Udruženje pedijatara Srbije: Preti nam nova epidemija, za decu opasnija nego korona

16 marta, 2021

Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je danas da smanjenje stope obuhvata dece obaveznom vakcinacijom tokom pandemije koronavirusa preti da izazove epidemiju morbila i novu ozbiljnu zdravstvenu krizu, i ugrozi živote dece u većoj meri nego korona.

Foto: Canva

To udruženje je navelo da je stopa obavezne vakcinacije u Srbiji opala za 25 do 30 odsto i upozorilo da deca, zbog potencijalne epidemije morbila, mogu postati najveća kolateralna šteta pandemije korona virusa.

– Postoji ozbiljan rizik da ako se ovaj trend nastavi, tokom epidemije kovid19 imamo epidemiju bolesti poput morbila. Ovo bi bio tragičan poraz javnog zdravstva i medicinske struke uopšte u Srbiji, i nedopustiva regresija – dodaje se u saopštenju.

Predsednik tog udruženja Georgios Konstantinidis je ukazao da su morbile visoko zarazna bolest i da svaki obuhvat vakcinacijom manji od 95 odsto predstavlja veliki rizik za izbijanje epidemije.

– U ovom trenutku smo relativno zaštićeni merama i smanjenih kontakata zbog kovid19 pandemije i smanjenom cirkulacijom svih uzročnika zaraznih bolesti u svim kategorijama stanovništva, pa i među decom – ocenio je on i upozorio da se situacija pogoršava sa dužinom trajanja pandemije i smanjenjem broja imunizovane dece, a poseban rizik biće otvaranje vrtića i škola u punom obimu.

Izvor: 021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Udruženje pedijatara Srbije: Preti nam nova epidemija, za decu opasnija nego korona"

  1. Mina kaže:

    Okruženi smo ovim virusom, ne zna se ko prenosi i kako, a vi na taj virus hoćete još virusa da ubacite deci u sistem. Da li ste učili nešto po tim školama, za koje imate diplome?
    Svaki pedijatar koji drži do Hipokrative zakletve se neće upustiti u siljenje dodatnim vakcinama u ovom trenutku.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama