Unija Vučiću: Kucnuo je čas da pokažete da Vam je stalo do obrazovanja

12 jula, 2016

USPRS uputila je dopis Aleksandru Vučiću, premijeru Republike Srbije, a u vezi izbora novog ministra prosvete.
Poštovani,
U ovim postizbornim trenucima smatramo da je pravo vreme da kažemo kakvu osobu očekujemo na mestu prvog čoveka prosvete. To bi trebalo da bude neko ko poznaje obrazovanje u svim njegovim nivoima, od predškolskog do visokoškolskog, samouveren je, ima veru u sebe i sistem koji će predstavljati.
ucionica-foto-frontalPovršnost, politikantstvo, populizam, nepoznavanje prilika, lični interesi, samo su neki od razloga slabog učinka mnogih dosadašnjih ministara. Zašto je to tako, nije na nama da odgovorimo, ali upravo zato, sistem se nalazi u blagoj histeriji koja preti da ga uruši.
Imamo odeljenja sa 4, ali i sa 40 đaka. Mnogi rade sa 5, 10 i 15% norme, dok se u sistem uvode novi ljudi. Svima njima se plaćaju doprinosi, jubilarne nagrade i naknada za prevoz… a priča se o smanjenju troškova. Profesore književnosti eksterno evaluiraju, veterinari, hemičare, učitelji, a fizičare, ekonomisti… To se u Srbiji zove poboljšanje kvaliteta nastave. Pod krinkom pravne države, inspektori izmišljaju propise, da bi se dodvorili lokalnim moćnicima. Direktorske pozicije su zauzeli kvazimenadžeri, a učenicima se svakoga dana sugeriše da su njihovi profesori nesposobni ljudi, jer se nisu bolje snašli u životu… Srpski učitelji ne sastavljaju kraj sa krajem i odavno su ispod republičkog proseka zarada. Iz prosvete svakodnevno odlaze najbolji ljudi, jer ne žele da budu poniženi, kako platom, tako i zakonskim regulativama. Loši međuljudski odnosi se gaje, a obrazovanje je na najnižim granama, ikada.
Čitav sistem, sa 140 hiljada zaposlenih i milion đaka i studenata, talac je eksperimenata i neuspelih, skupih projekata.
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, spremna je da onome ko želi da se uhvati u koštac sa mnogim i velikim nepravdama, sugeriše neophodne mere za ozdravljenje prosvetnog sistema. Naših 9 knjiga, koje Vam dostavljamo uz ovaj predlog, govori o tome da se studiozno bavimo svojim poslom.
Ako se nešto ne učini brzo, kasnije nećemo ni imati razloga da delamo, jer će se uništiti i ono malo vere što je još ostalo, s teškom mukom spaseno od afera kupljenih diploma i titula, nasilja nad učenicima i profesorima, nezapamćenih pritisaka, loših uslova rada, sramote svake vrste koja se svakodnevno dešava, a mi se, kao društvo, pravimo da se to nas ne tiče.
Gospodine Vučiću, Unija Vučiću: kucnuo je čas da pokažete da Vam je stalo do obrazovanja. Budući ministar prosvete treba da bude hrabri znalac sa vizijom i odličnim timom. Zato, koga god odaberete, znajte da vremena za ekseprimentisanje i gubljenje, nema. Do sada smo uspeli da učinimo nemoguće, potrošili smo sopstvenu budućnost.
S poštovanjem,
U Beogradu, Predsednik Unije SPRS Jasna Janković
12.jula 2016.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Unija Vučiću: Kucnuo je čas da pokažete da Vam je stalo do obrazovanja

  1. IMA LI KRAJA OVOME kaže:

    Mene prosto interesuje kada ćemo mi koji smo relativno skoro završavali nastavničke fakultete i koji imamo volje i želje da radimo u prosveti, dobiti priliku ! Već dve godine, zamena za zamenom. Boli me kada pogledam, ko se i na koji način prima na radno mesto sa debelom vezom.Svedok sam čak 3 nameštena konkursa za posao (U jednoj školi na radno mesto se primi koleginica koja već radi i dobije ukupno 140 % angažovanja, u drugoj stručni TEHNOLOG predaje predmet koji po klasifikaciji ne može da predaje. Bitno da je meni, gde sam po sistematizaciji mesta na prvom mestu za taj predmet, rečeno da je tako odlučio direktor, TEHNOLOG najbolji izbor čak i pored školovanog profesora za taj predmet ?! U trećoj se pojavi nekakva trudnica kojoj treba posao jer je zaboga miloga trudnica….A ja, molim vas, potpišite otkaz o ugovoru rada…..) Neradnik do neradnika ! Čast izuzecima, ima i onih koji vole svoj posao i rade ga dostojanstveno. Svoj posao volim ! Za mene je novac ništa naspram činjenice da posle svakog časa, ostavim 30ak pametnih glava koje razmišljaju, mozgaju i vole moj predmet. Priznajem osećaj je divan. Naravno da su plate u prosveti niske. Ali koje tome kriv ? Mi drage kolege ! Samo mi ! Znam ja da sa svojie dve godine radnog staža nemam pravo da pričam o kolegama koji rade dugo. Zar mladi ne zaslužuju šansu ? Čemu školovanje nastavnika ako posla na tržištu rada nema ? Zašto bake i deke koje predaju po školama ne žele u penziju ? Ima toliko lepih stvari koje mogu da rade u penziji…Zašto mladi treba da budu prinuđeni da bace diplomu o kojoj su toliko maštali ? Zašto napuštati Srbiju ? Potrebne su promene ! Pod hitno zabraniti upise na nastavničke smerove dok se situacija u prosveti ne reši !!! Još uvek se nadam da tamo negde ima nade i da će biti bolje…Ali kako vidim sa svojom prosečnom ocenom 9,60 izgleda da ću posao morati da tražim van granica ovog cirkusa !

  2. Buduci pedagog prakticar kaže:

    A kad ga vec savetujete, bolje da mu vi preporucite ko sve dolazi u obzir (10ak kandidata sa njihovim doprinosima u oblasti pedagogije i dr) kao adekvatan izbor, pa on nek analizira i izabere… Da ne bi lutao previse na putu potraznje tog akademskog znalca…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama