Upis u školu od septembra znatno olakšan – roditelji neće morati da donose nijedan papir

3 januara, 2020

Sistem elektronskog upisa u osnovne i srednje škole u ovoj godini biće potpuno završen, pa roditelji od naredne školske godine više neće morati da nabavljaju nijedan dokument za upis đaka.

“Prošle godine roditelji nisu morali da nose izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o prebivalištu, a ove godine ćemo taj sistem unaprediti tako da ni jedan dokument roditelji ne moraju da donose”, rekao je Tanjugu direktor vladine Kancelarije za IT i eUpravu.

To, kako objašnjava, znači da roditelji đaka više neće morati da prikupljaju dokumentaciju na nekoliko adresa, poput potvrde da je dete prethodno završilo predškolsku ustanovu ili potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu…

Sve će se, kaže, obavljati elektronskim putem.

Prošle godine, podseća, omogućena je usluga eVrtić u 17 gradova i opština u Srbiji, a prema njegovim rečima, u ovoj godini ta usluga će biti dostupna u celoj zemlji.

“To znači da će roditelji u svakom gradu i opštini moći svoje dete da upišu preko interneta”, navodi Jovanović i kaže da su planovi te Kancelarije za ovu godinu veoma ambiciozni.

Kancelarija za IT i eUpravu sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave uspostavlja registar u kojem će biti svi podaci o građanima.

“Šest državnih institucija će iz 13 baza podatake ”presuti” u ovaj veliki centralni registar i već 1. septembra ćemo imati uspostavljen registar gde će građani moći da vide sve svoje podatke”, rekao je Jovanović.

Kada se jedan podatak o građanima negde promeni, ta informacija će, kaže, biti prosleđena celoj državnoj upravi.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Upis u školu od septembra znatno olakšan – roditelji neće morati da donose nijedan papir"

  1. Jovanča kaže:

    A, da li će jezik upisa u baze biti srpski, ili kao za lična dokumenta, el. dnevnik (sva uputstva) itd. – jezik susedne države?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama