USPRS: Izmene Zakona o obrazovanju predviđaju kombinovani model nastave za učenike od 5. do 8. razreda

22 decembra, 2021

U prosvetnim krugovima ovih dana vodi se polemika o tri predloga zakona u skupštinskoj  proceduri kojima se menjaju odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju. Najavljeno je da se zakoni menjaju zbog pitanja koja se odnose na državnu maturu, čije je uvođenje pomereno za 2024. godinu.  

“Neočekivano je to, da se Predlogom zakona o izmenama i dopunama redefiniše Centar za  ispite (maturske), čiji način održavanja i administriranja propisuje ministar. Još jedna  novina je i mogućnost osnivanja obrazovno-naučnog centra, čiji je osnivač Vlada RS, a sve sa  ciljem ‘podizanja kvaliteta obrazovnih, naučnih, istraživačkih, sportskih, omladinskih i  turističkih programa’. Kao da nemamo ni u šta drugo da ulažemo novac do državne mature!? Sve  smo škole sredili, opremili, sagradili… sve vrtiće osposobili, pa nam je sada cilj ono što će  se (krajnje neizvesno) dešavati kroz tri godine.” – pitaju se u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije. 

U saopštenju koje je juče poslato medijima, iz Unije napominju da će se za sprovođenje zakona i proširenje kapaciteta Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja – Centra za ispite, obezbediti sredstva u iznosu od 109.605.000,00 u 2022. i  338.959.000,00 dinara u 2023. godini. Za izgradnju Obrazovno-naučnih centara u Beloj Crkvi, Kniću i Vranju, Zakonom o budžetu izdvojeno je 122.179.000,00 dinara. 

“Dok na jednoj strani rasipa, zakon je pronašao „odličnu” uštedu – kombinovani model nastave od petog do osmog razreda!?! Obrađivač predloga zakona, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nije nas udostojilo čak ni odgovarajućeg obrazloženja zašto ili  još važnije, kako metodički opravdati kombinaciju razreda u predmetnoj nastavi. Gde su videli  ovo, sem u želji da zatvore finansijsku rupu koju sami i prave? I da apsurd bude veći, na kraju  predloga stoji Izjava o usklađenosti propisa sa Evropskom unijom! Pa zašto, pobogu, ne  uskladiste broj učenika u odeljenju sa Evropom? I kako se to nešto usklađuje, a nešto ne?” – navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednica sindikata Jasna Janković.

Ona dodaje da su “vlasti usta puna obrazovanja i kvaliteta nastave, a u realnosti i učenici i nastavnici i roditelji imaju sve veće probleme i davanja za tzv. besplatno školovanje, uz sve opterećenije planove i programe i apsolutnu nebrigu za našu decu.” 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama