Учење енглеског језика у вртићком узрасту – може и код куће, а ово су нека од издања која могу бити корисна

Родитељи предшколаца се често питају како да енглески језик, који је свуда око нас, уведу у живот своје деце и има ли смисла то радити док су деца још мала или треба сачекати да крену у школу.

Нова књига у издању Креативног центра Српско-енглеска збрка даје једноставне одговоре на та питања: деца од најранијег доба најбоље усвајају нов језик кроз забаву, игру, разнобојне цртеже, загонетке и стихове. Према речима професорке енглеског језика Драгане Трајковић, ова књига је царство у којем ће деца, уз помоћ родитеља, направити своје прве билингвалне кораке.

Српско-енглеска збрка обухвата неколико тема: породица, боје, бројеви, поздрави и емоције. Намењена је деци предшколског узраста и на занимљив начин, кроз игру и привлачне илустрације, малишане учи првим појмовима енглеског језика.

„Деца језик усвајају на несвесном нивоу. Акценат је на игри, машти, песми, бојама, квизовима, загонеткама, сликама. У књизи Српско-енглеска збрка примењене су све те креативне игре – повезивање, визуелизација, закључивање и др. Зато сматрам да ће деца лако запамтити енглеске речи из ове разигране збирке“, истиче Драгана Трајковић.

О предностима раног учења страног језика ова професорка енглеског каже:

„Погледи на учење језика су се променили. Сада је познато да други језик неће може збунити децу, а моје искуство је да их можемо излагати енглеском језику од рођења. Што се тиче конструктивног учења – судећи по деци, већ око друге или треће године може се вежбати мелодичност језика кроз певање песмица и плес. Затим се уводе и друге креативне активности, као што су бојење, цртање, игре, искуствено учење итд.”

Предности раног учења језика су бројне и њих посебно не треба наводити. Развија се боље памћење, критичко размишљање, концентрација, стварају се синапсе које се иначе не би створиле. Не треба ни помињати да вас у данашњем глобализованом свету знање више језика одмах издваја из гомиле.

Поред Српско-енглеске збрке, Креативни центар има још издања која су одлична за почетно учење језика и сасвим довољне да предшколце.

За децу од 4-7 година (за учење кроз игру код куће)

За прве кораке у енглеском језику препоручујемо Енглески за децу – збирку забавних задатака, мозгалица и активности. Садржи 150 игара и вежби помоћу којих ће дете научити основне појмове на енглеском језику. Више од 300 речи сврстано је по темама (боје, бројеви, породица…).

За исти узраст добар избор је и Мој сликовни речник енглеског језика, који је управо то – занимљив и лепо илустрован речник за децу предшколског узраста.

Уз књигу Енглески за предшколце долази и ЦД са занимљивим песмица, песмицама, а упознавање са енглеским језиком почиње илустрованом причом (инспирисаном Златокосом), активним приступом и разним играма

За млађе основце

Иако уче енглески у школи, обично је за његово боље савладавање основцима потребан додатни труд. У томе им могу помоћи издања попут књига Научите енглески кроз игру (за узраст од 7 до 9 година и друга, за узраст од 9 до 11), збирке занимљивих задатака повезаних са свакодневним ситуацијама. Реч је о радним свескама са занимљивим задацима повезаним са свакодневним ситуацијама. Кроз њих ће деца, поред свакодневних појмова, научити и основне ствари о британској култури, историји, краљевској породици итд.

Коначно, један од одличних начина утврђивања и додатног учења, за оне мало напредније ђаке, јесте и читање двојезичних књига.