Ускоро полицајац у свакој школи

26 јула, 2018

Од септембра ће свака школа у Србији имати свог школског полицајца, и за то ће бити запослени додатни људи, а више инспектора ће бити и у одељењима за сузбијање наркоманије, најавио је данас председник државне комисије за борбу против наркоманије, министар здравља Златибор Лончар.
Он је на конференцији за новинаре после седнице те комисије рекао да је министарка правде Нела Кубуровић обећала да ће се покренути законске измене којим би се пооштриле казне за продају и уживање дроге.
Лончар је прецизирао да је на данашњој седници комисије договорен предлог конкретних мера које морају да се уведу у наредном периоду како би се решио проблем наркоманије, који постаје све већи.
У томе морамо сви да учествујемо. То је проблем који не може да се реши за шест месеци или годину дана, побољшање може бити тек за неколико година. Не постоји једна, две или три мере које могу да се примене и дају резултат, акција мора бити свеобухватна, указао је он.
Према речима Лончара, план који је донет предвиђа упознавање ученика са пошасти дроге, потом измену система вредности, обезбеђивање бесплатних спортских и културних активности за децу, пружање отпора утицају група вршњака и обуку родитеља да препознају промене у понашању деце.
Он је нагласио да је направљен оперативни план за спровођење програма превенције и да у 24 округа у Србији треба да се до краја месеца формирају тимови при институтима за јавно здравље.
Координатор за њихове активности биће Институт за јавно здтавље „Батут“, који ће бити задужен да свака три месеца комисији поднесе извештај шта се дешава на терену, навео је Лончар.
Извор: ФоНет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама