УСПРС: “20 година рада на одређено – много је!”

25 јануара, 2021

Унија просветних радника Србије упутила је данас допис Министарству просвете, где апелује на надлежне да реше статус вероучитеља који пуних 20 година раде на одређено време.

“Тешко да смо се о неког огрешили више, него о вероучитеље. Још од давне школске 2001/2002. године када је (најпре као факултативни), враћен предмет Верска настава (до 1946. године – Катехизис), ми ове људе малтретирамо. Читавих 20 година они раде на одређено време, упркос томе што је школске 2003/2004. године, предмет постао обавезан изборни! Нема тога ни у једном српском закону ни у Уставу.” стоји у допису.

Из Уније даље подсећају да је бивши министар просвете, Младен Шарчевић, на Хиландару обећао блаженопочившем патријарху Иринеју да ће решити радно-правни статус вероучитеља чим се укине Забрана запошљавања у јавном сектору!

“Кога сада да подсећамо шта је изјавио, заклео се, чврсто обећао? Знамо да је од јануара 2021. укинута поменута Забрана, мада, руку на срце, ни пре ње учитељи вере нису могли да реше свој статус.” – кажу из Уније.

Представници Уније у допису апелују на новог министра, Бранка Ружића, да се посвети решавању овог проблема и покрене процес примања вероучитеља на неодређено време.

“Нека бар нешто добро ова година донесе људима који су у великој неизвесности живели, исувише дуго трпели, били очајни јер не могу да збрину своје породице, подигну кредите и живе колико-толико заштићено од свакојаких уцена.” – закључак је овог дописа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "УСПРС: “20 година рада на одређено – много је!”"

  1. Agencija za knjigovodstvo каже:

    Nadamo se da će se status veroučitelja što pre pozitivno rešiti.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама