USPRS: Ministarstvo ne odustaje od zatvaranja malih škola

30 juna, 2022

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je danas da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije odustalo od zatvaranja malih škola.

Foto: Canva

“Izmene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, član 31, stav 7 propisuju da obrazovno – vaspitni rad od petog do osmog razreda može biti organizovan i u kombinovanom odeljenju. Sindikati o ovoj izmeni nisu bila čak ni obavešteni (a kamo li konsultovani) i tek po dolasku Zakona u skupštinsku proceduru, imali smo šta i da vidimo.” – stoji u saopštenju USPRS koje potpisuje predsednica Jasna Janković.

Kako kaže, sada se otišlo i korak dalje. U Stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2022/23. godinu, propisuje se da se obrazovno – vaspitni rad od prvog do četvrtog razreda, kao i od petog do osmog razreda, može organizovati i u kombinovanom odeljenju.

“Kombinovano odeljenje sastavljeno je od učenika dva razreda i može da ima do 15 učenika, a odeljenje od tri ili četiri razreda, do 10 učenika. Uprkos jasnom protivljenju struke, dopisima u kojima smo tražili da nam objasne kako misle da izvedu ovakvo spajanje, protivno svim metodičkim i logičkim pravilima, proces je nastavljen. Ministarstvo prosvete čeka prvi septembar da kaže kako više nema vremena da se bilo šta ispravi.” – objašnjava Janković.

“Ostao nam je samo sirovi otpor neljudskom sistemu, koga osim ušteda ne zanima ama baš ništa drugo!” – zaključak je saopštenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "USPRS: Ministarstvo ne odustaje od zatvaranja malih škola"

  1. Lokalni Aboridžin kaže:

    Jasna traži nešto što je nemoguće. Svuda u svetu se tako radi, osim ako nema uslova za prevoz učenika. Jedna kuršumlijska matična škola ima dva izdvojena osmorazredna odeljenja sa po 15 učenika koje opslužuje preko 20 i više radnika. Oba izdvojena odeljenja su pored asfalta tako da lako može da se organizuje prevoz učenika. A u samom gradu postoje dve matične škole koje muku muče da sakupe dovoljoljno đaka za po dva odeljenja po razredu. Ekonomska i svaka druga logika ide u prilog tome da se obe škole fuzionišu u jednu. To spajanje bi dovelo do tehnoloških viškova, a tih viškova u Srbiji je bilo na desetine hiljada. Jasni, sindikatu i široj društvenoj zajednici treba da je jasno da novac poreskih obveznika ne treba bacati u bure bez dna. Jedino na čemu treba raditi to je borba za uhlebljenje što više tehnoloških viškova. A Jasni samo to ostaje.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama