Uskoro policajac u svakoj školi

26 jula, 2018

Od septembra će svaka škola u Srbiji imati svog školskog policajca, i za to će biti zaposleni dodatni ljudi, a više inspektora će biti i u odeljenjima za suzbijanje narkomanije, najavio je danas predsednik državne komisije za borbu protiv narkomanije, ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
On je na konferenciji za novinare posle sednice te komisije rekao da je ministarka pravde Nela Kuburović obećala da će se pokrenuti zakonske izmene kojim bi se pooštrile kazne za prodaju i uživanje droge.
Lončar je precizirao da je na današnjoj sednici komisije dogovoren predlog konkretnih mera koje moraju da se uvedu u narednom periodu kako bi se rešio problem narkomanije, koji postaje sve veći.
U tome moramo svi da učestvujemo. To je problem koji ne može da se reši za šest meseci ili godinu dana, poboljšanje može biti tek za nekoliko godina. Ne postoji jedna, dve ili tri mere koje mogu da se primene i daju rezultat, akcija mora biti sveobuhvatna, ukazao je on.
Prema rečima Lončara, plan koji je donet predviđa upoznavanje učenika sa pošasti droge, potom izmenu sistema vrednosti, obezbeđivanje besplatnih sportskih i kulturnih aktivnosti za decu, pružanje otpora uticaju grupa vršnjaka i obuku roditelja da prepoznaju promene u ponašanju dece.
On je naglasio da je napravljen operativni plan za sprovođenje programa prevencije i da u 24 okruga u Srbiji treba da se do kraja meseca formiraju timovi pri institutima za javno zdravlje.
Koordinator za njihove aktivnosti biće Institut za javno zdtavlje „Batut“, koji će biti zadužen da svaka tri meseca komisiji podnese izveštaj šta se dešava na terenu, naveo je Lončar.
Izvor: FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama