Учитељица саслушана у полицијској станици по пријави родитеља

25 маја, 2017

Ученица трећег разреда Основне школе “23. октобар” у Сремским Kарловцима А. Л. добила је шамар од своје учитељице Тамаре Недељковић након што се са једним другаром изгубила између Kалемегдана и Kнез Михаилове.
Резигнирана мајка Зорица каже да не би пријавила учитељицу да она није покушала да пребаци кривицу на дете

Фото: РАС / РАС Србија
Резигнирана мајка Зорица каже да не би пријавила учитељицу да она није покушала да пребаци кривицу на дете


Резигнирана мајка Зорица каже да не би пријавила учитељицу да она није покушала да пребаци кривицу на дете
Зорица Личинар, мајка несрећне девојчице, тврди да је учитељица њену ћерку огребала по руци за шта постоји и медицинска документација у коју је “Блиц” имао увид, те да јој је, вичући на њу, ударила и шамар насред Kнез Михаилове и то пред женом која је пронашла девојчицу.
Зорица прича да се све догодило у суботу 20. маја те да су она и супруг читав случај у понедељак пријавили полицији, зато што је, како каже, недопустиво да се један педагог тако понаша према својим ученицима.
– Никада нећу заборавити телефонски позив тог суботњег поподнева када ми се јавила непозната жена и рекла да је пронашла моју ћерку. Супруг је одмах позвао Недељковићеву и, на срећу, све је решено у року од петнаестак минута. Али, не могу да верујем какав је био епилог. Одакле учитељици право да удари моје дете и како је оно уопште могло да се изгуби – пита се Зорица.
Мајка каже да су јој ћерка и њен друг касније испричали да су били последњи у колони, а да су две учитељице са којима су ишли на екскурзију, педагог и вођа пута из једне локалне туристичке агенције, све време били на челу колоне уместо да су се распоредили како би имали потпун надзор над децом.
– Ћерка ми је рекла да су ишли са Kалемегдана у Kнез Михаилову и да су на пешачком прелазу изгубили из вида своје другаре јер их је заклонила група туриста. Махинално су продужили право у Kнез Михаилову не слутећи да су вође пута одустале од те идеје због гужве и скренуле назад ка аутобусу – објашњава Зорица.

Жена која је пронашла децу Х. Р. каже за “Блиц” да је приметила уплакану девојчицу и дечака који јој говори да не брине и да ће све бити у реду.
– Пришла сам и упитала их шта се десило. Рекли су ми да су се изгубили и тражила број телефона учитељице да је позовем, међутим нису знали па смо позвали мајку девојчице. Ступили смо у контакт и сачекали учитељицу. Она је почела да виче на њих и ударила је руком девојчицу по глави. Рекла сам јој да престане, да то не сме да ради и она се након тога смирила, а ја сам се поздравила са децом и отишла – прича нам Х. Р.
Мајка Зорица каже да су се одлучили да пријаве читав случај јер су од Недељковићеве очекивали барем конструктиван разговор и објашњење за инцидент, али да је она била врло непријатна и да је кривицу пребацивала на децу.
Директор школе “23. октобар” Горан Маравић каже да су примили пријаву против учитељице и да ће она бити разматрана на седници школског одбора 1. јуна.
– Ипак, школа нема ништа с тим јер ми нисмо организовали екскурзију. Тај пут су организовали родитељи у сарадњи са учитељицама, ван школског плана и програма. Ја немам право да испитујем шта неко ради ван школе и ван радног времена. Јако је ружно ако се то заиста десило, али ја ту не могу ништа. Видећемо шта ће одлучити школски одбор и полиција – рекао нам је Маравић.
Учитељица: Реаговала сам као мајка, добила је педагошки додир по лицу
Учитељица Тамара Недељковић нам је потврдила целу причу и рекла да је била избезумљена потрагом за децом те да је реаговала и у афекту.
– Махинално сам повукла за руку А. Л. да је загрлим. И јесте, добила је педагошки додир по лицу. Ја сматрам да сам реаговала родитељски, као строга мајка. Ја волим ту девојчицу, она је добра, одговорна, вредна и савесна и не знам шта јој је сада било па да се изгуби – рекла нам је Недељковић.
Учитељица је јуче саслушана у полицијској станици у Сремским Kарловцима по пријави родитеља, а након саслушања и других просветара који су били на екскурзији, полиција треба да одлучи да ли ће по службеној дужности против ње поднети кривичну пријаву.
Златко Чонкаш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


50 коментара на "Учитељица саслушана у полицијској станици по пријави родитеља

 1. Ana каже:

  Eto kako su dusebriznici osmislili rat izmedju roditelja i skole, a bome i rat izmedju dece i roditelja.Naravno da ne odobravam samar kao vaspitnu meru, ali za ime Boga, zena je dozivela sok, pa je verovatno u strahu. i posegla rukom. I kao da roditelji to ne rade.
  Sada cerecite ucitelja, u drugim okolnostima cete roditelja isto tako, samo jonaj glavni krivac, nema presude. Upamet se narode.

  1. majka каже:

   Zato nam deca i jesu nevaspitana zbog ovakvih roditelja. Pusti te price “izgubili iz vida”. Svoje dete nisi naucio kako se ponasa, a sad je kriva uciteljica. A da su je udarila kola, opet bi bilo uciteljica je nije cuvala

  2. avangard каже:

   Stvarno, uciteljica dozivela sok! Sta je sa detetom! sram vas bilo! U skoli sada radi svako, to nema ni svrhu ni smisla, ali me iznenadjuje sto su direktoru vezane ruke???? Naravno sarkasticno, verujem da je ta uciteljica miljenica direktora inace se ne bi tako bahato ponela. Tako ih ucitelji od pocetka uce a posle problem sa vrsnjackim nasiljem Eto gde je problem REFLEKTUJU ponasanje svojih nastavnika, ucitelja!

  3. Maja каже:

   Pa da se bavila tom istom decom, i obezbedila kolonu to se ne bi ni dogodilo. Lepo im je da uzmu dodatni novac, ali ako bi deca ikako mogla sama da se cuvaju.

   1. Coka каже:

    Bitno je Majo odmah se osvrnuti na novac…da, novac Vam je najbitniji, Vama ane prosvetarima. Za koje pare biste Vi,Majo, cuvali ko zna kakvo dete od ko zna kakvih roditelja, u drustvu gde neko jedva ceka samo gresku da napravite? Koliko Majo? Mmmm? To dete je moglo da se izgubi i rodjenoj majci na izletu, sa porodicom, ali u tom slucaju ne bi prica odpela u novine. Mene moja uciteljica nije drzala za ruku neprestano, a i- zamislite to cudo- pustala me da idem u toalet sama. SAMA! Je l trebalo da drzi i mene i jos 20 djaka za ruku i kontrolise istovremeno? U startu se vidi da Vi imate problem sa svojom decom i krivicu svaljujete na nastavnike, samo moram Vas razuveriti- deci su najmanji uzor nastavnici- ti beskicmenjaci kojima su zakoni svezali ruke i mogu samo da gutaju knedle i cute- zasto bi neko takav bio uzor? Uzore potrazite u sebi, okolini, losem drustvu i idolima sa televizije. Jeste culi nekad neko dete da kaze “zelim da budem kao moja nastavnica biologije”? Ne, niti cete cuti. Toliko kompleksa vristi iz Vas, da dalje necu ni da komentarisem, mogu samo da Vam porucim da resavate svoj problem sa decom bez uplitanja drugih osoba.

  4. Mira каже:

   Umjesto da je našamarala svoje dijete koje učiteljicu i ostalu djecu maltretira svojom nekulturom, neposlušnošču i hoda kud ona hoće. Učiteljica je bebi – siter očigledno. Fuj , fuj za majku.

 2. Milan Dijakovic, učitelj, каже:

  Vaše dete ste poverili vašoj učiteljici.
  Ona brine o vašem detetu.
  Vaša učiteljica je brinula o vašem detetu.
  Šta bi vi uredili na njenom mestu?

  1. Snezana каже:

   Pa da je brinula nebi joj se dete izgubilo. Roditelj je roditelj, a ucitelj je neko kome je vase dete povereno da se pricuva to joj je obaveza i za to je placena, a nije placena da se izivljava nad detetom i da je udara. Ako neko ima diplomu ucitelja uopste ne znaci da je kompetetan za taj posao. Trebalo bi dobro da se bira ko ce da dobije tu diplomu. Direktor Boze ne moze nista da ucini, sta ne moze odmah suspendovanje i disciplinski. Dosta vise da se uciteljima sve prasta.

  2. Milojko каже:

   Kaže se – šta BISTE ….

 3. Ogorcena каже:

  Sramota je sto se desava,zena je reagovala kao roditelj ona brine o 20-30 dece a roditelji ne mogu da izađu sa 1-2 deteta. Danas roditelji nemaju pametnija posla ,bolje da svoju decu vaspitavaju nego sto duzakaju ucitelje i vaspitace

  1. Tanja каже:

   Ja sam roditelj a i radim u prosveti.Velika neodgovornost je prisutna.Podržavam roditelje.Ko ne može da nadgleda decu ne treba da ih vodi.Veći je provod bio za učiteljicu a trauma za dete.U jednoj školi ŠU Niš…učenici od 1-4 razreda bili su na dvodnevnoj ekskurziji(sa ostalim razredima!),da se učiteljice”druže s ostalim”.Koji zakon to dozvoljava?

  2. Maja каже:

   Ukoliko nisu umogucnosti da brinu o toj deci, zasto ih vode na izlete?

  3. Ja каже:

   Ja ne znam da li ce bilo koji roditelj koji je normalan isamarati svoje dete zato sto se izgubilo. Dete je vec pretrpelo stres sto je izgubljeno i onda kad je konacno nadjeno da dobije samare i grdnju. Niko nesme da tuce tudje dete i tacka.

 4. Uciteljica каже:

  Kakvo dete moze biti od ovakvih roditelja? Razmazeno i neposlusno, treci razred, a ne zna da prati kolonu, zeva kao pecena glava, pa kriva uciteljica! krajnje je vreme da se svi nastavnici udruzimo i ne vodimo nigde nikoga, neka ih vode mame i tate.

  1. Mama каже:

   Tebi treba dati otkaz podhitno. Jedan ucitelj sa ovakvim razmisljanjem i ne moze nauciti i vaspitati dete. I treba da vam se zabrani, a ne da idete i da se provodite o trosku dece, a da pri tom tu decu necuvate.

   1. Tetka каже:

    A Vama treba oduzeti decu, ako mislite da je dužnost učitelja da ih VASPITA, a da Vi možete da ih samo pošaljete 8 sati u školu i onda, opa, dete se iz škole vratilo odjednom vaspitamo, a Vi lakirali nokte za to vreme. Svašta, šta sve neću pročitati na internetu.
    Vi kad odete sa svojom decom na more, recimo da ih ima dvoje, da li se provodite? Da li po ceo dan ispijate kafe sa drugaricama, da li izađete uveče na neko piće, bez dece? A zamislite da vodite 30oro tuđih. I onda se zapitajte šta je tu provod, a šta je puka potreba za preživljavanjem (dnevnice), jer su plate u prosveti sramno niske? Jedna učiteljica mi je rekla, kad sam je pitala što to radi sebi i što preuzima toliku odgovornost kad joj niko neće reći hvala (a novac joj nije trebao), “pa žao mi da nigde ne idu, a vidim da im se ide”. I šta onda takva jedna osoba da radi kad joj dopadne neko dete debil, čija brižna majka prati u stopu svaki njegov pokret i brine za svaki njegov hir, i pobegne od kolone u gradu od 2 miliona stanovnika? Razmislite malo o čemu pričate, jer tu provoda nema ni od korova ni za koga osim za tu decu.
    Ne kažem da je u redu ne voditi računa o deci za koju ste preuzeli brigu, niti da je u redu tući ih, ali roditelji moraju da shvate da je ponašanje deteta isključivo NJIHOVA odgovornost. Ponašanje se vuče iz kuće – a pogledajte šta će Vaše dete naučiti od Vas: kako da svoju odgovornost prebaci na drugoga (učitelj po Vašem mišljenju vaspitava dete) i da bez razmišljanja lupeta gluposti za koje nema trunčicu osnova (učitelji se provode na ekskurzijama).

    1. Mama каже:

     Skola je obrazovno-vaspitna ustanova! Tetka nemoj da dozvolis da te ljudi lazu.

     1. Mama 2 каже:

      Svaka cast!

     2. Mama 2 каже:

      Pa draga Mama, vaspitanje se nosi iz kuce, a u skoli samo nadogradjuje. Ako roditelji ne mogu vaspitati jedno ili dvoje dece kako ocekujete da uciteljica vaspitava njih tridesetoro istovremeno, a pritom i da ih obrazuje, da pazi mamine i tatine maze, (cast izuzecima- ima i divno vaspitane dece),…Ocekujete da uciteljica ima carobni stapic? Ne razumem! A ako ste vec toliko protiv izleta zasto saljete decu? Moze uciteljica da vas nagovara koliko god hoce, vi odlucujete. Ne pustajte decu na izlete i svi mirni i zadovoljni.

     3. Mama каже:

      Draga mama 2, kad shvatite moj komentar onda mi se obratite, jer ocigledno i da Vam nacrtam vi bi terali jedno te isto. AKO JE SKOLA OBRAZOVNO-VASPITNA USTANOVA ONDA STA UCITELJICA RADI
      ??? S tim i moj komentar, a ne da ona moje dete bukvalno vaspitava, a ja cu da mazem nokte. Aj vi “super” roditelji spustite se na zemlju i prekinite da solite pamet svima.

     4. Tetka каже:

      Pa, Mama, taj “vaspitni” deo u obrazovno-vaspitna ustanova se osnosi na održavanje reda u grupi od 30 đaka, ne na preuzimanje uloge roditelja. Pogotovo u današnje vreme, kad je učiteljima ukinuta svaka mogućnost da to dete kazne kada se ponaša bahato i bezobrazno, maltretira vršnjake, iživljava se na času i slično. Učitelj ne sme da udalji dete sa časa (ne sme dete da se oseća izopšteno!), ne sme da vikne na njega (treba misliti o njihovom psihičkom zdravlju!), ne sme da mu lupi čveger (Iju! Fizičko nasilje!) Kako da ih vaspitaju kad im je oduzeta svaka mogućnost kontrole, od strane već pomenutih brižnih roditelja? Prema tome, tražili ste, gledaje – škola prestaje da bude VASPITNA institucija, to samo piše na tabli, jer – roditelji su joj oduzeli tu ulogu kad su učiteljima vezali ruke.
      Ne dajte Vi da Vas lažu, niko Vam neće vaspitati dete ako ga sami ne vaspitate.
      Sećam se kad je mene majka pratila na ekskurziju rečima “Da budeš dobra, pametna, da slušaš učitelja i nemoj da se odvajaš od grupe kad se šetate. Bude li mi se učitelj požalio na tebe i budeš li pravila probleme, zapamtićeš me dobro”. Što je dovodilo do toga da je u mojoj glavi učitelj bio autoritet, ne zato što je on bio nešto nadobudan i strog, već zato što su se moji roditelji postavljali tako.
      Sad, čim se nešto desi, roditelji trče u školu i obračunavaju se sa zlim prosvetarima. Kakvu poruku šaljete deci? Da mogu šta hoće, da pravila za njih ne važe, da će, kad god nešto naprave, mamica i tatica da dolete i izvlače svoju bebicu iz problema? Rekoh već, pravite debile od dece. Nijedno dete nije bilo loše dok nije dopalo u ruke lošim roditeljima.

    2. Planinar каже:

     Bravo Tetka!
     Pitam se ko je vaspitavao današnje mamice???

  2. Mara каже:

   Za tu dnevnicu koju uzimaju prosvetni radnici, nego šta nego da će da vode računa gde su im deca, a ne da učitelj/ nastavnik zeva sa strane.A Vas “učiteljice” treba da je sramota- jednom prosvetnom radniku ne priliči rečnik koji koristitie. Treba takve najuriti što dalje od obrazovnog sistema!

  3. Tina каже:

   Za uciteljicu.Nije dete razmaženo.Postoje ”moderne,savremene,svemoguće,leteće”učiteljice i skromnije,odgovorne,pristojne.Sve što je u školi radna je obaveza ali vođenje dece van nastave,van plana ,pa još i ”izgubilo se dete”.Udružite se ali i Vi nigde nećete da maknete jer nema kog da ”vodite”.Blog,fejsbuk…..u ime odeljenja,dece-preterivanje.Opravdane su kritike,puno je neodgovornih osoba koje rade sa decom.

  4. Milana каже:

   Sram vas bilo! Stidite se! Jadna deca kojoj ste vi uciteljica. Ako niste sposobni da se brinete o deci na ekskurzijama, nemojte capavati lovu od dnevnica. NEMA! Dete u trecem razredu, u nepoznatom i velikom gradu, u najprometnijoj ulici, ne moze samo da se cuva i prati kolonu! Ako je bila tamo gde joj je bilo mesto, na zacelju kolone, vasa koleginica nikako nije mogla da izgubi decu. Ali ne, bitno je talapati sa kojekim, pa jos i menjati najavljeni smer kretanja. SRAMOTA KO SVE RADI I KOGA SVE MOZEMO OSLOVITI SA Uciteljice!!

  5. Tara каже:

   Udružili bi ste se vi, da vam nisu slatke dnevnice. To još vršite pritisak na roditelje i decu da ih što više ide, onda vama više parica u džepu. STIDITE SE, UNIŠTILI STE PROSVETU!

   1. Lija каже:

    Jao, jao, dnevnice! Ma nemojte! Kladim se da imate pet puta vise novca na raspolaganju kad su u pitanju nadogradnje noktiju i obavezno Samsung Galaxy, kao statusni simbol. Za koliko novca biste Vi cuvali 30 tudje dece? Sto se ja ne izgubih u koloni, ili neko iz generacije posle mene, pre mene? Normalno je da se dete izgubi a nije normalno kazniti ga za takvo ponasanje? Ako vam prosveta ne valja, ne saljite svoju milu decicu u skolu, vec na mesta gde se novcu tepa, gde ste vec to naucili.

  6. Marina каже:

   I vi ste pedagog??? Sramota

 5. Keva каже:

  Mooooraa se voditi racuna o deci!I morate se iskontrolisati u takvom trenutku,upravo zbog ovakvih tuzbi ma koliko god reagovali kao roditelj.Ucitelj je svestan da vodi toliki broj dece i da je odgovoran za njih i ne sme dozvoliti da se ovako nesto dogodi.To je tudje dete o kome brine!Desilo se,hvala Bogu,sve je u redu.Ucitelji-samokontrola!Sav rad,ma kako dobar ucitelj bio,pada u vodu kada se po medijima razvuce ovakva prica.

 6. Нисмо сви исти каже:

  Учитељ је родитељ, али и много више од тога. Он је брат, стриц, пријатељ и нормално је да брине. Велика је одговорност преузети туђу децу. Сваки учитељ свој посао доживљава веома лично, па тако и реагује. Проблем је у томе што се резултати његовог посла виде тек после 20 или 30 година. Зато бирајте учитеља са којим ћете бити партнер у осамостаљивању деце, а не да од њих правите неспособне паразите.

 7. Mina каже:

  Uvek pred odlazak na ekskurziju ponudim roditeljima dvostruku dnevnicu da idu umesto mene. Jos niko nije prihvatio… Odgovornost je ogromna.

 8. Mira каже:

  Fuj, fuj za majku. Sram je bilo nevaspitano dijete dati učeitelljici . Treba li učiteljica trčati ulicama za njenom djevojčicom koja je TREČI razred. Pa nije to beba. Izmlati to ko vola u kupusu pa onda pošalji u školu. Majka nema osnovnu kad se ovako ponaša.

  1. Emina каже:

   Махинално сам повукла за руку А. Л. да је загрлим. И јесте, добила је педагошки додир по лицу. Ја сматрам да сам реаговала родитељски, као строга мајка. Ја волим ту девојчицу, она је добра, одговорна, вредна и савесна и не знам шта јој је сада било па да се изгуби – рекла нам је Недељковић. Da li vi citate ili samo talapate?!

   1. Све у свему каже:

    Интересантно је читати коментаре просветара. Нажалост, врло је поражавајуће прочитати коментаре на нивоу: “мајка лакира нокте” или “да ли родитељ може да надгледа 30торо деце” Такође замара упорно коментарисање “неваспитаности данашње деце” кад је у конкретном случају девојчица описана као ДОБРО ДЕТЕ, које НИЈЕ одлутало већ изгубило колону коју су учитељице с чела преусмериле. Овакве предрасуде и пребацивање кривице се могу очекивати од родитеља који су можда субјективни или необразовани али од стручног наставног кадра НЕ!
    Већина родитеља запослена је у фирмама где се очекује максимум одговорности и где се плаћају начињене грешке. Једнака професионалност се очекује на било ком радном месту. Учитељ је педагог чији је ПОСАО да води рачуна о деци док су она у школи или екскурзији. Уколико и дође до грешке или пропуста људски би било понудити извињење а не свалити одговорност на другог, на систем, на слабе дневнице.
    У фирми, запослени који није способан да организује групу људи и одговара за резултате, неће бити менаџер, просто.
    Диплома факултета НИЈЕ ДОКАЗ способности, комуникационе културе, ни пословне зрелости!!
    Ако нисте способни да надгледате децу не прихватајте се одоворности вођења излета. Ако су вам радне обавезе превелики терет онда мењајте струку. Бес ове мајке је сигурно уследио због бахатости учитељице која је наставила да тражи оправдања и ограђује се од одговорности.
    Све у свему, грешке се дешавају и разумевање постоји АКО постоји добра комуникација. Судећи по коментарима обе стране, воља за побољшањем не постоји.

 9. Nena каже:

  Koleginica nije smela pre svega da IZGUBI dete. To je bio prvi prekrsaj. Drugi je bio udariti TUDJE dete. A najveci problem je sto skolu mesaju u nesto sto ona nije ni organizovala. Eto.

 10. Ceca каже:

  Da su roditelji vaspitali dete da slusa starije ne bi se ono izgubilo iz grupe. Kako se nisu izgubila ostala deca? A neko mora da bude i na kraju kolone.

  1. Jos jedna mama каже:

   U kritikovanju ucitelja i svih prosvetnih radnika uvek su najglasniji roditelji najnevaspitanije dece.

   1. Danka каже:

    Naravno,kakvi roditeji takva deca,jos podneli prijavu protiv uciteljice, kako ih nije sramota,Ranije su nastavnici znali da osamare decu,pa niko nije pridavao toliku paznju,a od te dece postadose najbolji strucnjaci,Ovakvoj samo mama moze da kupi diplomu,Zato smo tu gde smo.

  2. Emina каже:

   Махинално сам повукла за руку А. Л. да је загрлим. И јесте, добила је педагошки додир по лицу. Ја сматрам да сам реаговала родитељски, као строга мајка. Ја волим ту девојчицу, она је добра, одговорна, вредна и савесна и не знам шта јој је сада било па да се изгуби – рекла нам је Недељковић.

  3. Све у свему каже:

   УЧИТЕЉИЦА треба да буде на крају колоне! На крају крајева – то су ДЕЦА!
   Не ради се о оценама нити уступцима већ о БЕЗБЕДНОСТИ и потенцијалној животној угрожености детета од 9 година које је остављено без надзора у сред непознатог града.
   И, НЕ, нећете нас ућуткати манипулативним коментарима “најгласнији родитељи неваспитане деце”. Мој син је одличан ђак, доброг владања и НИКАКО не бих опростила оволику неодговорност и непажњу.
   Прекините са натезањима и радите посао за који сте се школовали. Будите срећни што сте у државној служби, да сте у приватној фирми руководиоцу сервирали неке од “оправдања” попили би отказ истог момента.

 11. Emma каже:

  Radim u predskolskom i poznajem majke koje ne mogu da dovedu dete odredjenim danima ukoliko moraju da brinu o jos jednom detetu, nego mladje dete mora da cuva baka ili teta da bi majka mogla dovesti starije dete u vrtic. Poznajem svakakve roditelje i ono sto je zalosno jeste njihova silna briga o tome kako mi koji radimo sa decom obavljamo svoj posao, a ne vide sta rade i kakve modele svojoj deci postavljaju. Mnoge stvari idu iz kuce.

 12. Emma каже:

  Kad vodimo decu u razne setnje, na ekskurzije i izlete, znate, oni su kao porculanske lutek, ne mrdaju, ne pomeraju se, ne brbljaju nego pazljivo slusaju sve sto im se kaze…. Roditelji se o svojoj deci brinu tako sto im strpaju telefone i tablete u ruke da budu mirni, da nista ne pitaju, da mame mogu na miru da popiju kafu….. a uciteljice su vestice koje na posao dolaze da bi maltretirale njihovu lepo vaspitanu decu kojom se niko vise i ne bavi…..
  Nekad su se dobijela batine kad se komsiji ne kaze dobar dan u prolazu, kaznjavalo se kad se ne uradi domaci zadatak na najmanje tri razlicta nacina, a sad je sasvim normalno da uciteljica treba da razume da je dete imalo pametnija posla i nije uradilo domaci, treba da razume da dete ima i drugih obaveza i ni slucajno da detetu prigovori, a tek gde da stavi minus, a o jedinci da ne govorimo. Razapeti ovako zenu??? Pa sta sad? Trebalo je da pridje devojcici i da joj da izvinjenje jer mala glupacica nije pratila grupu. Ma fuj. Moralno i kulturno smo krahirali kao drustvo, zalosn je. Skola jeste vaspitno obrazovna ustanova, ali ucitelji i nastavnici vise ne mogu da vaspitaju decu jer im je svaka, ama bas svaka mera zabranjena i sve se po modernim shvatanjima smatra nasiljem

 13. ДАНКА каже:

  Ипак, школа нема ништа с тим јер ми нисмо организовали екскурзију. Тај пут су организовали родитељи у сарадњи са учитељицама, ван школског плана и програма. Ја немам право да испитујем шта неко ради ван школе и ван радног времена. Јако је ружно ако се то заиста десило, али ја ту не могу ништа. Видећемо шта ће одлучити школски одбор и полиција – рекао нам је Маравић. ОВО ЈЕ СРАМОТА,КАКО СЕ СКИДА ОДГОВОРНОСТ,ПА НИСУ УЧИТЕЉИ СКУПИЛИ ДЕЦУ ИЗ КОМШИЛУКА.КАКО ШКОЛА НЕМА ОДГОВОРНОСТ ПРЕМА ДЕЦИ.КАКВО ЦРНО ВАН РАДНОГ ВРЕМЕНА.

 14. Caca каже:

  Svakako da ne odobravam ‘šamar’ kao ni bilo kakvu drugu vrstu nasilja ali mogu da razumem zašto je ta žena tako odreagovala. Svi mi koji vodimo decu na izlete, pa i u običnu šetnju gradom znamo da kolona MORA da se obezbedi na početku i na kraju. Ja lično čak za ruku držim dete koje je problematično, ako ih je dvoje-dvoje, ako ih je troje-troje-nemam tri ruke ali ih držim svo troje. Takođe. kada sam svesna opasnosti, u jednoj generaciji sam imala 5 dece sa posebnim potrebama i poremećajima u ponašanju nisam pristala da ih vodim u školu u prirodi-neki roditelji su se ljutili jer Bože moj očekivali su da im se deca osamostale na takav način, nek’ se ljute, nije odgovornost na njima nego na meni. Tako da-propusti uvek postoje dok god taj rad podrazumeva živog čoveka a ne robote ali hajde malo da vidimo i odnos roditelja i dece, i zahteve prema nama: pije samo Jana vodu, znoji se te mu treba presvući potkošulju nekoliko puta u toku dana, jede samo pohovano meso i krompir, ne zna da obriše guzu sa 7 godina, ima ansiozne napade u nepoznatoj sredini i treba da ostavite 32 dece da biste njega umirili itd. itd. O dnevnicama neću ni da pričam, u stvari pričaću. Prvo što kažem roditeljima na sastanku povodom ekskurzija jeste kolika je moja dnevnica po detetu(500,00din.), tj. iznesem kompletnu specifikaciju troškova. Taj novac kao i bilo koji drugi koji zaradim je teško zarađen a oni koji misle da decu vodimo samo zbog para…pa mogu samo reći da mi u drugima vidimo ono što sami u sebi nosimo. Srdačan pozdrav svima uz želju da prestane rat između roditelja i prosvetnih radnika jer svi smo mi ovde samo zbog dece-tako bi trebalo da bude!

 15. Душан каже:

  Требало је дете да добије шамар и то људски. Ја сам наставник, мене је баба у другом основне ошамарила на сред Теразија. Довела ме је да видим Београд и била је шетачка субота. Рекла ми је била да будем на сред улице и да се не удаљавам 20 метара. Прекршио сам наредбу појурио за нечим и изгубио се. Она је стојала у месту. Тада нису били мобилни ни у цртаним филмовима. Када сам је после пар минута кроз гужву угледао и пришао уследио је шамар. Деда ми је био судија пензионер и истражни и кривични и мислим да никог за тако нешто не би осудио, ма ни на крај памети. И добро сам прошао што ме и отац преко тога није лупио кад смо се вратили. Не би ме ни питао. Ја бих тако поступио и као баба и као мој тата што није, не бих сигурно само грдио дете и викао. Кад не слуша зна се.

 16. Aleksandra каже:

  Da uciteljica nije imala prava da osamari dete- NIJE. Vaspitanje potice iz kuce! TACKA! Ne branim uciteljicu, ali deci se ne moze verovati.. Vazno da je majka otrcala u policiju i prijavila uciteljicu! Pravim digresiju, Moja prijateljica je nedavno dala otkaz u osnovnoj skoli bas zbog te “vaspitane dece” gde nije imala nijednu vaspitnu meru da primeni, ruke su joj vezane. Tj, ne mozes da izbacis nemirno dete sa casa, ne smes da mu podviknes, a ono moze da ti se popne na glavu. Halo roditelji, radite na vaspitanju svoje dece, da bi rasli u dobre, vaspitane ljude! Njlakse je da se nastavnik prijavi policiji!

 17. Natasa каже:

  Misljenja se podeljena i nekako sve ide u pravcu da li je dete “zasluzilo” ili ne samar? Nikakvo opravdanje ne moze da postoji za takvu reakciju ucitelja i mislim da tu ne treba da postoji prostor za diskusiju. Vec je drugo pitanje, sta je uciteljicu izazvalo da tako reaguje, jer nije se samo devojcica izgubila nego i decak. Znate najgore je kad sami roditelji nisu svesni koliko njihova deca znaju iz takta da izvedu neku drugu osobu. Te sad korektnosti uciteljice i prica “jа волим ту девојчицу, она је добра, одговорна, вредна и савесна и не знам шта јој је сада било па да се изгуби” su samo pokusaj da opravda svoju reakciju u afektu, jer da je tako to sigurno ne bi uradila. Ipak bez obzira na sve to se moze desiti svakom detetu. No u ovom slucaju bojim se da je ipak u pitanju jedno od iritantne dece. A posebno pitanje je kako i na koji nacin treba obezbediti kolonu dece i da li u pratnji treba da obavezno budu i roditelji.

  1. Tetka каже:

   “Nikakvo opravdanje ne moze da postoji za takvu reakciju ucitelja i mislim da tu ne treba da postoji prostor za diskusiju.”
   O, ja mislim da postoji brdo opravdanja i da je diskusija o tome najpotrebnija stvar u današnjem školstvu.
   U situaciji gde dete može da radi šta hoće na sred časa, bez ikakvih posledica, rekla bih da su ograničenja ovlašćenja pedagoga najhitnija stavka dnevnog reda.

 18. Natasa каже:

  Veliki problem danasnjice sto i kad se konstatuje dijagnoza “nevaspitano dete” niko ne shvata da treba leciti roditelje i da je njima potrebna terapija. S druge strane sve mora biti korektno, pa ne smes cak ni reci roditeljima da im je dete nevaspitano. A opsta direktiva sa svih strana je trpi tu nevaspitanu decu, jer inace ako nesto protivrecis dobices etiketu da nisi pedagog, da si nestrucan, da je to diskriminacija dece ….itd. Strasno je sve sto se desava, a jos strasnije sto se ne zeli videti uzrok, a onda se misli da se posledice mogu saniratui instant resenjima.

 19. Sandra каже:

  Najbolje resenje je da mi ucitelji i nastavnici nigde ne vodimo ucenike,jer nam je,u suprotnom,glava u torbi.Taj stres i brigu nikakve dnevnice ne mogu da ti plate.Drhtala sam kao nastavnik nad tudjom decom a drhtim i kao roditelj,jer nikad ne znam ni sta bi mom detetu palo na pamet na izletu kad se zaigra i zanese sa drugarima.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама