УСПРС: Министарство не одустаје од затварања малих школа

30 јуна, 2022

Унија синдиката просветних радника Србије саопштила је данас да Министарство просвете, науке и технолошког развоја није одустало од затварања малих школа.

Foto: Canva

“Измене и допуне Закона о основном образовању и васпитању, члан 31, став 7 прописују да образовно – васпитни рад од петог до осмог разреда може бити организован и у комбинованом одељењу. Синдикати о овој измени нису била чак ни обавештени (а камо ли консултовани) и тек по доласку Закона у скупштинску процедуру, имали смо шта и да видимо.” – стоји у саопштењу УСПРС које потписује председница Јасна Јанковић.

Како каже, сада се отишло и корак даље. У Стручном упутству о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама за школску 2022/23. годину, прописује се да се образовно – васпитни рад од првог до четвртог разреда, као и од петог до осмог разреда, може организовати и у комбинованом одељењу.

“Комбиновано одељење састављено је од ученика два разреда и може да има до 15 ученика, а одељење од три или четири разреда, до 10 ученика. Упркос јасном противљењу струке, дописима у којима смо тражили да нам објасне како мисле да изведу овакво спајање, противно свим методичким и логичким правилима, процес је настављен. Министарство просвете чека први септембар да каже како више нема времена да се било шта исправи.” – објашњава Јанковић.

“Остао нам је само сирови отпор нељудском систему, кога осим уштеда не занима ама баш ништа друго!” – закључак је саопштења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "УСПРС: Министарство не одустаје од затварања малих школа"

  1. Локални Абориџин каже:

    Јасна тражи нешто што је немогуће. Свуда у свету се тако ради, осим ако нема услова за превоз ученика. Једна куршумлијска матична школа има два издвојена осморазредна одељења са по 15 ученика које опслужује преко 20 и више радника. Оба издвојена одељења су поред асфалта тако да лако може да се организује превоз ученика. А у самом граду постоје две матичне школе које муку муче да сакупе довољољно ђака за по два одељења по разреду. Економска и свака друга логика иде у прилог томе да се обе школе фузионишу у једну. То спајање би довело до технолошких вишкова, а тих вишкова у Србији је било на десетине хиљада. Јасни, синдикату и широј друштвеној заједници треба да је јасно да новац пореских обвезника не треба бацати у буре без дна. Једино на чему треба радити то је борба за ухлебљење што више технолошких вишкова. А Јасни само то остаје.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама