Укида се повраћај ПДВ-а на опрему за бебе, повећава се родитељски додатак за 5.000

Сакупљање исечака фискалних рачуна, који се односе на храну и опрему за бебе, иде у заборав, јер се Законом о финансијској подршци породици са децом, укида право на рефундацију ПДВ-а за опрему и храну за бебе. Од 1. јула трошкови за набавку опреме за дете у износу од 5.000 динара ће бити исплаћивани уз исплату родитељског додатка. Ипак, они који користе ту могућност имају још један рок за предају докумената, који почиње 1. и завршава се 15. јула.
Млеко за одојчад, кашице, креветац, колица, столица за храњење, пелене – неке су од ствари за децу на које од 1. јула родитељи више неће имати право да траже повраћај ПДВ-а.
До сада, право на рефундацију ПДВ-а имале су породице чији је укупан нето приход родитеља, односно старатеља бебе у години у којој се подноси захтев, мањи од 1.028.970 динара, и чија је укупна имовина родитеља, на коју се плаћа порез, мања од 25.081.150,62 динара.
“Нисам ни био информисан да то може. А и имајући у виду да код нас све предвиђене процедуре, док се утроши време, не знам ни колико се исплати”, рекао је грађанин.
Фискални исечци, фотокопије исечака, списак бројева тих фискалних исечака, попуњен захтев и неколико сати на шалтеру у пореској управи, али и строга правила и ограниченост оних који имају право на рефундацију, били су неки од разлога да се ова одредба укине и замени равноправном за све родитеље.
“Изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, уместо повратка ПДВ-а на опрему за бебе, предвиђен је паушал за набавку опреме за дете који износи 5.000 динара и који ће се исплаћивати уз једнократну помоћ за прво дете, односно приликом уплате прве рате за друге, треће и четврто дете”, саопштава Кабинет министарства без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.
Овај износ може да помогне, али, кажу родитељи, није довољан с обзиром на то да су цене опреме и ствари за децу код нас знатно више него у многим земљама западне Европе.
“Ни онај повраћај ПДВ-а заиста није био ни приближно довољан да једној породиици финансијски помогне, односно олакша долазак детета. Вило би сјајно када се уопште не би плаћао ПДВ на било шта везано за децу. То би заиста била права стимулација”, истиче Јована Ружичић из Центра за маме.
Држава зато обећава и нове мере популационе политике, за које се надају да ће дати резултате што пре.
“Кад гледамо искуства неких других земаља, рецимо Руску Федерацију, њима су први ефекти били тек после десет година. Значи, они су након 10 година активних мера, прошлу годину су завршили у благом плусу. Али ја бих волео да ми, као и у свему будемо успешнији од других па тако и у овом”, изјавио је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Да подсетимо, од 1. јула родитељи ће за прво дете добијати једнократно 100.000 динара, за друго дете 10.000 динара месечно две године, за треће 12 000 динара месечно, десет година, а за четврто дете 18.000 динара месечно, 10 година.
Извор: РТС