Ugovori na određeno važe do kraja vanrednog stanja

23 marta, 2020

Svi zaposlenim na određeno vreme u školama i na visokoškolskim ustanovama koji su radili na određeno ugovori se produžavaju do okončanja vanrednog stanja, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.


Našoj redakciji javio se saradnik Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu koji je, kako kaže, do sada držao vežbe studentima, a bio je angažovan na određeno vreme, i strahuje da će zbog prekida nastave ostati bez plate.

U Ministarstvu kažu da ugovori na određeno vreme nastavljaju da važe koliko traje vanredno stanje i da će svi koji su po tom osnovu zaposleni zarade primati redovno. Ministarstvo je o ovome obavestilo rektore svih univerziteta u Srbiji.

U tom dopisu se navodi i da sve radnje koje se tiču raspisivanja konkursa za izbor u zvanja na visokoškolskim ustanovama obustavljaju do okončanja vanrednog stanja.

Iz istog razloga obustavljeno je raspisivanje i sprovođenje konkursa u osnovnim i srednjim školama, započetim nakon dobijanja saglasnosti Komisije Vlade Srbije za nova zapošljavanja.

Zaposlenima koji su u radnom odnosu na određeno vreme, a kojima ističe rok na koji su primljeni, škola će produžiti radni odnos, osim u slučaju povratka zaposlenog koga zamenjuje.

Dobrivoje Marjanović, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže za Danas da se, prema informacijama kojima taj sindikat raspolaže, odluke Ministarstva prosvete poštuju. On kaže da se zaposlenima koji su menjali kolege na bolovanju prekida radni odnos, ukoliko su ljudi koje su zamenjivali zaključili bolovanje. Isti princip, kako kaže, važi i u realnim okolnostima, tako da niko neće biti oštećen. On dodaje da u praksi ima različitih situacija.

– Rečeno je da će se bolovanja automatski produžavati bez odlaska na lekarsku komisiju. Ali možete, recimo, da imate slučaj da je neko bio na bolovanju zbog povrede noge, a sada zbog vanrednog stanja radi od kuće i može da odluči da prekine bolovanje, da ne bi primao 65 odsto zarade – pojašnjava Marjanović.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama