USPR Kragujevca: Tužbe nastavnika za naknadu za inkluzivni rad

12 marta, 2020

Unija sindikata prosvetnih radnika (USPR) Kragujevca je danas najavila masovno podnošenje tužbi nastavnika koji rade s učenicima sa smetnjama.

Foto: Canva

Potpredsednik USP u Kragujevcu Milan Jevtić je novinarima rekao da bi tužbe za rad po IOP-u (individualni obrazovni plan) moglo da podnese 300 do 500 nastavnika u Kragujevcu.

„Tražimo od Ministarstva prosvete i drugih da nađu sistemsko rešenje“, rekao je Jevtić.

On je naveo da se svakom tužbom zahteva naknada od 150.000 do 180.000 dinara.

Jevtić je rekao da je rad sa učenicima sa smetnjama u odeljenjima dodatni „teret“ za svakog zaposlenog u prosveti i da to treba da bude odgovarajuće plaćeno.

Jevtić je rekao da je osnova za sudske presude o plaćanju tog rada Uredba o koeficijentu kojom je predviđeno da za rad u specijalnim odeljenjima i specijalnim školama svako bude plaćen deset odsto uvećanom zaradom.

Predsednica USPR u Kragujevcu Ljiljana Miletić je rekla da su prve dve tužbe u Kragujevcu za rad po IOP-u podnete 2017. godine, a presuda i izvršenje posle dve godine i kedna nastavnica je dobila 300.000 dinara.

Dodala je da se često odlažu ročišta, uvode veštačenja, što sve uvećava troškove koje će „izvesno“ država morati da plati.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "USPR Kragujevca: Tužbe nastavnika za naknadu za inkluzivni rad"

  1. Jelena kaže:

    Nas ucitelj na zalost svih nas ima 3 ucenika sa specijalnim potrebama i skola i opstina nemaju sredstava da mu pomognu,jer nemaju uslova i sredstava,od ove god daju pomocniku koji bi bio sa njom 8000 din,za taj novac niko nece da radi!Ucitelj je prepusten dam sebi i sto druga deca zapostavljaju gradivo ne mozemo nista!Sta tu treba uraditi,posto direktor skole nema resenje a ni opstina???

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama