Ukidanje papirnih knjižica – ko je za, a ko protiv

19 oktobra, 2021

Đačke knjižice uskoro bi mogle da postanu prošlost u formi kakva je poznata generacijama đaka, jer će zaključene ocene, umesto u papirnu biti upisivane u elektronsku evidenciju, pišu Novosti.

Ideju o digitalizaciji đačkih knjižica premijerka Ana Brnabić pozitivno je prokomentarisala, ocenivši da su uvođenjem elektronskog dnevnika papirne knjižice izgubile svoju svrhu. Premijerka je najavila da će o tome razgovarati sa ministrom prosvete Brankom Ružićem.

– Sagledaćemo potrebu, mogućnost, prednosti i eventualne mane elektronskih knjižica. Zato snažno podržavam proces digitalizacije svih segmenata našeg društva da njen potencijal što bolje iskoristimo u sistemu obrazovanja i vaspitanja. – rekao je za Novosti ministar prosvete Branko Ružić.

Uvođenje digitalnih đačkih knjižica podržavaju i u Forumu beogradskih gimnazija.

– Moramo pratiti trendove. Odrekli smo se “papirnog” dnevnika, uveden je elektronski, pa je obesmišljeno pisanje ocena u knjižice, s obzirom na to da roditelji u e-dnevniku vide sve podatke – kaže Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija i dodaje da bi možda trebalo razmisliti da se za najmlađe osnovce zadrži stara forma zarad osećaja da na ruke dobijaju ocene svog rada.

S druge strane, direktor OŠ “Pavle Savić” Milan Krstić ističe da nije protiv noviteta, ali da eventualno uvođenje elektronskih knjižica treba dobro osmisliti.

– Đačka knjižica je jedini identifikacioni dokument za đake osmog razreda koji pokazuju na polaganju male mature. Drugi nemaju, jer su maloletni – kaže Krstić.

– Ona je dokaz da je to taj đak, da ne polaže neko drugi umesto njega. Knjižica ima sliku, pečat i potpis. Ne znam kako bi to bilo rešeno u elektronskoj formi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama