USPRS najavila svetosavski protest u Domu sindikata

24 januara, 2017

USPRS negoduje što nije dobila nacrt zakona o obrazovanju
Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije negodovali su što, kako tvrde, nisu uključeni u izradu nacrta novog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
Predsednica USPRS Jasna Janković rekla je na konferenciji za novinare da će taj sindikat, u očekivanju da nacrt dobije iduće sedmice, vrlo brzo izneti svoje stavove o tom tekstu.
U tom sindikatu smatraju da novi zakon treba da bude skrojen po meri onih koji rade u obrazovanju i đaka, kao i da treba da bude jasan kako se ne bi dolazilo do preplitanja rešenja s drugim zakonima.
Kada je reč o izboru direktora škola, Jankovićeva navodi da većinu u školskim odborima koji predlažu direktore moraju da imaju prosvetni radnici, te da je svako drugo rešenje pogrešno jer znači politizaciju škola.
Taj sindikat smatra da jedna osoba može da se bira za direktora samo u dva mandata, kaže da će insistirati da se broj učenika u odeljenju svede na 25, na većoj zaštiti zaposlenih u obrazovanju, te na autonomiji škola koje same treba da odluče o nadokandi nastave zbog produženja raspusta za dva dana.
Predsednica USPRS je najavila da će sutra u podne u Domu sindikata USPRS održati svetosavski protest na koji su pozvani svi predsednici tog sindikata iz cele Srbije.
“Čućemo probleme, ali i doneti zaključke šta ćemo dalje činiti”, rekla je Jankovićeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "USPRS najavila svetosavski protest u Domu sindikata"

  1. Zeljko kaže:

    Svakako, ograniciti izbor direktora na dva mandata.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama