Upotreba veb-alata u nastavi (primer)

24 juna, 2020

Nastava na daljinu nas je naučila mnogo toga. Pored toga što smo imali priliku da usavršimo svoje digitalne kompetencije, shvatili smo jednu stvar a to je da ne postoji ni savršena digitalna platforma za učenje ni savršeni IKT alat koji možemo primeniti na svaku oblast, a o predmetu da ne govorimo. Primedbe koje su često davali i roditelji da je deci teško da prate nastavu na više platforma uglavnom se zasnivaju na nedovoljnoj informisanosti roditelja i na samom početnom, najčešće neosnovanom strahu da se neće moći ni roditelji ni deca snaći u moru različitih informacija. Taj strah je legitiman – imamo ga i mi nastavnici. Međutim, vrlo često je neosnovan. 

Foto: Canva

Kao što je jedan od parametara ocenjivanja kvaliteta jednog školskog časa upotreba različitih nastavnih metoda, tako bi i kvalitetan nastavni proces trebalo da uključi različite platforme za učenje i upotrebu različitih IKT alata. Ono što bi trebalo da bude suštinsko kod izbora platformi i alata je prvenstveno to koliko je jednostavna njihova upotreba i naravno prilagođavamo ih prvenstveno predmetu i nastavnoj temi. Svi mi izbegavamo alate gde je potrebna duga registracija, onda osmišljavanje neke jake lozinke ili slično. Takođe, određene platforme deluju kao kontrolna tabla nekog ,,svemirskog broda“ gde se ono početno oduševljenje u roku od pet minuta pretvori u razočaranje jer ne znamo odakle bismo krenuli.

Predstaviću vam sad jedan veoma jednostavan alat – toliko jednostavan da ga može koristiti dete prvog razreda. Reč je o platformi za izradu obrazovnih igara, testova i kvizova  www.classtools.net, a ja samo odabrala njihov IKT alat za izradu ukrštenica. Objasniću vam sad koliko je ovo jednostavno, nije potrebna nikakva registracija:

  1. Ukucajte sledeći link https://www.classtools.net/crossword/
  2. Sad u prvom pravougaoniku napišite naslov ukrštenice
  3. U drugom pravougaoniku ukucajte reč koju želite da dobijete u ukrštenici, pa stavite znak *, pa rešenje, pa u sledećem redu za naredne reči i sve tako zavisno koliku ukrštenicu ste zamislili. Na primer cat* mačka
  4. Sad kliknite na dugme submit. Ovaj program će generisati vašu ukrštenicu i ono što je jako dobro je da možete da je preuzmete u pdf formatu (kliknete samo na pdf puzzle) i sačuvate za sebe.

Ja sam ove ukrštenice koristila sad na kraju školske godine kod sistematizacije gradiva engleskog jezika u nižim razredima. Deca vole ukrštenice, a znate i sami da se čak najkomplikovaniji pojmovi veoma lako savladavaju na ovakav način. Pogledajte na ovom linku ukrštenice sistematizacije gradiva za mlađe razrede:

https://osvukloznica.wordpress.com/2020/06/09/engleski-sistematizacija/

Ovaj alat je idealan za blic-provere, kad treba proveriti ključne reči ili vokabular. Može se primeniti na sve predmete. Možete to dati deci na kraju časa da popune. Najidealnije bi bilo, a videli ste sami koliko je jednostavno, da obučite decu da ona sama koriste ovaj alat kroz projektnu ili digitalnu nastavu ili kao domaći ili projektni zadatak. Ovaj alat je idealan i za srednjoškolce i studente upravo kod onih lekcija gde imaju poteškoće da nauče neke termine, a na ovaj način će mnogo lakše naučiti i kao što znate, ovakva znanja ostaju trajno.

Pošto predajem engleski jezik, moja ideja kod ukršenih reči je da za svaki razred napravim jednu zbirku ukrštenih reči i da to postavim učenicima na sajt škole, kao što sam i sad uradila, da mogu u svakom momentu preuzeti i proveriti svoje znanje. Možete kroz ukrštene reči testirati vokabular, množinu imenica, poređenje prideva, nepravilne glagole, sinonime, antonime, zaista, skoro sve. To se može primeniti na sve premete. Za jednu ukrštenicu vam je potrebno pet minuta (najviše).

Ja sam vam sad predstavila samo jedan alat na jednoj platformi koja ima i mnogo drugih alata. To je jedna ideja u moru ideja. Prilagođavajte nastavne alate vašem predmetu i nastavnoj temi i koristite što više različitih alata.

Šta je, zapravo, bitno u našoj profesiji? Često se izgovaramo nedostatkom sredstava ili vremena. U savremeno doba to je neopravdano – pre smo se mogli u tradicionalnoj nastavi izgovarati time – nemam tablu, kredu, hamer; ne mogu da držim svaki dan dopunsku jer me od trideset učenika sluša petoro ili slično. Danas nam je sve dostupno – imamo besplatne platforme, imamo besplatne seminare. Što se tiče vremena, recimo, kod ovih ukrštenica, trebalo bi vam mnogo više vremena da ih sami napravite, a na ovaj način vi samo ubacite parametre a program sam napravi ukrštenicu. Neka deca i roditelji budu deo vašeg nastavnog procesa – motivišite ih da učestvuju u osmišljavanju nekog dela vašeg časa (deca odlično znaju šta s im slabe tačke). Savremena nastava je ušteda i sredstava i vremena, a da pri tom nismo i ne smemo iz nje isključiti one dobre temelje i primere tradicionalne nastave. Mi zapravo samo uprošćavamo proces i racionalizujemo i sredstva i vreme i konkretizujemo ciljeve odnosno ishode učenja jer danas nema izgovora zašto učenik ne zna. Razmislite o tome.

Autor: Sanja Simić de Graf, profesor engleskog jezika i književnosti u OŠ ,,Vuk Karadžić“ Loznica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama