Uhapšena bivša pomoćnica ministra prosvete

Spomenka Simonić sumnjiči se za nameštanje tendera za obnovu i izgradnju škola, a cilj je bio da novac koji je obezbeđen od Banke za razvoj dobije firma „Konkord vest”

Spomenka Simonić (58), pomoćnica nekadašnjeg ministra prosvete Mladena Šarčevića, uhapšena je juče zbog sumnje da je nezakonito postupala tokom tendera za izgradnju škola. Ona je uhapšena u zajedničkoj akciji policije i Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), a prema nezvaničnim informacijama uskoro se mogu očekivati nova hapšenja.

Policija i tužilaštvo nisu se juče tokom dana oglašavali povodom hapšenja Simonićeve, iako je to uobičajena praksa. Prema nezvaničnim informacijama, Simonićeva je, kako se sumnja, nameštala tendere za obnovu i izgradnju školskih objekata, a cilj joj je bio da novac koji je obezbeđen po ugovoru o zajmu između Republike Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope, po projektu „Obrazovanje za socijalnu inkluziju” dobije privatna firma „Konkord vest”.

Na sajtu pomenute firme može da se vidi da je ona bila angažovana na izgradnji Doma učenika u Krnjači, kao i da preduzeće svoju primarnu delatnost fokusira na usluge izvođenja radova u visokogradnji, uslugama projektovanja, konsaltinga i inženjeringa. Prema nepotvrđenim informacijama, uhapšena Simonićeva bila je vlasnica ovog preduzeća.

Povodom hapšenja Simonićeve, kratkim saopštenjem juče se javnosti obratilo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, navodeći da je osumnjičena razrešena odlukom Vlade Srbije 14. januara ove godine.

„Ona je na mesto pomoćnika ministra za učenički i studentski standard i investicije imenovana u vreme prethodnog ministra”, navodi se u saopštenju.

Za vest da je njegova nekadašnja pomoćnica uhapšena zbog sumnje da je nameštala tendere u vreme dok je bio ministar prosvete Mladen Šarčević, sadašnji specijalni savetnik predsednika i premijerke za obrazovanje, kaže da je čuo od novinara. Naglašava da ništa nije znao o tome jer su stručnjaci, poput Spomenke Simonić, specijalizovani za nabavke i tendere potpuno autonomni u svom poslu, zato što se ostatak tima, zaduženog za nauku i obrazovanje, baš i ne razume u to.

Novac koji stiže za obrazovanje nalazi se, objašnjava on, na tri adrese – u Jedinici za upravljanje projektima, Kancelariji za javna ulaganja i, najmanji deo je, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

– Ona je verovatno mogla da utiče na tendere koje je sprovodilo ministarstvo. Ni ja, ni državni sekretari, ni pomoćnici ministra nismo imali kontrolu nad tim. Verujte da ne znam ni da popunim tiket za kladionicu, a kamoli da pišem i nameštam tendere. Ako je stvarno radila to za šta je sumnjiče i zaslužila je da ode tamo gde su je sada smestili. Nemam ništa sa njenim dolaskom u ministarstvo, poslali su nam je iz Poreske uprave za pojačanje, kao stručnjaka za  tendere i nabavke. Ali izgleda da je i previše dobro znala to da radi – ironično je prokomentarisao Šarčević u razgovoru za „Politiku”.

Objašnjava da je poslovanje Simonićeve, u okviru interne provere rada ministarstva, nadgledao tim pravnika, koji joj „baš i nije dorastao”.

– E, zato postoji Državna revizorska institucija, koja kontroliše i druge autonomne organe sa sopstvenim prihodima, od školarina na primer, poput fakulteta i univerziteta. Ta državna revizija je, očigledno, primetila da u poslovanju Spomenke Simonić nešto ne štima – naglašava Šarčević.

Osumnjičena Simonićeva rođena je 1963. godine. Završila je Ekonomski fakultet u Bitolju, a potom i master studije na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu i Fakultetu za upravu Univerziteta u Ljubljani. Profesionalnu karijeru je počela u Boru. Od 1991. godine do 1992. godine radila je kao zamenik direktora „Univerzuma” PP za proizvodnju, trgovinu, uvoz i izvoz, a od 1992. do 1995. godine kao privatni preduzetnik. Od 1995. godine obavljala je funkciju direktora Sektora za plan, analizu i razvoj u preduzeću „Konfekcija“ d.o.o. Bor.

Od 2006. godine bila je zaposlena u Ministarstvu finansija– Poreskoj upravi na različitim poslovima i to u Sektoru za naplatu na upravnim poslovima redovne i prinudne naplate i prijave potraživanja. U Sektoru za materijalne resurse obavljala je poslove koordinatora Regionalnog odeljenja Beograd. Godinu dana je bila direktor filijale Beograd.

Na projektima na kojima je radila kao najznačajniji može da se izdvoji KARD projekat „Program podrške zapošljavanju u Republici Srbiji”  Evropske agencije za rekonstrukciju.

Izvor: Politika