Ukinuti zaključivanje ocena na polugodištu, to je bespotreban stres za decu i nastavnike, smatra FBG

6 decembra, 2021

Forum beogradskih gimnazija uputio je poziv Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da razmotri mogućnost izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju polugodišta. Ovu vest prenela je novinska agencija Fonet.

Osvrnuvši se na situaciju u obrazovanju u prethodne dve godine, Forum je ukazao na nepredvidivost u pogledu načina pohađanja nastave i ocenjivanja učenika.

„Konstanta jurnjavu za ocenama poništava osnovne principe obrazovanja koje bi trebalo biti usmereno ka sticanju znanja, a ne ispunjavanju birokratskih formi“, istakao je Forum.

Prema mišljenju Foruma, pedagoško iskustvo potvrđuje da zaključivanje ocena na polugodištu nema naročiti značaj, imajući u vidu da zaključena ocena sa polugodišta ne utiče na izvođenje zaključne ocene na kraju školske godine, jer se zaključna ocena na kraju godine izvodi na osnovu svih dobijenih tokom godine.

Osim toga, istraživanje koje je sproveo Forum beogradskih gimnazija među gimnazijskim nastavnicama pokazalo je da izvođenje zaključnih ocena predstavlja snažan psihološki pritisak i to, kako za nastavnike, tako i za učenike.

Forum je ukazao i da je zaključivanje ocena na polugodištu ranije ukinuto i u drugim državama, uključujući i države u regionu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Ukinuti zaključivanje ocena na polugodištu, to je bespotreban stres za decu i nastavnike, smatra FBG

 1. Daca kaže:

  Bravo za Forum beogradskih gimnazija.U trci za ocenama zakazuje se po pet kontrolnih nedeljno u gimnaziji posebno ako je profesor bio odsutan i izgubio svoj termin za test.Kada se neko pobuni i pozove na zakon o tri četrdesetominuta testa tokom sedmice ,onda profesori pretvore kontrolne u petnaestominute vežbe,ostave količinu gradiva koje treba nabubati ,upišu tu istu ocenu u dnevnik.O opterećenosti i stresu učenika niko ne vodi računa.

  1. Sandra kaže:

   Izostanak zaključivanja ocena na polugodištu neće nastavnike podstaći da ne ocenjuju, jer se ocene prosto moraju dati prema utvrđenom planu. Čini mi se da bi učenici bili još manje zainteresovani da uče redovno i postignu neki uspeh

 2. Nikola kaže:

  Treba ukinuti !

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama