УПИС ПРВАКА: Директори криви за прикупљање папира

3 априла, 2019

Многи родитељи морају да донесу документа за прваке, и поред е-уписа. Поједине школе нису преузеле шифре потребне за приступ систему

Иaко надлежне службе тврде да електронски систем за прикупљање докумената за упис ђака у први разред функционише у свим школама, многи родитељи били су принуђени да сами доставе све потребне “папире”. Према плану, од ове године школа сама треба да прибави извод из матичне књиге рођених и потврду о пребивалишту, док родитељи доносе лекарско уверење и потврду о завршеном предшколском програму. Али у многим школама тај систем још не функционише.

Да би школа могла да обави овај посао, одговорно лице које школа овласти треба од Министарства просвете да добије сертификате са шифром помоћу које улази у систем.

– Поједини неодговорни директори нису хтели да преузму препоручену пошиљку Министарства са електронским сертификатом на УСБ флешу, приступним параметрима и упутством – кажу, за “Новости”, у Министарству просвете. – Иако је првобитно било предвиђено да ти неодговорни директори лично преузму електронске сертификате, у договору са “Поштом” они су им поново послати.

Наши саговорници наводе да је Министарство просвете послало свим школама електронске сертификате. Додају и да у свим школама функционише систем за прикупљање докумената, а да је, уколико у некој настане технички проблем, Канцеларија за ИТ и е-управу на располагању 24 сата.

Такве проблеме нема ОШ “Јосиф Панчић”, јер је, како каже њен директор Милан Бајић, школа још пре месец и по била у обавези да пријави овлашћено лице које ће добити шифру за улазак у систем.

– Међутим, до сада нисмо имали потребе да податке прикупљамо електронски, јер су родитељи сами доносили сва потребна документа – каже Бајић, за “Новости”.

С друге стране, Мирјана Р., која је дете уписала у једну школу у центру престонице, морала је сама да обезбеди сва документа.

– У школи ми нису ни поменули да ће они електронски да прибаве документа – каже ова мама.

У Новом Саду у ОШ “Жарко Зрењанин”, према речима директора Жарка Мушицког, родитељи не морају да доносе ништа од докумената.

У Школској управи Крагујевац кажу да у свакој школи постоји службеник који је задужен за пријем електронске поште за упис ђака првака. Једина обевеза родитеља је да доставе уверење о здравственом стању детета.

– Све се ради по упутству Министарства просвете, и није било примедаба родитеља упућених Школској управи, нити надлежној просветној инспекцији – каже Горан Јоксимовић, начелник Школске управе.

УЗ ЛИЧНУ КАРТУ

Влада Србије намерава да додатно унапређује електронски систем у школама. Како је најавила премијерка Ана Брнабић, план је да наредне године родитељи децу уписују у школу само са личном картом. За две године ће, како је најавила, бити успостављен јединствени информациони систем просвете, који ће повезивати систем образовања и привреде.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама