Укинути закључивање оцена на полугодишту, то је беспотребан стрес за децу и наставнике, сматра ФБГ

Форум београдских гимназија упутио је позив Министарству просвете, науке и технолошког развоја да размотри могућност измене Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о средњем образовању и васпитању у циљу укидања закључивања оцена на крају полугодишта. Ову вест пренела је новинска агенција Фонет.

Осврнувши се на ситуацију у образовању у претходне две године, Форум је указао на непредвидивост у погледу начина похађања наставе и оцењивања ученика.

„Константа јурњаву за оценама поништава основне принципе образовања које би требало бити усмерено ка стицању знања, а не испуњавању бирократских форми“, истакао је Форум.

Према мишљењу Форума, педагошко искуство потврђује да закључивање оцена на полугодишту нема нарочити значај, имајући у виду да закључена оцена са полугодишта не утиче на извођење закључне оцене на крају школске године, јер се закључна оцена на крају године изводи на основу свих добијених током године.

Осим тога, истраживање које је спровео Форум београдских гимназија међу гимназијским наставницама показало је да извођење закључних оцена представља снажан психолошки притисак и то, како за наставнике, тако и за ученике.

Форум је указао и да је закључивање оцена на полугодишту раније укинуто и у другим државама, укључујући и државе у региону.