Ухапшена бивша помоћница министра просвете

Споменка Симонић сумњичи се за намештање тендера за обнову и изградњу школа, а циљ је био да новац који је обезбеђен од Банке за развој добије фирма „Конкорд вест”

Споменка Симонић (58), помоћница некадашњег министра просвете Младена Шарчевића, ухапшена је јуче због сумње да је незаконито поступала током тендера за изградњу школа. Она је ухапшена у заједничкој акцији полиције и Тужилаштва за организовани криминал (ТОК), а према незваничним информацијама ускоро се могу очекивати нова хапшења.

Полиција и тужилаштво нису се јуче током дана оглашавали поводом хапшења Симонићеве, иако је то уобичајена пракса. Према незваничним информацијама, Симонићева је, како се сумња, намештала тендере за обнову и изградњу школских објеката, а циљ јој је био да новац који је обезбеђен по уговору о зајму између Републике Србије и Банке за развој Савета Европе, по пројекту „Образовање за социјалну инклузију” добије приватна фирма „Конкорд вест”.

На сајту поменуте фирме може да се види да је она била ангажована на изградњи Дома ученика у Крњачи, као и да предузеће своју примарну делатност фокусира на услуге извођења радова у високоградњи, услугама пројектовања, консалтинга и инжењеринга. Према непотврђеним информацијама, ухапшена Симонићева била је власница овог предузећа.

Поводом хапшења Симонићеве, кратким саопштењем јуче се јавности обратило и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, наводећи да је осумњичена разрешена одлуком Владе Србије 14. јануара ове године.

„Она је на место помоћника министра за ученички и студентски стандард и инвестиције именована у време претходног министра”, наводи се у саопштењу.

За вест да је његова некадашња помоћница ухапшена због сумње да је намештала тендере у време док је био министар просвете Младен Шарчевић, садашњи специјални саветник председника и премијерке за образовање, каже да је чуо од новинара. Наглашава да ништа није знао о томе јер су стручњаци, попут Споменке Симонић, специјализовани за набавке и тендере потпуно аутономни у свом послу, зато што се остатак тима, задуженог за науку и образовање, баш и не разуме у то.

Новац који стиже за образовање налази се, објашњава он, на три адресе – у Јединици за управљање пројектима, Канцеларији за јавна улагања и, најмањи део је, у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

– Она је вероватно могла да утиче на тендере које је спроводило министарство. Ни ја, ни државни секретари, ни помоћници министра нисмо имали контролу над тим. Верујте да не знам ни да попуним тикет за кладионицу, а камоли да пишем и намештам тендере. Ако је стварно радила то за шта је сумњиче и заслужила је да оде тамо где су је сада сместили. Немам ништа са њеним доласком у министарство, послали су нам је из Пореске управе за појачање, као стручњака за  тендере и набавке. Али изгледа да је и превише добро знала то да ради – иронично је прокоментарисао Шарчевић у разговору за „Политику”.

Објашњава да је пословање Симонићеве, у оквиру интерне провере рада министарства, надгледао тим правника, који јој „баш и није дорастао”.

– Е, зато постоји Државна ревизорска институција, која контролише и друге аутономне органе са сопственим приходима, од школарина на пример, попут факултета и универзитета. Та државна ревизија је, очигледно, приметила да у пословању Споменке Симонић нешто не штима – наглашава Шарчевић.

Осумњичена Симонићева рођена је 1963. године. Завршила је Економски факултет у Битољу, а потом и мастер студије на Факултету организационих наука у Београду и Факултету за управу Универзитета у Љубљани. Професионалну каријеру је почела у Бору. Од 1991. године до 1992. године радила је као заменик директора „Универзума” ПП за производњу, трговину, увоз и извоз, а од 1992. до 1995. године као приватни предузетник. Од 1995. године обављала је функцију директора Сектора за план, анализу и развој у предузећу „Конфекција“ д.о.о. Бор.

Од 2006. године била је запослена у Министарству финансија– Пореској управи на различитим пословима и то у Сектору за наплату на управним пословима редовне и принудне наплате и пријаве потраживања. У Сектору за материјалне ресурсе обављала је послове координатора Регионалног одељења Београд. Годину дана је била директор филијале Београд.

На пројектима на којима је радила као најзначајнији може да се издвоји КАРД пројекат „Програм подршке запошљавању у Републици Србији”  Европске агенције за реконструкцију.

Извор: Политика