Упис првака онлајн од 1. јуна, истиче рок за избор школе

14 маја, 2020

Због ситуације изазване болешћу COVID-19 последњих месеци имали смо наставу онлајн, али и позив родитељима да све пријаве за упис деце у школе и вртиће, такође обаве онлајн – од куће. Та порука је актуелна и даље, а рокови се ближе. 15. мај је крајњи рок за избор основне школе. Упис, електронским путем, доступан је од 1. јуна, а од 25. маја доступно је заказивање првог одласка првака у школу на разговоре са психологом и педагогом.

За предшколце, 15. мај је рок у којем је потребно да се родитељи изјасне за коју школу су заинтересовани. Преко нове услуге “исказивање интересовања за упис у основну школу”, која је доступна на порталу еУправа, родитељи могу да ступе у контакт са школом.

Ово је пут којим ће школе евидентирати заинтересованост родитеља да упишу дете у одређену школу, а тако ће оквирно имати и информацију о томе колики број ђака могу оквирно да очекују, објашњава директор Канцеларије за информационе технологије и еУправу Михаило Јовановић.

“Око 25. маја ће бити активирана права услуга уписа у основне школе, када ће родитељи путем интернета моћи да одаберу термин у школи где желе да упишу дете. Мораће само једном да оду до школе да би дете обавило разговоре са психологом и неће морати да носе ниједан документ”, казао је Јовановић.

Силом прилика због забране контаката и остајања код куће, ослањање на електронске услуге је значајно порасло. Ни родитељима, а ни школама ова врста сарадње више није непознаница.

“Школа смо која ради тестирања на апликацији. Оно што је сигурно и можемо да похвалимо јесте да ће родитељи моћи свој термин доласка у школу да закажу, што је веома значајно”, изјавила је директорка ОШ “Бановић Страхиња” у Београду Татијана Васовић Новосел.

Цео текст прочитајте на Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама