USPRS: “20 godina rada na određeno – mnogo je!”

25 januara, 2021

Unija prosvetnih radnika Srbije uputila je danas dopis Ministarstvu prosvete, gde apeluje na nadležne da reše status veroučitelja koji punih 20 godina rade na određeno vreme.

“Teško da smo se o nekog ogrešili više, nego o veroučitelje. Još od davne školske 2001/2002. godine kada je (najpre kao fakultativni), vraćen predmet Verska nastava (do 1946. godine – Katehizis), mi ove ljude maltretiramo. Čitavih 20 godina oni rade na određeno vreme, uprkos tome što je školske 2003/2004. godine, predmet postao obavezan izborni! Nema toga ni u jednom srpskom zakonu ni u Ustavu.” stoji u dopisu.

Iz Unije dalje podsećaju da je bivši ministar prosvete, Mladen Šarčević, na Hilandaru obećao blaženopočivšem patrijarhu Irineju da će rešiti radno-pravni status veroučitelja čim se ukine Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru!

“Koga sada da podsećamo šta je izjavio, zakleo se, čvrsto obećao? Znamo da je od januara 2021. ukinuta pomenuta Zabrana, mada, ruku na srce, ni pre nje učitelji vere nisu mogli da reše svoj status.” – kažu iz Unije.

Predstavnici Unije u dopisu apeluju na novog ministra, Branka Ružića, da se posveti rešavanju ovog problema i pokrene proces primanja veroučitelja na neodređeno vreme.

“Neka bar nešto dobro ova godina donese ljudima koji su u velikoj neizvesnosti živeli, isuviše dugo trpeli, bili očajni jer ne mogu da zbrinu svoje porodice, podignu kredite i žive koliko-toliko zaštićeno od svakojakih ucena.” – zaključak je ovog dopisa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "USPRS: “20 godina rada na određeno – mnogo je!”"

  1. Agencija za knjigovodstvo kaže:

    Nadamo se da će se status veroučitelja što pre pozitivno rešiti.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama