Usluga eVrtić je dostupna u sledećim gradovima i opštinama do 15. maja 2020. godin

Od danas usluga elektronske prijave dece u predškolske ustanove – Vrtić aktivna je u svih 17 predškolskih ustanova u Beogradu, kao i u Bečeju i Užicu, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Kako navode, zahvaljujući eUpravi usluge lokalnih samouprava mogu nesmetano da se pružaju i u vreme pandemije korona virusa.

„Usluga eVrtić je od ove godine dostupna roditeljima putem Portala eUprave po prvi put u svim opštinama i gradovima u Srbiji. Prilikom korišćenja ove elektronske usluge automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i evidencije prebivališta, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju ni jedan dokument prilikom upisa deteta, niti da odlaze ni na jedan šalter“, navode u saopštenju.

Takođe, naglašavaju da je usluga eVrtić je namenjena roditeljima koji su državljani Srbije, ali i da pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

„Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu elektronskim putem, ali je potrebno je da roditelji podnesu relevantnu dokumentaciju kojom dokazuje navedeni status lično u predškolsku ustanovu“, navode iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Preporuka Kancelarije za IT i eUpravu svim predškolskim ustanovama, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, jeste da se roditeljima omogući da elektronskim putem dostave ovu dokumentaciju.

Uslugu eVrtić na Portalu eUprava je, kako podsećaju, prvi omogućio grad Beograd 2016. godine. Prošle godine eVrtić su koristili roditelji u 17 gradova i opština širom Srbije, a od ove godine sve lokalne samouprave pružaju ovu elektronsku uslugu.

U ovom trenutku usluga eVrtić je dostupna u sledećim gradovima i opštinama do 15. maja 2020. godine: Aleksinac, Niš-Medijana, Kragujevac, Bela Crkva, Raška, Blace, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Bačka Palanka, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotnice, Gadžin Han, Despotovac, Paraćin, Doljevac, Zaječar, Knić, Medveđa, Merošina, Sokobanja, Surdulica, Plandište, Priboj, Ražanj, Trgovište, Ćićevac, Svilajnac, Smederevska Palanka, Kruševac, Lebane i Čajetina.

Usluga eVrtić je dostupna na Portalu eUprava svim registrovanim korisnicima Portala, a roditelji mogu koristiti uslugu i prijaviti dete u željenu predškolsku ustanovu u terminu trajanja konkursa te predškolske ustanove.

„eVrtić je jedna od prvih elektronskih usluga koja je „pobedila“ papirnu, jer mnogo veći broj roditelja koristi elektronsku uslugu umesto klasične. Do danas je elektronski podneto ukupno više od 48.000 prijava, ali se očekuje da taj broj ove godine bude značajno premašen“, zaključuju u saopštenju.

Izvor: Danas