Učiteljica iz Kragujevca nagrađena plaketom za najplemenitiji podvig godine

 

Specijalnu plaketu za najplemenitiji podvig godine, koju dodeljuje kompanija „Večernje novosti“, ove godine dobila je Gorica Dimitrijević, učiteljica kragujevačke Osnovne škole „Svetozar Marković“.

Foto: Z. Knežević

Gorici je odato priznanje jer je svojoj učenici Teodori Vranješević (11) iz Kragujevca, koja se od teške bolesti lečila dve godine u Nemačkoj i gde joj je transplantirana koštana srž, individualnu nastavu svakodnevno držala putem video-linka, odnosno „skajpa“.

Kako se navodi u obrazloženju, to je radila potpuno dobrovoljno, bez ikakve naknade, samo da Teodora ne zaostane sa nastavom zbog lečenja.

Svojim đacima u Osnovnoj školi `Svetozar Marković` u Kragujevcu, učiteljica Gorica Dimitrijević održala je najvažniju lekciju. Lekciju humanosti, drugarstva, poštovanja, navodi se u obrazloženju.

Gorica je gotovo dve godine, bez trunke dvoumljenja, posvetila sve svoje slobodno vreme i održavala individualne časove Teodori, koja je uspešno završila razred, pobedila bolest i vratila se u svoj Kragujevac 11. jula.

U tradicionalnoj akciji „Večernjih novosti“ „Najplemenitiji podvig godine“ žiri je 56. put izabrao najbolje među humanim i nesebičnim ljudima koji su obeležili 2018.

U žiriju, kojem je po tradiciji predsedavao akademik Matija Bećković, bili su i akademik Dušan Kovačević, načelnik VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević, glumice Rada Đuričin i Tanja Bošković, direktor kompanije „Komtrejd“ Veselin Jevrosimović, humanista Arno Gujon, modna kreatorka Verica Rakočević, novinar Branko Stanković i glavni i odgovorni urednik kompanije „Novosti“ Milorad Vučelić.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja