Udžbenici koji postoje samo u PDF-u ne mogu biti odobreni, kaže ZUOV

1 marta, 2021

Tekst udžbenika za osnovnu školu predat samo u PDF formatu nije moguće odobriti, jer PDF format u postupku odobravanja služi samo kao dodatak komisiji koja ocenjuje rukopise udžbenika, rečeno je FoNetu u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

FoNet piše da je planom udžbenika predviđeno da udžbenici za osnovnu školu budu u štampanom obliku.

Izdavači su, u skladu sa Zakonom o udžbenicima, dužni da prilikom podnošenja zahteva za odobravanje udžbenika Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostave pet primeraka grafički, likovno i tehnički oblikovanog udžbenika u štampanoj i elektronskoj formi.

Dakle, rukopis predat samo u PDF formatu nije moguće odobriti, jer PDF format u postupku odobravanja služi samo kao dodatak komisiji koja ocenjuje rukopise udžbenika, preciziraju u Zavodu.

“Standardima kvaliteta udžbenika u elektronskom obliku i nastavnih sredstava“ propisano je, i to standardom 5, pokazateljem 4, da udžbenik mora biti interaktivan”, objašnjavaju u Zavodu i konstatuju da “udžbenik u PDF formatu ne sadrži nikakvu interaktivnost”.

U Zavodu napominju da “udžbenik koji je predat na odobravanje u štampanoj formi, ukoliko je odobren, uvrštava se u Katalog udžbenika i može da se koristi u nastavi samo u formi za koju je dobio odobrenje”.

Da bi udžbenik mogao da se koristi samostalno kao digitalni, on mora da prođe novu, posebnu proceduru odobravanja u skladu sa “Standardima kvaliteta udžbenika u elektronskom obliku i nastavnih sredstava”, ističu u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Udžbenici koji postoje samo u PDF-u ne mogu biti odobreni, kaže ZUOV

  1. Slavica kaže:

    Jeftin trik, da li stvarno mislite da se svi kopcamo na leda?

  2. Petar kaže:

    Pdf podržava linkove samim tim je interaktivan jer vas povezuje sa bilo kojim sadržajem na internetu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama