Učenje engleskog jezika u vrtićkom uzrastu – može i kod kuće, a ovo su neka od izdanja koja mogu biti korisna

Roditelji predškolaca se često pitaju kako da engleski jezik, koji je svuda oko nas, uvedu u život svoje dece i ima li smisla to raditi dok su deca još mala ili treba sačekati da krenu u školu.

Nova knjiga u izdanju Kreativnog centra Srpsko-engleska zbrka daje jednostavne odgovore na ta pitanja: deca od najranijeg doba najbolje usvajaju nov jezik kroz zabavu, igru, raznobojne crteže, zagonetke i stihove. Prema rečima profesorke engleskog jezika Dragane Trajković, ova knjiga je carstvo u kojem će deca, uz pomoć roditelja, napraviti svoje prve bilingvalne korake.

Srpsko-engleska zbrka obuhvata nekoliko tema: porodica, boje, brojevi, pozdravi i emocije. Namenjena je deci predškolskog uzrasta i na zanimljiv način, kroz igru i privlačne ilustracije, mališane uči prvim pojmovima engleskog jezika.

„Deca jezik usvajaju na nesvesnom nivou. Akcenat je na igri, mašti, pesmi, bojama, kvizovima, zagonetkama, slikama. U knjizi Srpsko-engleska zbrka primenjene su sve te kreativne igre – povezivanje, vizuelizacija, zaključivanje i dr. Zato smatram da će deca lako zapamtiti engleske reči iz ove razigrane zbirke“, ističe Dragana Trajković.

O prednostima ranog učenja stranog jezika ova profesorka engleskog kaže:

„Pogledi na učenje jezika su se promenili. Sada je poznato da drugi jezik neće može zbuniti decu, a moje iskustvo je da ih možemo izlagati engleskom jeziku od rođenja. Što se tiče konstruktivnog učenja – sudeći po deci, već oko druge ili treće godine može se vežbati melodičnost jezika kroz pevanje pesmica i ples. Zatim se uvode i druge kreativne aktivnosti, kao što su bojenje, crtanje, igre, iskustveno učenje itd.“

Prednosti ranog učenja jezika su brojne i njih posebno ne treba navoditi. Razvija se bolje pamćenje, kritičko razmišljanje, koncentracija, stvaraju se sinapse koje se inače ne bi stvorile. Ne treba ni pominjati da vas u današnjem globalizovanom svetu znanje više jezika odmah izdvaja iz gomile.

Pored Srpsko-engleske zbrke, Kreativni centar ima još izdanja koja su odlična za početno učenje jezika i sasvim dovoljne da predškolce.

Za decu od 4-7 godina (za učenje kroz igru kod kuće)

Za prve korake u engleskom jeziku preporučujemo Engleski za decu – zbirku zabavnih zadataka, mozgalica i aktivnosti. Sadrži 150 igara i vežbi pomoću kojih će dete naučiti osnovne pojmove na engleskom jeziku. Više od 300 reči svrstano je po temama (boje, brojevi, porodica…).

Za isti uzrast dobar izbor je i Moj slikovni rečnik engleskog jezika, koji je upravo to – zanimljiv i lepo ilustrovan rečnik za decu predškolskog uzrasta.

Uz knjigu Engleski za predškolce dolazi i CD sa zanimljivim pesmica, pesmicama, a upoznavanje sa engleskim jezikom počinje ilustrovanom pričom (inspirisanom Zlatokosom), aktivnim pristupom i raznim igrama

Za mlađe osnovce

Iako uče engleski u školi, obično je za njegovo bolje savladavanje osnovcima potreban dodatni trud. U tome im mogu pomoći izdanja poput knjiga Naučite engleski kroz igru (za uzrast od 7 do 9 godina i druga, za uzrast od 9 do 11), zbirke zanimljivih zadataka povezanih sa svakodnevnim situacijama. Reč je o radnim sveskama sa zanimljivim zadacima povezanim sa svakodnevnim situacijama. Kroz njih će deca, pored svakodnevnih pojmova, naučiti i osnovne stvari o britanskoj kulturi, istoriji, kraljevskoj porodici itd.

Konačno, jedan od odličnih načina utvrđivanja i dodatnog učenja, za one malo naprednije đake, jeste i čitanje dvojezičnih knjiga.