Упис у школу од септембра знатно олакшан – родитељи неће морати да доносе ниједан папир

3 јануара, 2020

Систем електронског уписа у основне и средње школе у овој години биће потпуно завршен, па родитељи од наредне школске године више неће морати да набављају ниједан документ за упис ђака.

“Прошле године родитељи нису морали да носе извод из матичне књиге рођених и уверење о пребивалишту, а ове године ћемо тај систем унапредити тако да ни један документ родитељи не морају да доносе”, рекао је Танјугу директор владине Канцеларије за ИТ и еУправу.

То, како објашњава, значи да родитељи ђака више неће морати да прикупљају документацију на неколико адреса, попут потврде да је дете претходно завршило предшколску установу или потврду о обављеном лекарском прегледу…

Све ће се, каже, обављати електронским путем.

Прошле године, подсећа, омогућена је услуга еВртић у 17 градова и општина у Србији, а према његовим речима, у овој години та услуга ће бити доступна у целој земљи.

“То значи да ће родитељи у сваком граду и општини моћи своје дете да упишу преко интернета”, наводи Јовановић и каже да су планови те Канцеларије за ову годину веома амбициозни.

Канцеларија за ИТ и еУправу са Министарством државне управе и локалне самоуправе успоставља регистар у којем ће бити сви подаци о грађанима.

“Шест државних институција ће из 13 база податаке ”пресути” у овај велики централни регистар и већ 1. септембра ћемо имати успостављен регистар где ће грађани моћи да виде све своје податке”, рекао је Јовановић.

Када се један податак о грађанима негде промени, та информација ће, каже, бити прослеђена целој државној управи.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Упис у школу од септембра знатно олакшан – родитељи неће морати да доносе ниједан папир"

  1. Јованча каже:

    А, да ли ће језик уписа у базе бити српски, или као за лична документа, ел. дневник (сва упутства) итд. – језик суседне државе?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама