USPRS: “Boravak za decu do 12 godina, zaposliti učitelje, obezbediti prostor u svim školama”

19 aprila, 2021

Unija sindikata prosvetnih radnika pozvala je danas Ministarstvo da počne sa rešavanjem problema boravka dece uzrasta do četvrtog razreda koja moraju da koriste ovu uslugu u svojim školama.

“Već godinu dana od nadležnih slušamo o tome da deca uzrasta do 12 godina zahtevaju konstantnu brigu i nadzor, što roditelji – stalno zaposleni ne mogu da obezbede, te da su ona briga škola i učitelja.” – stoji u saopštenju uz napomenu da se, osim priče, ništa konkretno po tom pitanju ne preduzima.

Foto: Canva

Iz Unije sugerišu da je neophodno zaposliti učitelje koji će s decom raditi i voditi brigu o njima van časova redovne nastae. Moraju se, osim toga, obezbediti i materijalno-tehnički i prostorni uslovi za organizaciju odeljenja produženog boravka u svakoj školi, shodno broju zainteresovane dece.

Podsećaju i na to da su, čak i u periodu naglog porasta broja obolelih kada je i predmetna nastava izmeštena u onlajn okruženje, učitelji bili primorani da ostanu u svojim učionicama, a da su posledicu takve odluke po njihovo zdravlje, izneli mnogi od njih.

Kada je reč o produženom boravku, iz Unije napominju da su samo škole u kojima je ranije odobreno odeljenje produženog boravka, mogle su da odgovore novim zahtevima nadležnih u pogledu obrazovno-vaspitne brige nad decom čija su oba roditelja radno angažovana, i to samo za decu uzrasta prvog i drugog razreda. Iako su mediji i oni koji o tome treba da vode brigu stalno podsećali da deca ne smeju biti sama kod kuće, sve je ostalo samo na rečima.

“Ministru upućujemo podršku, s nadom da će s reči preći na dela i da će škole od 1. septembra 2021. godine, imati njegovo odobrenje za otvaranje odeljenja produženog boravka, shodno broju zainteresovanih učenika uzrasta do 12 godina, čija su oba roditelja radno angažovana. Takođe očekujemo da se za ove poslove zaposli još učitelja i da se smanji broj učenika u odeljenju. Tek onda ćemo poverovati da se država ozbiljno zainteresovala za svoje najmlađe i njihovo obrazovanje.” – zaključuju iz Unije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "USPRS: “Boravak za decu do 12 godina, zaposliti učitelje, obezbediti prostor u svim školama”"

  1. Slavica kaže:

    Sve je to lepo, samo što deca od 11 i 12 godina idu u 5. i 6. razred. Zašto bi učitelji čuvali tu decu? Zašto ne zaposlite nastavnike predmetne nastave da čuvaju stariju decu?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama