Уместо пет, Креативни центар наградио чак 12 вртића који су послали радове на конкурс. Ово су награђени

18 новембра, 2022

Толеранција је једна од вештина коју свако од нас мора развити, ако желимо да живимо у друштву прихватања и разумевања. За почетак да то освестимо код себе, а онда и да толеранцију као вештину пробудимо и развијемо и код деце.

Баш с тим циљем, током октобра „Kреативни центар“ организовао је конкурс РАЗЛИЧИТИ, А ЈЕДНАКИ, намењен предшколским установама на територији Србије.

Тема конкурса била је сликовница као подршка развоју толеранције код деце, а задатак васпитача био је да на основу прочитаног текста или одабраног одломка из неке од понуђених сликовница смисле с децом из своје групе занимљиву језичку, ликовну или графомоторичку активност, која ће за циљ имати да деци приближи појам толеранције и повећати код њих осетљивост за све оне који су другачији.

Васпитачи су радове слали у форми видеа, фото-репортаже или као Power Point презентацију.

Непосредан повод за расписивање конкурса било је објављивање неколико издања за најмлађе читаоце која говоре управо о теми различитости. То су сликовнице Црвенци и ПлавциЗека песникКишни облакСтварЂура Ходалица и Зиг-Зага и Рода Бода. Ове књиге преносе деци поруку да је важно разумети и поштовати оне који су другачији од нас, а истовремено су и подршка свима онима који пате због тога што су другачији – поручују им да не одустају, да цене своје квалитете и да ће сигурно наћи неког ко ће бити уз њих.

Конкурсу је претходио и вебинар за васпитаче, а снимак можете погледати ОВДЕ.

На конкурс је пристигло скоро четрдесет радова, а жири који су чиниле три уреднице „Kреативног центра“ и једна психолошкиња одабрао је најкреативније и наградио их комплетима издања ове издавачке куће. Иако је првобитно било у плану да се награди пет најбољих радова, због бројних изузетних одговора на задату тему одлучено је да награде добије чак дванаест вртићких група, тако да је додељено осам првих награда и четири друге.

Погледајте радове награђених предшколских установа:

ПРВА НАГРАДА

Деци мешовите групе ППУ „Слонче Дамбо“ из Рипња и васпитачицама Милени Јовановић и Драгани Аћимовић

Деци предшколске групе ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Омољице и васпитачици Александри Стојковић

 Деци мешовите групе ППУ „Дечји чаробни свет“ из Београда и васпитачици Тамари Љубичић

– Деци старије групе вртића „Полетарац“ (ПУ „Драгољуб Удицки“) из Kикинде и васпитачицама Јелици Месарош и Марији Адамовић

Деци предшколске групе ПУ „Ласта“ из Голупца и васпитачицама Биљани Kировски и Маријани Милојковић

Деци средње и предшколске групе ПУ „Мали научници“ из Новог Београда и васпитачицама Јовани Златковић, Јелени Николић и Јасмини Kрстић

Деци мешовите групе ПУ „Марија Мунћан“ из Мајданпека и васпитачици Мирјани Јеремић

Деци предшколске групе вртића „Трешњица“ из Земуна и васпитачици Александри Димитров

ДРУГА НАГРАДА

Деци средње и предшколске групе ПУ „Наша радост“ из Александровца и васпитачицама Олги Милићевић, Слађани Богдановић и Бранкици Савковић

Деци предшколске групе вртића „Лептирић“ (ПУ „Пчелица“) из Ниша и васпитачицама Марији Глишић и Јелени Миленковић

Деци старије групе вртића „Пужић“ из Новог Сада и васпитачицама Вукици Шкрбић и Сањи Билкан  

Деци средње групе ПУ „Добрица“ из Kрагујевца и васпитачицама Катарини Милетић и Ани Милетић

Свим васпитачима и деци који су учествовали на конкурсу биће уручене дипломе или захвалнице за показану креативност и уложен труд. „Креативни центар“ се захваљује свим предшколским установама на дивним предлозима активности које подстичу децу да уче кроз игру.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама