Udžbenike će birati isključivo škole, predviđa novi zakon

29 decembra, 2021

Savet roditelja ubuduće ni formalno neće učestvovati u izboru udžbenika, predviđeno je izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV), koje je pre nekoliko dana usvojio parlament, piše Danas.

Time je praktično Ministarstvo prosvete odgovorilo na zahtev zaštitnika građana Zorana Pašalića koji je letos zatražio od prosvetne vlasti da uskladi odredbe krovnog zakona u obrazovanju (ZOSOV) i Zakona o udžbenicima, kako bi jasno bila definisana uloga Saveta roditelja u postupku odabira školskih knjiga.

Pašalić je, podsetimo, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada resornog ministarstva i OŠ „Oslobodioci Beograda“, nakon pritužbi dela roditelja učenika ove osmoletke, koji su bili nezadovoljni što škola nije odobrila da se koriste besplatni udžbenici za pojedine predmete Fondacije „Alek Kavčić“.

Zaštitnik građana je ukazao da su propisi u koliziji, pošto Zakon o udžbenicima predviđa da škola bira udžbenike i o tome obaveštava Savet roditelja, dok ZOSOV-a kaže da Savet roditelja učestvuje u postupku izbora udžbenika.

Iz Ministarstva prosvete su još tada za Danas nagovestili da bi usklađivanje zakona moglo ići jedino ka tome da se izbriše pomenuti stav iz ZOSOV-a, pošto prednost ima leks specijalis, što je u ovom slučaju Zakon o udžbenicima.

Međutim, u najnovijim izmenama ZOSOV-a pomenuti član nije izbrisan, već je uz odredbu da „Savet roditelja učestvuje u postupku izbora udžbenika“ dodato „u skladu sa zakonom kojim se uređuju udžbenici“.

U obrazloženju zakonskih izmena stoji da se član 120 ZOSOV-a menja „radi preciziranja nadležnosti saveta roditelja u ustanovi u postupku izbora udžbenika, a što će preciznije biti uređeno posebnim zakonom kojim se uređuju udžbenici“.

Iz ovoga bi se moglo zaključiti da slede i izmene Zakona o udžbenicima, što je ranije najavljeno, ali ne da bi roditelji dobili pravo da biraju školske knjige i izdavače, već radi uvođenja jedinstvenih udžbenika iz tri nacionalna predmeta.

Ministarstvo, bar prema ranijoj izjavi, stoji na stanovištu da izbor udžbenika može vršiti samo stručnjak koji poznaje plan i program nastave i učenja i poseduje odgovarajuća metodička i didaktička znanja, što, po njihovom mišljenju, svakako nije Savet roditelja.

Smatraju i da cena ne može biti preovlađujući činilac, a to bi, tvrde, bio jedan od ključnih parametara kojim bi se rukovodili roditelji.

Više na: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama