Уместо осмомартовских поклона, наставнице из Каћа од ђака су тражиле нешто друго

На иницијативу наставница у Основној школи „Ђура Јакшић“ у Каћу, новац који су њихови ученици скупили у намери да им купе поклоне за Дан жена, преусмерен је Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака „Нурдор“.

Foto: FB, OŠ “Đura Jakšić”

Иницијатива за овај хуман гест потекла је од наставнице Ане Јацановић, која је приметила да се из године у годину огромне суме прикупљају за скупоцене поклоне наставницама и учитељицама. Како каже, губи се смисао поклона, обележавања празника жена, а деци се шаље порука да скупоцени поклони имају већу важност од, на пример, букета цвећа или бомбоњере.

– Иза идеје да новац који би иначе био потрошен на поклоне буде уплаћен на рачун Нурдора стали су сви у школи. С обзиром на то да сам на идеју дошла у петак, а да су поједина деца већ купила поклоне, ми наставнице које смо добиле поклоне откупиле смо исте и уплатиле новац на рачун Удружења родитеља деце оболеле од рака јуче и данас. Деца су била одушевљена јер су схватила племенитост оваквог чина и знају где је новац њихових родитеља отишао. Цео дан су били срећни, ходницима су узвикивали ‘Нурдор, Нурдор!’ и нама је драго да смо им дали овакав пример – испричала је наставница Јацановић за 021.рс.

Она апелује на колегинице из других школа да овакву идеју усвоје и допринесу развоју удружења попут Нурдора, а како би деца оболела од рака што пре дошла до терапије и излечења.

– Ми морамо да будемо пример другима и да иницирамо овакве активности – мање да примамо Монине ташне, микроталасне уређаје, скупоцене сатове, чак и бицикл се данас дарује – додала је она.

Како је објављено на Фејсбук страници школе, у питању су ученици одељења 6/4, 7/1, 7/3.

Аутор: novisad.com