Učiteljski fakultet spada u “najnepopularnije” među budućim brucošima, najskuplje studiranje na ETF-u

maj 4, 2022

Na Beogradskom univerzitetu godinama unazad je prisutna velika disproporcija u interesovanju za različite fakultet i smerove, pa tako ima onih koje praktično možete upisati sa nula bodova, ali i onih na kojima za jedno mesto konkuriše 10 maturanata.

Školarine se, kako piše Blic, kreću od 50.000 do 243.000 dinara. Najskuplje su studije na Elektrotehničkom fakultetu i to na smeru softversko inženjerstvo, za koji treba izdvojiti poveću svotu novca – 243.000 dinara. Samo tri hiljade dinara jeftinija je školarina na Arhitektonskom fakultetu i iznosi 240.000 dinara.

Najskuplje su, ipak, studije na engleskom jeziku, za koje na Medicinskom fakultetu treba izdvojiti 7.000 evra, 5.000 evra na Stomatološkom i 3.000 evra na Faramaceutskom.

S druge strane, postoje i mnogo “povoljnije” školarine. Za studiranje na Rudarsko-geološkom fakultetu treba izdvojiti 57.000 dinara godišnje, dok samofinansirajući studenti na Fizičkom fakultetu plaćaju 60.000 dinara.

Koji su najtraženiji fakulteti

U 2021. godini, kako piše Blic, najveće interesovanje bilo je za Stomatološki fakultet, Fakultet organizacionih nauka, smer Psihologija na Filozofskom fakultetu kao i Elektrotehnički fakultet. Na nekim od smerova se po deset studenata “otimalo” oko jednog mesta.

S druge strane na Filološkom, Hemijskom i Učiteljskom fakultetu ima više mesta nego prijavljenih studenata, već godinama unazad.

Primera radi, na grupi za književnost na Filološkom fakultetu, od ponuđenih 180 mesta, upisana je jedva trećina.

Pored slabe potražnje za jezicima, ništa bolje prošle godine nije bilo ni na Hemijskom fakulteta, Učiteljskom fakultetu, kao i na Filozofskom fakultetu koji sem pomame studenata za studiranje Psihologije nije imao sreće sa ostalim grupama i smerovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Učiteljski fakultet spada u “najnepopularnije” među budućim brucošima, najskuplje studiranje na ETF-u"

  1. Aleksandra kaže:

    Na Filoloskom ne postoji smer Psihologija!.
    Ispravite poslednji pasus teksta.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama