Upis prvaka onlajn od 1. juna, ističe rok za izbor škole

maj 14, 2020

Zbog situacije izazvane bolešću COVID-19 poslednjih meseci imali smo nastavu onlajn, ali i poziv roditeljima da sve prijave za upis dece u škole i vrtiće, takođe obave onlajn – od kuće. Ta poruka je aktuelna i dalje, a rokovi se bliže. 15. maj je krajnji rok za izbor osnovne škole. Upis, elektronskim putem, dostupan je od 1. juna, a od 25. maja dostupno je zakazivanje prvog odlaska prvaka u školu na razgovore sa psihologom i pedagogom.

Za predškolce, 15. maj je rok u kojem je potrebno da se roditelji izjasne za koju školu su zainteresovani. Preko nove usluge “iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu”, koja je dostupna na portalu eUprava, roditelji mogu da stupe u kontakt sa školom.

Ovo je put kojim će škole evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu, a tako će okvirno imati i informaciju o tome koliki broj đaka mogu okvirno da očekuju, objašnjava direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović.

“Oko 25. maja će biti aktivirana prava usluga upisa u osnovne škole, kada će roditelji putem interneta moći da odaberu termin u školi gde žele da upišu dete. Moraće samo jednom da odu do škole da bi dete obavilo razgovore sa psihologom i neće morati da nose nijedan dokument”, kazao je Jovanović.

Silom prilika zbog zabrane kontakata i ostajanja kod kuće, oslanjanje na elektronske usluge je značajno poraslo. Ni roditeljima, a ni školama ova vrsta saradnje više nije nepoznanica.

“Škola smo koja radi testiranja na aplikaciji. Ono što je sigurno i možemo da pohvalimo jeste da će roditelji moći svoj termin dolaska u školu da zakažu, što je veoma značajno”, izjavila je direktorka OŠ “Banović Strahinja” u Beogradu Tatijana Vasović Novosel.

Ceo tekst pročitajte na N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama