацију ових ђака да ураде добро завршни тест, будући да ће многи уписати приватну средњу школу без обзира на број поена.

– Као друштво требало би да ширимо мрежу приватног образовања, али је лоше ако трпи квалитет. Уколико нам деца изађу из школе необразована, то постаје проблем целог друштва. Они по правилу потичу из економске елите, па се шаље порука да за успех није неопходно образовање. А ако иду и на приватне факултете, добијамо судије или лекаре са недовољним стручним знањем – каже Бауцал.

Деца из приватних основних школа обично не уписују специјализоване средње, за које је потребан велики број бодова.

– Од 378 ђака ове године ниједно нам није дошло из приватне основне школе, а мислим да је слично било и претходних година – каже директорка Филолошке гимназије Драгана Ћећез – Иљукић. – Приватне школе су оазе за оне чији родитељи желе да их склоне са улице, или за оне које су размажени, па мајка и отац процене да се не би снашли у јавној школи. Дешавало се да после завршена четири разреда у приватној школи пређу у јавну због бољег образовања – каже наша саговорница.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама