УСПРС: Измене Закона о образовању предвиђају комбиновани модел наставе за ученике од 5. до 8. разреда

У просветним круговима ових дана води се полемика о три предлога закона у скупштинској  процедури којима се мењају одредбе Закона о основама система образовања и васпитања, Закона о основном образовању и васпитању и Закона о средњем образовању и васпитању. Најављено је да се закони мењају због питања која се односе на државну матуру, чије је увођење померено за 2024. годину.  

“Неочекивано је то, да се Предлогом закона о изменама и допунама редефинише Центар за  испите (матурске), чији начин одржавања и администрирања прописује министар. Још једна  новина је и могућност оснивања образовно-научног центра, чији је оснивач Влада РС, а све са  циљем ‘подизања квалитета образовних, научних, истраживачких, спортских, омладинских и  туристичких програма’. Као да немамо ни у шта друго да улажемо новац до државне матуре!? Све  смо школе средили, опремили, саградили… све вртиће оспособили, па нам је сада циљ оно што ће  се (крајње неизвесно) дешавати кроз три године.” – питају се у Унији синдиката просветних радника Србије. 

У саопштењу које је јуче послато медијима, из Уније напомињу да ће се за спровођење закона и проширење капацитета Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања – Центра за испите, обезбедити средства у износу од 109.605.000,00 у 2022. и  338.959.000,00 динара у 2023. години. За изградњу Образовно-научних центара у Белој Цркви, Книћу и Врању, Законом о буџету издвојено је 122.179.000,00 динара. 

“Док на једној страни расипа, закон је пронашао „одличну” уштеду – комбиновани модел наставе од петог до осмог разреда!?! Обрађивач предлога закона, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, није нас удостојило чак ни одговарајућег образложења зашто или  још важније, како методички оправдати комбинацију разреда у предметној настави. Где су видели  ово, сем у жељи да затворе финансијску рупу коју сами и праве? И да апсурд буде већи, на крају  предлога стоји Изјава о усклађености прописа са Европском унијом! Па зашто, побогу, не  ускладисте број ученика у одељењу са Европом? И како се то нешто усклађује, а нешто не?” – наводи се у саопштењу које потписује председница синдиката Јасна Јанковић.

Она додаје да су “власти уста пуна образовања и квалитета наставе, а у реалности и ученици и наставници и родитељи имају све веће проблеме и давања за тзв. бесплатно школовање, уз све оптерећеније планове и програме и апсолутну небригу за нашу децу.”