UPIS PRVAKA: Direktori krivi za prikupljanje papira

april 3, 2019

Mnogi roditelji moraju da donesu dokumenta za prvake, i pored e-upisa. Pojedine škole nisu preuzele šifre potrebne za pristup sistemu

Iako nadležne službe tvrde da elektronski sistem za prikupljanje dokumenata za upis đaka u prvi razred funkcioniše u svim školama, mnogi roditelji bili su prinuđeni da sami dostave sve potrebne “papire”. Prema planu, od ove godine škola sama treba da pribavi izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu, dok roditelji donose lekarsko uverenje i potvrdu o završenom predškolskom programu. Ali u mnogim školama taj sistem još ne funkcioniše.

Da bi škola mogla da obavi ovaj posao, odgovorno lice koje škola ovlasti treba od Ministarstva prosvete da dobije sertifikate sa šifrom pomoću koje ulazi u sistem.

– Pojedini neodgovorni direktori nisu hteli da preuzmu preporučenu pošiljku Ministarstva sa elektronskim sertifikatom na USB flešu, pristupnim parametrima i uputstvom – kažu, za “Novosti”, u Ministarstvu prosvete. – Iako je prvobitno bilo predviđeno da ti neodgovorni direktori lično preuzmu elektronske sertifikate, u dogovoru sa “Poštom” oni su im ponovo poslati.

Naši sagovornici navode da je Ministarstvo prosvete poslalo svim školama elektronske sertifikate. Dodaju i da u svim školama funkcioniše sistem za prikupljanje dokumenata, a da je, ukoliko u nekoj nastane tehnički problem, Kancelarija za IT i e-upravu na raspolaganju 24 sata.

Takve probleme nema OŠ “Josif Pančić”, jer je, kako kaže njen direktor Milan Bajić, škola još pre mesec i po bila u obavezi da prijavi ovlašćeno lice koje će dobiti šifru za ulazak u sistem.

– Međutim, do sada nismo imali potrebe da podatke prikupljamo elektronski, jer su roditelji sami donosili sva potrebna dokumenta – kaže Bajić, za “Novosti”.

S druge strane, Mirjana R., koja je dete upisala u jednu školu u centru prestonice, morala je sama da obezbedi sva dokumenta.

– U školi mi nisu ni pomenuli da će oni elektronski da pribave dokumenta – kaže ova mama.

U Novom Sadu u OŠ “Žarko Zrenjanin”, prema rečima direktora Žarka Mušickog, roditelji ne moraju da donose ništa od dokumenata.

U Školskoj upravi Kragujevac kažu da u svakoj školi postoji službenik koji je zadužen za prijem elektronske pošte za upis đaka prvaka. Jedina obeveza roditelja je da dostave uverenje o zdravstvenom stanju deteta.

– Sve se radi po uputstvu Ministarstva prosvete, i nije bilo primedaba roditelja upućenih Školskoj upravi, niti nadležnoj prosvetnoj inspekciji – kaže Goran Joksimović, načelnik Školske uprave.

UZ LIČNU KARTU

Vlada Srbije namerava da dodatno unapređuje elektronski sistem u školama. Kako je najavila premijerka Ana Brnabić, plan je da naredne godine roditelji decu upisuju u školu samo sa ličnom kartom. Za dve godine će, kako je najavila, biti uspostavljen jedinstveni informacioni sistem prosvete, koji će povezivati sistem obrazovanja i privrede.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama