Упуство Министарствa просвете о oцењивању изазлало различите реакције наставника и директора школа

16 априла, 2021

Упуство које је Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило директорима средњих школа да се у будуће приликом оцењивања инсистира само на битном садржају неће много променити досадашњи процес провере знања, јер иако се инсистира на избацивању непотребног градива, неће се ићи испод предвиђених критеријума.

Фото: Александар Вељковић

Оно што је кључно, наставници неће прескакати лекције, како се можда могло закључити у упутству, него ће се водити рачуна да се у свакој лекцији инсистира само на кључним, најбитнијим детаљима. Такође, друга битна ствар о којој ће се водити рачуна јесте чињеница да се ђаци налазе у некој врсти ванредне ситуације када је учење у питању и да ће стога наставици бити инстируирани да изађу у сусрет ученицима и дају им додатна објашњења.

Ово је за “Блиц” објаснио Александар Андрејић, директор Прве београдске гимназије, рекавши да постоји основ за вредновање и награђивање, па ће се оцењивање одвијати по уобичајеном систему, али да ће се имати у виду ванредне околности.

– Оцењивање ће се и даље вршити по уобичајеном систему као и до сада, дакле вредноваће се ангажовање ученика, али свакако ће се имати на уму ванредна ситуација – рекао је директор.

Он је објаснио да је градиво већ сажето 20% посто због ванредне ситуације, тако да ово не значи додатно скраћивање већ ће се у наредном периоду свакако увести више активности за ученике где ће моћи да покажу своје знање.

С овим се сложила и Зорица Здравковић Јовановић, директорка Основне школе “Деспот Стефан Лазаревић”. Иако су се многи ученици обрадовали да би ово значило прескакање неких лекција, директорка објашњава како ће то у ствари изгледати.

– Неће се вршити сажимање градива, и поступаће се према исходу односно наставном плану и програму – рекла је она.

Директорка је још навела да ће се инсистирати на томе да се разјасне нејасноће ученицима, с обзиром на то да се сада враћају с онлајн наставе, па ће моћи да затраже додатно објашњење за све што им је представљало потешкоће доком школовања на даљину.

– Не мислим да ће бити лако, под‌једнако ће бити тешко и за ученике као и за наставнике. Наставници ће морати да уложе додатни труд да мотивишу оне који су се током онлајн наставе опустили, а ученици ће морати да се фокусирају на постизање што бољих резултата – рекла је директорка.

Сличног мишљења је и Александар Марков, председник Форума београдских гимназија, који сматра да засигурно свима предстоји тежак период, јер сада следи провера знања које су ђаци усвојили током online наставе.

Међутим, он сматра да изјава и Министарства да се ђаци растерете нема много основа јер према његовм мишљењу, многи онлајн наставу не доживљавају озбиљно.

– Не знам на основу чега да се растерете јер сматрам да ђаци нису оптерећени градивом, а многи су онлајн наставу доживели као распуст – рекао је Марков.

Он истиче да ђаке очекује напоран период, јер ће наставници морати да их испитају, али сматра да је то добро за њих.

– Свакако да ће бити напетије и теже и за наставнике и за ученике, због ванредних околности, али остаје да видимо како ће се сви у томе снаћи – закључио је Марков.

Ову теорију потпуно одбацује председник форума средњих стручних школа Милорад Антић, који сматра да упутство које је Министарство послало значи да се ђацима поклоне оцене.

– Поклоните оцене деци, дајте им одговарајућа питања, закажите им посебно испитивање да дођу до одговарајуће оцене – рекао је Антић коментаришући упутство.

Према његовом мишљењу ово није уследило само због ванредне ситуације, таквих дописа је како нам каже било и пре, где се инсистирало на томе да се ученицима који имају ниске оцене дају питања која требају да спреме да би тако обезбедили пролазност.

Он објашњава да се овим погрешно утицало на ђаке па су изгубили навике у учењу и залагању а тиме је постепено опао критеријум образовања, а како каже то се може видети и на основу резултата пробног теста где је само једна четвртина показала добре резултате.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама