Učenje na daljinu – saveti za nastavnike

17 marta, 2020

Drage kolege,

Vikend smo proveli u iščekivanju vesti, ali danas je već svima jasno – do daljeg nema škole. Zbog trenutne epidemiološke situacije uvedeno je vanredno stanje u zemlji, a obrazovno-vaspitni rad moramo sprovoditi na daljinu.

Verovatno ste već upoznati sa tim da će se edukativni sadržaji za osnovce emitovati na trećem kanalu Radio-televizije Srbije (RTS Kanal 3), a za srednjoškolce na platformi RTS Planeta. Raspored časova pronaći ćete na adresi www.rasporednastave.gov.rs, a emitovanje obrazovnih emisija počinje sutra, 17. 3. 2020. od 8 časova ujutru.

Deca koja idu u niže razrede osnovne škole moći će da prate nastavu iz matematike, srpskog i sveta oko nas. Za učenike petog razreda pripremljene su lekcije iz matematike, srpskog, istorije, biologije i geografije; za šestake – uz ove predmete još i fizika, a za sedmake i osmake, pred navedenih, fizika i hemija.

Srednjoškolci će putem malih ekrana moći da prate opšte predmete: srpski, matematiku, istoriju, biologiju, geografiju, fiziku i hemiju.

Ipak, ovo neće biti dovoljno i svako od nas ima obavezu da nađe način da u novonastaloj situaciji radi sa svojim učenicima. Teška vremena zahtevaju i znanje i snalažljivost, pa bih navela, kao predlog, nekoliko načina na koje možete biti u kontaktu sa učenicima i ostvarivati obrazovno-vaspitni rad na daljinu:

  • Najjednostavniji način je komunikacija putem imejla, odnosno elektronske pošte. S obzirom na to da većina naših učenika (skoro svi, zapravo) ima otvoren nalog na nekoj društvenoj mreži, podrazumeva se da imaju i imejl. Učenicima ovim putem možete slati materijale i tekstove, snimke sa Jutjuba koje treba da pogledaju, analiziraju, tražiti da vam pošalju prezentacije koje treba da urade i sl.
  • Sledeće po jednostavnosti za upotrebu bile bi aplikacije Viber i WhatsApp. Ukoliko imate poruku za ceo razred, vrlo lako ćete je podeliti putem ovih aplikacija, a možete i sa svakim učenikom pojedinačno razmeniti obrazovni sadržaj. Druga pogodnost odnosi se posebno na kolege koje predaju neki instrument. Putem ovih aplikacija možete zakazati video-poziv sa učenikom i poslušati kako svira, dati uputstva za dalje vežbanje…
  • Naredni alat je Gugl disk putem kojeg možete deliti i razmenjivati sa učenicima tekstove, tabele, fotografije i mnoge druge tipove dokumenata. Ukoliko niste do sada koristili Gugl upitnike, pravo je vreme da otkrijete koliko je to sjajan i jednostavan način da napravite test, kviz, anketu i sl. Dakle, on vam može koristiti prilikom provere savladanosti nekog dela gradiva.
  • Kad smo kod Gugla, treba pomenuti i opciju za ćaskanje, tj. razmenjivanje kratkih poruka – Hangouts. Dobra strana ove aplikacije, u našoj trenutnoj situaciji, jeste to što pomoću nje možete organizovati video-konferenciju sa učenicima bez upotrebe bilo kakvih programa, instaliranja kamera i sl. Ukoliko već imate računar sa kamerom – odlično, ali ako nemate, biće vam dovoljan i mobilni telefon na koji ste instalirali ovu aplikaciju. Učenicima treba samo da najavite ovaj razgovor kako biste svi u isto vreme bili „onlajn“.
  • U velikoj ste prednosti ukoliko imate svoj blog jer tu možete postavljati lekcije, priloge, materijale, video-lekcije, testove… a učenici će uvek znati gde ih gradivo čeka.
  • Na kraju, u obrazovne svrhe možete koristiti i društvene mreže, i to tako što ćete na Fejsbuku, na primer, oformiti grupu zatvorenog tipa i u njoj sa učenicima razmenjivati nastavne materijale, lekcije, postavljati testove, kvizove i slično. Ovakvu grupu možete napraviti za svako odeljenje kojem predajete, pod uslovom da učenici imaju profile na Fejsbuku, naravno.

Nadam se da će vas ove ideje inspirisati da se organizujete i da već od sutra krenete sa radom. Ukoliko budete delili tuđe radove, imajte na umu zakon o autorskim pravima i trudite se da uvek potpišete/označite autora. Sada smo tu gde jesmo, baš kao i ostatak sveta. Iako ništa od navedenog nije zamena za neposredan rad sa učenicima, u datim okolnostima moramo da koristimo sve resurse koje imamo na raspolaganju. Hvala b(l)ogu da živimo u 21. veku!

Jelena Bratić.

Izvor: Kakojecakaže

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama