Uključen televizor na nekoliko načina utiče na ponašanje dece

Agresivni zbog televizije

Što više vremena dopuštate vašem mališanu da provodi ispred televizora, to je veća verovatnoća da će kao posledica gledanja onoga što se dešava pred očima jednog trogodišnjaka njegovo ponašanje biti agresivnije, zaključak je američkog istraživanja.
Čak je i samo uključen televizor u stanu, iako ga dete ne gleda, povezan s agresivnim ponašanjem madata veza nije toliko jaka kao pri direktnom gledanju, rekla je Dženifer Mangenelo sa Univerziteta u Olbaniju, država Njujork. Roditelji bi trebalo da budu veoma oprezni kada je reč o gledanju televizije i njihovim mališanima.  Morali bi da im ograniče vreme gledanj a i, naročito,  da obrate pažnju na sadržaj,  smatra ovaj stručnjak.

U istraživanje je bilo uključeno 3128 majki iz 20 američkih gradova koje su se porodile između 1998. i 2000. godine. Njihovi trogodišnjaci u proseku su gledali televiziju tri sata na dan, a televizor je u porodici bio upaljen pet sati.

Pošto su u istraživanje uključeni odranije poznati faktori povezani s agresivnim ponašanjem, kao što je život u nasilnoj četvrti, gledanje televizije i upaljen televizor u kući, ispalo je da su znatno povezani s agresivnim ponašanjem, udaranjem drugih, neposlušnošću i vrištanjem.

Američko udruženje pedijatara preporučuje da deca mlađa od dve godine uopšte ne gledaju televiziju, a ona starija manje od dva sata dnevno. Postoji nekoliko načina na koje televizija utiče na ponašanje dece. Ona mogu videti nasilje na programu, a vreme provedeno ispred televizora znači manje vremena za ponašanje koje pomaže pozitivnom razvoju, poput igre i čitanja.

Izvor: Politika