Umesto pet, Kreativni centar nagradio čak 12 vrtića koji su poslali radove na konkurs. Ovo su nagrađeni

novembar 18, 2022

Tolerancija je jedna od veština koju svako od nas mora razviti, ako želimo da živimo u društvu prihvatanja i razumevanja. Za početak da to osvestimo kod sebe, a onda i da toleranciju kao veštinu probudimo i razvijemo i kod dece.

Baš s tim ciljem, tokom oktobra „Kreativni centar“ organizovao je konkurs RAZLIČITI, A JEDNAKI, namenjen predškolskim ustanovama na teritoriji Srbije.

Tema konkursa bila je slikovnica kao podrška razvoju tolerancije kod dece, a zadatak vaspitača bio je da na osnovu pročitanog teksta ili odabranog odlomka iz neke od ponuđenih slikovnica smisle s decom iz svoje grupe zanimljivu jezičku, likovnu ili grafomotoričku aktivnost, koja će za cilj imati da deci približi pojam tolerancije i povećati kod njih osetljivost za sve one koji su drugačiji.

Vaspitači su radove slali u formi videa, foto-reportaže ili kao Power Point prezentaciju.

Neposredan povod za raspisivanje konkursa bilo je objavljivanje nekoliko izdanja za najmlađe čitaoce koja govore upravo o temi različitosti. To su slikovnice Crvenci i PlavciZeka pesnikKišni oblakStvarĐura HodalicaZig-Zaga i Roda Boda. Ove knjige prenose deci poruku da je važno razumeti i poštovati one koji su drugačiji od nas, a istovremeno su i podrška svima onima koji pate zbog toga što su drugačiji – poručuju im da ne odustaju, da cene svoje kvalitete i da će sigurno naći nekog ko će biti uz njih.

Konkursu je prethodio i vebinar za vaspitače, a snimak možete pogledati OVDE.

Na konkurs je pristiglo skoro četrdeset radova, a žiri koji su činile tri urednice „Kreativnog centra“ i jedna psihološkinja odabrao je najkreativnije i nagradio ih kompletima izdanja ove izdavačke kuće. Iako je prvobitno bilo u planu da se nagradi pet najboljih radova, zbog brojnih izuzetnih odgovora na zadatu temu odlučeno je da nagrade dobije čak dvanaest vrtićkih grupa, tako da je dodeljeno osam prvih nagrada i četiri druge.

Pogledajte radove nagrađenih predškolskih ustanova:

PRVA NAGRADA

Deci mešovite grupe PPU „Slonče Dambo“ iz Ripnja i vaspitačicama Mileni Jovanović i Dragani Aćimović

Deci predškolske grupe OŠ „Dositej Obradović“ iz Omoljice i vaspitačici Aleksandri Stojković

 Deci mešovite grupe PPU „Dečji čarobni svet“ iz Beograda i vaspitačici Tamari Ljubičić

– Deci starije grupe vrtića „Poletarac“ (PU „Dragoljub Udicki“) iz Kikinde i vaspitačicama Jelici Mesaroš i Mariji Adamović

Deci predškolske grupe PU „Lasta“ iz Golupca i vaspitačicama Biljani Kirovski i Marijani Milojković

Deci srednje i predškolske grupe PU „Mali naučnici“ iz Novog Beograda i vaspitačicama Jovani Zlatković, Jeleni Nikolić i Jasmini Krstić

Deci mešovite grupe PU „Marija Munćan“ iz Majdanpeka i vaspitačici Mirjani Jeremić

Deci predškolske grupe vrtića „Trešnjica“ iz Zemuna i vaspitačici Aleksandri Dimitrov

DRUGA NAGRADA

Deci srednje i predškolske grupe PU „Naša radost“ iz Aleksandrovca i vaspitačicama Olgi Milićević, Slađani Bogdanović i Brankici Savković

Deci predškolske grupe vrtića „Leptirić“ (PU „Pčelica“) iz Niša i vaspitačicama Mariji Glišić i Jeleni Milenković

Deci starije grupe vrtića „Pužić“ iz Novog Sada i vaspitačicama Vukici Škrbić i Sanji Bilkan  

Deci srednje grupe PU „Dobrica“ iz Kragujevca i vaspitačicama Katarini Miletić i Ani Miletić

Svim vaspitačima i deci koji su učestvovali na konkursu biće uručene diplome ili zahvalnice za pokazanu kreativnost i uložen trud. „Kreativni centar“ se zahvaljuje svim predškolskim ustanovama na divnim predlozima aktivnosti koje podstiču decu da uče kroz igru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama