Udruženje za zaštitu potrošača upozorava: Ove čokolade treba povući iz upotrebe

6 jula, 2016

Kinder čokoladice u sebi sadrže opasnu materiju koja “možda izaziva rak , saopšteno je iz nemačkog udruženja za zaštitu potrošača Fudvoč…
Testiranje nemačkog udruženja za zaštitu potrošača “Fudvoč” pokazalo je da “kinder” čokolade sadrže opasnu materiju koja “možda izaziva rak”, piše 5. jula 2016. godine B92.
Pored Kindera, “pozitivna” su bila i još dva brenda dečjih čokolada. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferereove proizvode: “”kinder rig”, Lindtove “fioreto nugat min” i Rubezahlove “sanrajs klasik čoko hepen”, zbog toga što sadrže “moguće kancerogene supstance”.
Te čokoladice u sebi navodno, imaju takozvana “aromatična mineralna ulja (MOAH))”, saopštio je Fudvoč.
“Proizvođači su krivi. Umesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu”, rekao je Džon Heg, predstavnik Udruženja.
Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja (MOAH)) koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a deca su posebno izložena riziku.
Ispostavilo se da “kinder” čokoladica koja je jedna od najprodavanijih u Nemačkoj, ima najveći nivo tih mineralnih ulja.
Udruženje je navelo u svom saopštenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama