Укида се један час физичког, од септембра информатика обавезна

октобар 21, 2016

Од идуће школске године ученици основних школа свакодневно ће се бавити спортом и то не само кроз часове физичког већ и увођењем спортских активности.
SARCEVIC-10-2508-2016То најављује министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, који је за “Данас” изјавио да два часа физичког васпитања остају обавезна у недељном распореду, а изабрани спорт, познат и као трећи час физичког васпитања, биће укинут.
Уместо тога, уводе се спортске активности три пута недељно од по пола сата (укупно час и по недељно) и то у данима када нема обавезног предмета физичко васпитање.
“То неће бити у форми класичног часа, јер покушавамо да уведемо нешто што неће бити додатно оптерећење за ученике. Спортске активности се могу изводити у међусмени, на великим одморима, ако је лепо време могу се организовати турнири… У сарадњи са Друштвом педагога физичке културе разрадићемо целу идеју, а очекујемо и предлоге школа. Ми ћемо школама понудити неколико модела, али ће оне имати слободу да саме осмисле како ће то спровести у пракси. Ако буде новца покушаћемо већ од наредне школске године да вратимо целодневне спортске дане и да другачије планирамо школски календар”, каже Шарчевић, напомињући да су бројни спортски савези исказали жељу да се укључе и помогну, као и да ће Министарство просвете сарађивати са министарствима здравља и омладине и спорта.
Министар каже да су спорт, информатика и дуално образовање кључне теме о којима се недавно разговарало на конференцији министара образовања у Кини и да Србија хвата корак са развијеним светом.
“Изабрани спорт тренутно има статус обавезног изборног предмета и он се посебно оцењује, што је нелогично. Показало се да тај предмет није оправдао очекивања и да избор постоји само формално. Нашли смо боље решење да тај један час оставимо информатици, која ће од септембра бити обавезна, а да други час информатике буде кроз наставу техничког”, објашњава Шарчевић.
Он каже да ће већ од идућег полугодишта ђаци од првог до четвртог разреда основне школе почети са свакодневним физичким вежбањем и подсећа да се сличан пилот пројекат већ спроводи у једном броју основних школа.
Министар наглашава да ће све школе бити обавезне да организују спортске активности за своје ученике, а од родитеља очекује да као контролори буду партнери Министарству просвете у том послу.
Шарчевић истиче да ће бити припремљено и упутство директорима школа о издавању сала за физичко, како се убудуће не би дешавало да родитељима кажу да немају термина за спортске активности ученика, а сале издају трећим лицима и тако стичу ванредне приходе. Сале ће, ипак, моћи да се издају, али тек после девет сати увече – истиче министар.
У струковном удружењу професора физичког васпитања задовољни су намерама просветне власти, али страхују како ће настава бити организована, јер, како кажу, додатни час и по предвиђен за спорт износи 67,5 минута.
Извор: Данас/Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


52 коментара на "Укида се један час физичког, од септембра информатика обавезна

 1. Tanja каже:

  Ja sam spremna! Math in yoga poses 🙂 Jedan, dva, tri …

 2. Svitac каже:

  “То неће бити у форми класичног часа, јер покушавамо да уведемо нешто што неће бити додатно оптерећење за ученике. Спортске активности се могу изводити у међусмени, на великим одморима…”
  ”ODLIČNO”!
  1. A kad će učenici da pojedu svoju užinu? Ili da vežbaju sa užinom u ruci?
  2. Koliko to profesora fizičkog teba da ima škola da bi radili sa svom decom u vreme velikog odmora?
  Он каже да ће већ од идућег полугодишта ђаци од првог до четвртог разреда основне школе почети са свакодневним физичким вежбањем и подсећа да се сличан пилот пројекат већ спроводи у једном броју основних школа.
  I OVO JE ”ODLIČNO”!
  Samo se postavlja pitanje ko će da radi taj vanredno zamišljeni sportski program.

  1. Silvija каже:

   Slazem se sa Vama. U skoli u kojoj radim nema mejudmene. Jedva da imamo prostora za redovne aktivnosti u dve smene. Sekcije, izborni predmeti, dopunska i dodatna anstava odvijaju se tokom sedmih casova i pretcasa. Sala je popunjea do poslednjeg casa, jer imamo puno odeljenja. Nikako ne vidim kada i gde sve ovo moze da se organizuje kada patimo od hronicnog nedostatka prostora.

 3. ristiko каже:

  Bravo za ministra koji je vjerovatno kao učenik i sam izbjegavao da radi čas fizičkog i stoga po njemu treba ga srozati na najmanju moguću mjeru… od 100% učenika jedne škole 50% nije ni za jedan sport jer su gojazni , 25% nije zainteresovano za sport uopšte nego sjedi kući i ,,uči informatiku,, (čitaj igra igrice na kompu) i ostajemo na procentu od samo 25% učenika koji se bave sportom mada upitan je i ovaj procenat… umjesto da se pojača rad i da se uvede još jedan čas u više razrede oni ukidaju… fizičko treba uvesti i u niže razrede da nastavnici fizičkog drže časove ,a ne učitelji… cilj je da se srozamo kao nacija do kraja, bravo na dobrom ste putu…

 4. Vuk каже:

  Cista glupost. Dete izvodi sportsku aktivnost za vreme odmora i tako znojavo ulazi na cas i 45 minuta sedi mokro u ucionici. Genijalan predlog.Plan i program fizickog vaspitanja treba menjati ali ne ukidati. Treba uvesti i cetvrti cas fizickog vaspitanja. Razlozi, pametni znaju a ostali ……..

 5. Ana каже:

  “Od roditelja očekuje da kao kontrolori budu partneri Ministarstvu prosvete u tom poslu”
  Hocete li platiti roditelje za takvu aktivnost, ili ocekujete da to rade za dzabe?
  Sve mi se cini da ste spremili dodatna angzovanja za nastavnike, ali nikako ne predvidjate i da dodatno platite neciji rad – mislim na nastavnicki rad.
  Zasto Vas “super plan” ne predvidja ulaganje u inventar sala ili njihovu izgradnju u skolama u kojima ona ne postoji? Znate za njih, zar ne?

 6. roditelj каже:

  Ukida se cas fizickog?!
  Katastrofa previse dece je gojazno i sa telesnim deformitetima, za 15 gidina trebace nam mnogo vis dojtora jer cemo se baviti posledicama… Umesto da se povecaju casovi fizickog oni smanjuju… Potpuna katastrofa!

  1. Veljko каже:

   U buduce prvo procitaj ceo tekst a ne samo naslov pa onda komentarisi.
   Komentar je cenzurisan zbog uvredljivog sadržaja.

   1. Ivan каже:

    Izuzetno kulturno sto nazivas nekoga klipanom zbog toga sto je iskazao svoje misljenje… to govori o tebi ,a u tom slucaju “klipan” je previse blaga rec.
    Sa organizacione strane tekst iznad je prilicno neubedljiv a ako ga nisi razumeo… tvoj problem. Ne vredjaj druge.
    P.S. Izvinjavam se ukoliko radis u prosveti pa si onda coveka koji se potpisao kao “RODITELJ” nazvao klipanom. U tom slucaju promeni profesiju!

    1. Veljko каже:

     Dobro mozda je klipan pregruba rec, ali kad neko napise neke stvari a da prethodno ne procita tekst onda me to jako iznervira. Lepo pise da se ukida sport a ne fizicko.
     PS Nisam zaposlen u prosveti

     1. DIF каже:

      “Ukida se sport a n fizicko?!” Slusal li ti sebe uopste? Sada bih ti i ja nesto napisao, ali bice sigurno cenzurisano. Ovo je katastrofalna odluka koja ce svakako stetiti odrastanju dece. Fizicko vaspitanje mora kao cas morao je da se uvede jos vise nego do sada a ne da se na ovakav nacin ugrozava razvoj nase dece.

  2. Nastavnica каже:

   Valjda roditelji treba da brinu o ishrani svoje dece. Nisu se deca ugojila od racunara vec od njihove hrane (brze). Pricajte sa svojom decom, ne trpajte ih pred racunare da vam nebi smetali u slobodno vreme. Zasto ste im kupili racunar kad informatika nije cak ni obavezna? I na kraju bez sporta ce sutra moci da se zaposle a da li ce bez informatike moci?

   1. Laki каже:

    Ako ste nastavnica, kao što ste se potpisali trebali bi da znate da se ne bi piše odvojeno, i da shvatite da uopšte niste u pravu.

  3. sophia каже:

   Deca su gojazna zato što žive na čipsu,picama i koka koli. U svakoj školi treba da postoji kuhinja koja će im obezbedjivati kuvani obrok dnevno.Roditelji su prezapolseni i ne stižu da se bave svojom decom a samim tim ni njihovom ishranom. Deca su svakako upućena na igrice,fejs i youtube iz istog razloga -prezaposlenost roditelja.Zato informatika mora biti obavezna sa smislenim sadržajima.Zašto plaćati treninge karatea,odbojke,tenisa,košarke -sport neka bude u školi.

 7. Alex каже:

  Ovo je strašno, nastavnik sam tehničkog i sada su popustili pritisak na nas, ali ovo je strašno. Deci je fizičko potrebno, ne bi bilo loše da ga imaju svaki dan, a 3 puta nedeljno u OŠ je minimum. Mislim da ne treba da se ocenjuju sa 2 ocene, ali loše je da im smanjuju časove. I kakva je to glupost da će na odmoru raditi fizičko? I pored fizičkog potrebno im je i tehničko i likovno i muzičko. Roditelji nemojte se zanositi da se išta radi u interesu dece. Cilj je otpustiti deo nastavnika i tako smanjiti broj budžetskih korisnika. Pri tome ne smeju da otpuštaju iz opština i agencija

 8. vladan каже:

  Po meni je sve ovo neozbiljno i realno neostvarljivo iz vise razloga!Ukidati treci cas fizickog vaspitanja je totalno pogresno,a pritom uvoditi casove informatike i dece jos vise prikovati uz komp,koji inace po ceo dan provode vreme uz komp i mobilne!Vrlo naivan i nestrucan predlog!

  1. Svitac каже:

   Treba ukinuti izabrani sport i uvesti treći čas fizičkog, kao što je bilo do pre neku godinu. A ovi predlozi u vezi sa celednevnim sportom ne mogu da se ostvare. Gde žive ovi ljudi kad im na pamet padaju ovakve ideje?

  2. milka каже:

   Vladane, cilj je da se deca nauce ozbiljno da koriste komjuter, u edukativne svrhe ZA POCETAK Imace jedan cas nedeljno. A kuci satima i satima sede za racunarima igrajuci igrice,gledajuci video klipove, tutorijale nekih likova sa cudnim imenima, zatim drustvene mreze….Roditelji neretko govore, ‘ On, ona zna, po ceo dan je za racunarom!, a skola , tacnije osnovna skola kroz izborni predmet nije imala ozbiljan instrument da utice na to. IT su neminovnost, ali kroz obavezan predmet ce se taj nedostatak prekomerenog koriscenja za zabavu koliko toliko pretvoriti u prednost. KAD SMO VEC ZA RACUNAROM, HAJDE DA TO ISKORISTIMO NA PRAVI NACIN. A ako neko nadje jednog nastavnika fizickog koji je kroz svoj rad uocio nepravilnost u fizickom razvoju i na pravi nacin reagovao kroy korektivnu gimnastiku (koja im je OBAVEZA) predlazem ga za Svetosavsku nagradu. (OVO NIKAKO NE ZNACI DA MISLIM DA FIZICKO NIJE BITAN PREDMET, NAPROTIV ALI ISTO KAO I INFORMATIKA, NA PRAVI NACIN)

   1. mijić lazar каже:

    Pričati o korektivnoj gimnastici na časovima fizičkog vaspitanja je blago rečeno nestručno i glupo.Svakako da vodjenjem ličnih kartona ućenika možemo uoćiti većinu nepravilnosti u razvoju ućenika a i deformitete. Ali na redovnhjm časovima za terapijski oblik rada niti ima mogućnosti niti uslova a ni vremena. Roditeljima se skreće pažnja na probleme i ako oni ne mogu da za svoje dete odvoje vreme , nastavnici mesto njih to ne mogu da urade.Manite se prebacivanja brige o svojoj dechj na pedagoge fizičjkog vaspitanja već za svoju decu učinite više kao roditelj.Simptomatićno je da su uvek “drugi” dužni da vaspitaju i obrazuju vašu decu a ne vi , rfditelji.Teorije koje od ministara i ministarstva čujemo u zadnjih tiše od dvadesetak godina “marketing” su koji još nijad u praksi nije bio sprovodljiv, najviše zbog nestručnog prilaza problemui ne poznavanja uslova i opšteg stanja u obrazovnim ustanovama.Opet će se stvoriti jaz izmedju roditelja i “lenjih i neodgovornih ” nastavnika.Ima li iko ko spomene korektivnu gimnastiku (kineziterapiju) pojma koliko puta bi je nedeljno (ili dnevno) trebalo upražnjavati da bi dala rezultat?

 9. Marica каже:

  Da li je dobro ili nije ne bih da komentarisem, a sto se tice gojaznosti dece, nije se bas popravila slika za ovih par godina koliko imaju treci cas fizickog. Roditelji pre svega treba da vode racuna o ishrani deteta, o cipsu koji jedu za uzinu.. da izvedu decu iz kuce i da insistiraju na bavljenju sportom bez obzira dal dete ima ili nema da kazem talenta.

 10. Kolega каже:

  Liči na normalnu ideju. Zar su deci potrebna tri časa fizičkog da bi se bavila sportom. Mi smo imali po dva i niko nije izrastao u grbavu i bolesnu osobu. Pri tome dve ocene iz vizičkog ulaze u prosek, a informatika koja je osnova i budućnost svakog uspešnog mladog stručnjaka ne ulazi i deci uglavnom služi za interner u školi, jer škole nemaju novca za nabavku iole legalnog i kvalitetnog softvera za obuku.

 11. Ivan каже:

  Prethodna vladajuca garnitura je ukinula nastavu fizickog vaspitanja u nizim razredima izbacivanjem profesora iz tog procesa i prepustanjem “posla” uciteljicama… i svi znamo kako to prolazi.
  Sada ukidamo i jos jedan cas nedeljno… strategija je jasna. Totalno je nebitan telesni status dece. Znajuci situaciju po skolama… od ovoga nema “leba”. Unisti slobodno…

  1. Svitac каже:

   Tvrdnja da je fizičko vaspitanje izbačeno u mlađim razredima je natečna. Fizičko vaspitanje i dalje postoji i zastupljeno je tri časa nedeljno, a za to što ne predaju nastavnici fizičkog postoje objektivni razlozi. Mislim da se niste najsrećnije izrazili jer ispada da omalovažavate rad učitelja. Škola, u kojoj radim, počiva na učiteljima i zahvaljujući njima opstaje.

  2. Чарлина каже:

   Не могу да верујем! Годинама су кукали да је мало два часа физичког па је уведен трећи час, спорт, а сад је то много.
   У нижим разредима имамо три часа физичког.Није ми јасно зашто мислите да учитељице, учитељи не раде тај посао једнако добро као наставници физичког? Шта замишљате да се ради на тим часовима, а да учитељи не умеју да објасне, покажу? Или је то притисак да се наставницима физичког дају часови пошто их има отприлике као учитеља па не могу до норме?

  3. bojana каже:

   Kako prolazi? Radim 26 godina i držim fizičko kada je po rasporedu. Tačka. Druga je stvar što neke škole nemaju salu. Ja hvala bogu nikad nisam radila u školi bez sale. Ne omalovažavanje ljude

   1. Sportista каже:

    Ma treći je problem i najveći što imate škole usred Beograda sa salama, gde nastavnici fizičkog deci samo bace loptu, dečaci nešto igraju, a devojčice sede u svlačionici. To je moje iskustvo roditelja i vrlo sam razočarana jer znam kolika je to šteta po razvoj deteta. Vrlo je bitno da se deca istežu, rade vežbe oblikovanja, upoznaju pravila ekipnog sporta… a ovako… neko radi kako treba svoj posao, a neko…. štetočina! I nikom ništa…

 12. prof. каже:

  Glup predlog, deci je i cas od 45 min malo za fizicko cas za neuke ima uvodni pripremni glavni i zavrsni deo sta uraditi za 30 minuta ucenici ne mogu ni da se zagreju i pripreme za rad kada da se presvuku i odrade glavni deo casa ma sta bio. Jedan od omiljenih predmeta im je Izabrani sport jer ceo cas obradjuju jedan sport tj onaj koji su sami izabrali i vole da igraju i uce o njemu.

  1. jaa каже:

   Procitaj sta si napisao/la, pa nam prevedi. Pravopis na “nivou”, moj profesore.

  2. profesorica каже:

   Ne bih se složila sa Vama. Predmet je samo formalno izborni u većini škola i svake godine se obradjuje drugi sport. Veći broj časova sporta u školi sam po sebi nije dovoljan da popravi zdravstveno stanje učenika i da neutrališe efekte lošeg životnog stla koji je dana sveprisutan.

 13. jaa каже:

  moze ako se sa tim fizickim aktivnostima krene u 8:00, ali laganim da se ne znoje deca previs, pa onda sa nastavom u 9:00… ovo treba da bude obavezno i za nastavnike… mnogo smo se ulenjili 🙂

 14. Jelena каже:

  Zar nije dovoljno sto deca previse vreme a provode uz kompijutere i telefone nego da im ukinete i taj cas!? Taj cas ce da bude prisutan sa aktvnostima samo u dnevnicima tj na papirima u praksi sigurno nece. Tako da godspodine ministre mislim da gresite sa ukidanjem.

 15. COP каже:

  postovani ministre SARCEVICU zelim ovom prilikom da vam cestitam na vasu viziju i zelju da nesto uradimo za srbiju. ja sam covek koji voli nauku i tehnoloski razvoj ,sobzirom da zivimo u eri nove tehnologije i predavaca na svim nivoima od osnovne do fakulteta ,i tvrdim ali nesmem javno da saopstim jel bi vec sutra bio najuren s fakulteta..,da zbog politike odnosno interesa pojedinaca a ne interesa SRBIJE ,SKOLSTVO JE BAREM 30 GODINA izvan sistema svetske nauke. svi koji se bave novom tehnologijom su kod nas na neki nacin povezani,i svi znaju ko koliko vredi,cak ,,GUGK,, zna vise o nasem potencijalu jedino politicari neznaju nista o yome.. i da krenemo redom ,AKO srbija jedino cenjenu instituciju u svetu ima matematicku gimnaziju ,i ako ti ljudi postizu vrhunske rezultate u ajti sektoru a da vlada ne prepoznaje sta je PROGRAMER a sta obican zanatlija u tom sektoru ,bojim se da necemo uraditi bas nista. U SVETU svaka novina sa sobom nosi i dualno obrazovanje odnosno rad na tom programu i to nista nije strasno,no problem su nastavnici na fakultetima i formalnost koja je bitnija od sustine.. svi znamo da su na fakultetima jos od pre 40 godina dolazili prosecni ali poslusni i clanovi partije ,a sada zbog nepotizma i licnih interesa ,su progonjeni i profesori koji podrzavaju vrednosti i bojaznost profesora da njihova deca budu u senci obrazovanih. pogledajte gradjevinsko arhitektonski fakultet nis pa tu nece imati ko da nesto nauci, produzavate redovnim profesorima ,a samim tim i ucenu tih istih da njihovoj deci dele desetke,i odma ih primaju za asistente,bez zadovoljenja i forme i kvaliteta.na tom fakultetu ,ne postoji ni ustav ni zakon ni statut tu je bitan jedan covek NOVICA TONCEV ,a sve resava dacic postovani bolonja je sila,IMALI smo jednog saradnika koji je poznatiji u svetu no kod nas,i za njegov doktorat odnosno istrazivanje je zainteresovan ceo svet prvi je pokrenuo 3d nis ,trenutno radi u toj tehnologiji nesto sto samo on zna u svetu,,podrzan od svih naucnih krugova u svetu ,trenutno je u kanadi na poziv vlade kanade i treba da odrzi 12 predavanja u TORONTO,MONTREAL I OTAVI, pozvan na dodeli nobelove nagrade prva nagrada za unapredjenje nastave na fakultetu,i da ne nabrajam, ali zbog nepotizma nije primljen na fakultetu. oyvorio je firmu i treba nam do 2020 jedno 10 000 obucenih ljudi ,a bilo je zainteresovanih da u[pisu po jednu godinu na toj katedri,i ovladaju tehnologijom ,no dekan je njega najurio sa obrazlozenjem medju nama da nemoze niko da ugrozava njihovu decu,a ako nekoga interesuje neka uci privatno cena rada programera preko nase firme je 70 evra po satu,a ja sam trenutno placen preko holandske 1500 mesecno. REZIME POZOVITE ,DECKA NA RAZGOVOR,MISLIM DA JE RADIO NESTO ZA LJAICA
  MOLIM VAS JOS JEDNOM ,neznam koliko znate o tome,ja bi mogao samo da radim kod njega,ali je ovde problem kadar koji samo on moze da izbaci.. nadam se da barem informativno znate da ce se u toj tehnologiji po proceni gugla,i eriksona ulagati u svetu oko 200 milijardi evra, VOLEO BIH DA SE UZIVO ISPRICAMO MINISTRE

  1. Kotlokrp каже:

   Gramatikoooo!!!!

  2. Natasa каже:

   Gospodine COP ,da li Vi stvarno radite na fakultetu ?Toliko napora je potrebno uloziti da bi rastumacili poentu Vaseg teksta,a gramatiku i pravopis cemo ostaviti po strani…postaje nam normalno da smo nepismeni .

 16. Prof.Vujić каже:

  Predlog: umesto građanskog vaspitanja i veronauke uvesti predmet u zdravom telu zdrav duh.

  1. Jovanka каже:

   Svakako izbaciti tu veronauku iz skole. Treci cas fizickog takodje ukinuti i uvesti sportske sekcije posle casova najmanje 3 puta nedeljno. Informatika da bude u skolopu tehnickog kao drugi cas. Resen problem.

   1. Mojsije каже:

    Vise od 40 godina komunizmom je trovana ova nacija, i sad zelite i ovoj deci da uzmete Boga iz dusa i srce…
    Uvesti sportske aktivnosti posle casova? Kako to organizovati u skolama gde deca dolaze sa strane, gde imaju prevoz, da li ce se sa time sloziti i gradski prevoznici…

 17. Mai каже:

  Nema sanse!!!!!
  pa na sta ce to da lici. Profesori fizickog ni do sada nista nisu radili, gde god je moglo da se ne radi a svuda je moglo. a zapravo su oni ti koji zauzimaju sale i trenirajuci decu privatno za sportove koje su odabrali, te tako zaradjuju novac. I sad oni treba da drze sportske aktivnosti.
  drugo: ovo tri puta po pola sata ne moze da se izvede. Gora je ideja od kliznog rasporeda na koji su prosle g svi burno reagovali. Jer je ituacija u skolama mnogo komplikovanija nego sto iz ministarske fotelje izgleda.

 18. Vlado каже:

  Mnogo eksperimenata u zadnjih 10 godina a broj dece sa deformitetima sve veći. Ako neko želi nešto da menja prvo bi trebalo dobro da analizira problem a onda sa stručnjacima da pokuša da ga reši. Ovako, ovo mi više lični na neki probni balon, pa kako reaguje raja, tako će se i postaviti rešenja koje verovatno ne će ništa dobro doneti.

 19. Ružica каже:

  Ovaj potez ministra govori o “velikoj” brizi za decu. Pošto smo i dalje u ekonomskoj krizi teret te krize moraju da podnesu i deca. Prvo im je 1.01.2011.g. tadašnji ministar dr.Žarko obradović isterao nastavnike fizičkog iz trećeg i četvrog razreda ali im je ostavio tri časa nedeljno. Očigledno sadašnji ministar nije bio zadovoljan rezultatima ovakve odluke i donosi “genijalno” rešenje da se ukine jedan čas. Ministar očigledno smatra i ubeđen je da će sve veći broj deformiteta i gojaznosti dece rešiti polučasovnim vežbanjem. I na kraju zašto ministar ne pita decu šta više žele veronauku, građansko, informatiku ili fizičko vaspitanje.

 20. Паја каже:

  Ау. Па овај министар већ сада има да надмаши Вербића по промашајима.
  У реду са информатиком мада гледајући како унук у 5. разреду муку мучи да се снађе зато што је наставни план па, најблаже речено, чудан и ту треба нешто променити јер је унука пре 3 године “смазала” градиво без проблема.
  Али ово са физичким васпитањем је потпуни промашај и потпуно неосмишљено. Ајде да је као код јапанаца први час (или предчас) обавезан са физичким вежбама али ово код нас не може да функционише. На крају ће испасти да децу васпитавамо да буду још већи лицемери.
  А сада су српске школе школе лицемерја јер имате фолирања на квадрат са допунском наставом, додатном наставом, па часовима који се губе а никад се не надокнаде, па ваннаставне активности које стоје у плановима а не реализују се. Има тога поприлично али то никога не интересује јер је лицемерје постало тренд и друштвена вредност по себи. Ако ниси лицемер у Србији онда си у великом проблему. Има да те најуре по кратком поступку (посебно у просвети).

 21. Profesor FV каже:

  Iz sopstvenog iskustva smatram da je Izabrani sport, kao poseban predmet , potpuni promašaj i prvi sam za to da ga treba ukinuti. Deci treba ostaviti treći čas u okviru nastave Fizičkog vaspitanja ,ali u potpunosti promeniti nastavni plan i program,koji nije menjan najmanje 40 god. U njemu moraju biti zastupljeni svi sportovi ,već od 5. razreda , tako bi nastava bila raznovrsna i interesantnija deci. Motivisanost današnjih učenika na časovima je veoma niska, devojčice već od 6. razreda masovno izbegavaju rad na času. Posebna priča je FV u mladjim razredima , a svi znamo da je u tom uzrastu najveći uticaj na decu. Tema je vrlo kompleksna i zahteva ozbiljnu studiju, kako bi se konačno nešto promenilo na bolje.

 22. Jovanka каже:

  Molim vas izbacite tu veronauku. Zar je moguce da vecina misli da veronauka treba da ostane u skolama. Sta je sa vama ljudi?

 23. Ružica каже:

  Odgovor za Čarlinu,
  Evo primera zašto učitelji ne mogu da drže nastavu fizičkog:
  Odgovor za Čarlinu – U trećem i četvrtom razredu učitelj treba sa decom da uradi elemente timskih igara – košarka, rukomet odbojka i fudbal. Da li Vi smatrate da učitelj sa dva semestra (jedan ispit) može stručno i metodički da kvalitetno radi sa decom, ili smatrate da su profesori stručniji jer su sve to prošli kroz četvorogodišnje studije.Većina učitelja i dalje radi po starom planu i programu a i ako se odvaže da nešto i urade , to uglavnom rade pogrešno jer neznaju pa je onda tek problem u petom razredu kako ispraviti pogrešno naučeno.

  1. Sportista каже:

   Poštovana, slažem se sa Vama da deca treba da uče pravilno, ali da li ste svesni koliko nastavnika fizičkog uopšte ne radi sa decom to o čemu Vi govorite? Nemojte se ljutiti što ovo govorim, nemam nikakve loše namere i znam da neki rade fantastično i svaka im čast, ali neki… Ovo govorim jer znam da je značaj fizičkog vaspitanja vrlo, vrlo veliki!

 24. Gricko каже:

  U osnovnoj školi u koju moje dete ide, imaju dva časa fizikog dvočas plivanja. Meni je to optimalno i bilo bi lepo ako tako ostane. Zahvaljujući mom lličnom i upornom zalaganju u trajanju od dve godine (koliko sam bila član roditeljskog saveta) deci su uvedeni časovi plivanja kao obavezni časovi jer sam smatrala da deca treba da imaju korist od bazena koji škola poseduje.
  Ako ne postoje druge ideje, ja predlažem da se umesto građanskog vaspitanja i veronauke uvedu predmeti kao što su: seksualno obrazovanje i neki vid predmeta o drogi kao pošasti. Smaram da je veoma važno obrazovati decu i stručno ih uputiti u te teme kako bi se uticalo na svest od rane mladosti.

  1. Gricko каже:

   ispravka: dva časa fizičkog i dvočas plivanja

 25. Ružica каже:

  Odgovor za sportistu
  Hvala na razumevanju i podršci. To što ste rekli da neko ne radi u pravu ste ali se to ne odnosi samo na profesore fizičkog već i druge nastavnike i učitelje. Osnovni problem je u tome, ko je kako završio fakultet. Studenti koji su uložili mnogo rada i truda i za to dobijali visoke ocene naravno da ce sve svoje znanje i umeće preneti deci, za razliku od njih oni koji su se provlačili, kupovali ocene i na druge poznate načine dobijali ocene. Naravno da ne rade i neznaju da i ono malo znanja što imaju prenesu deci. Drugi problem je u slaboj kontroli od strane institucija čiji je posao da kotrolišu a u nekim slučajevima i da sancionišu neznanje i nerad. Takođe ove institucije bi trebalo da pohvale i nagrade dobre nastavnike ali od toga nema ništa. Mrtvo more ili “radio ne radio svira mi radio”. Ovo govorim iz dugogodišnjeg iskustva u radu rada sa decom.

 26. Ružica каже:

  Odgovor za Svitca
  Lepo je što smatrate da su učitelji bitni u životu jednog deteta, ali nisu jedini. Vi ste prva stepenica u njihovom obrazovanju i vaspitanju, nastavnici u osnovnoj i srednjoj školi takođe imaju svoje značajno mesto i na kraju profesori na fakultetu. Bojim se da nije dobro ako se jedna škola zasniva “samo” na učiteljima i na njima opstaje.
  Evo kako izgleda nastava fizičkog od prvog do četvrtog razreda u 80% slučajeva.
  Tačno je da ima tri časa fizičkog vaspitanja ali pitanje kako se izvode?. Uglavnom časovi fizičkog služe da se doradi nap. srpski , matematika, priroda itd. Takođe za vreme tih časova drži se dopunska, dodatna nastava ili neke druge aktivnosti i naravno “ponekad” čas fizičkog
  vaspitanja i nebih procenjivala jer je u pitanju veoma nizak kvalitet a izvođenje nastave od strane učiteljica u štiklama, cipelama garderobi u koju su došle u školu. Kako su spremni za čas učitelji tako su i učenici spremni, bez adekvatne opreme za čas.Vrlo često se stavi kao peti čas kako bi se gubio, i onda svi zajedno odu ranije kući. Eto tako se uglavnom izvodi nastava fizičkog u nižim razredima. Sada možete da zaključite zašto je učiteljima potrebno fizičko vaspitanje.
  A sam zaključak je da od fizičkog opterećenja i aktivnosti dece nema ništa i ako je to jedan od mnogih zahteva fizičkog vaspitanja.

  1. Svitac каже:

   Ružice, ne znam iz koje škole dajete primer. U školi u kojoj radim, nastava fizičkog vaspitanja od prvog do osmog razreda izvodi po rasporedu, koji je usvojen na početku školske godine. Učenici se presvalače u svlačionicama, bez obzira koji razred je u pitanju, i fizičko se izvodi u sali ili napolju na terenu kad je lepo vreme.

 27. vekaa каже:

  Dragi ministre ,kao prvo smanjite gradivo i bezpotrebne udzbenike koji se svakodnevno nose,jer nisu sva deca na minut do skole.Skolski rancevi su teski oko 7 kg.Pretrpani su obavezama da nemaju vremena za igru,jos im i taj veliki odmor oduzmite….Stvarno sramota

 28. Ružica каже:

  Ružica,
  Neznam da li se obraćam kolegi učitelju, nastavniku fizičkog ili direktoru škole.Sve škole usvoje raspored časova za tekuću školsku godinu tako da je forma zadovoljena ali sve drugo je upravo onako kako sam napisala u većini osnovnih škola u Srbiji.Drago mi je što je Vaša škola izuzetak i svi rade u sali za fizičko i u školskom dvorištu u opremi za vežbanje počev od učitelja do đaka.Jedno sam sigurna da kolege učitelji ne mogu da izvode tako kvalitetno nastavu kao profesori fizičkog. Ovo se naročito odnosi na plan i program u trećem i četvrtom razredu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама