USPRS o ukidanju dodatka zaposlenima u osnovnim i srednjim školama: “Ovo je vrhunac licemerja i bahatosti.”

mart 9, 2021

Vlada Republika Srbije je na svojoj sednici 4. 3. 2021. godine, donela odluku o promeni Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama. Ovom uredbom se u osnovnim i srednjim školama ukida dodatak zaposlenima koji rade sa decom po IOP-u, stoji u saopštenju koje je Unija prosvetnih radnika Srbije uputila medijima danas.

“Do sada je u svim pregovorima sa Vladom RS i našim zahtevima da se pomenuti dokument promeni i reši problem zarada, pre svega administrativnih radnika, ova uredba bila „Sveto pismo“ i o njoj nije moglo da se raspravlja. Ova promena ponovo pokazuje odnos države prema prosvetnim radnicima i način kako se stvari rešavaju. Kada je sindikat ukazivao na problem sa plaćanjem zaposlenih koji rade po IOP-u, iz MPNTR-a je odgovoreno da zaposleni nemaju
pravo na dodatak. Kada smo krenuli sa tužbama i na Vrhovnom kasacionom sudu dokazali da smo u pravu, Vlada odlučuje da promeni uredbu.” – kažu iz Unije.

U saopštenju stoji da Vlada “na najgrublji način, primenjujući poznate metode sile menja uredbu i smanjuje prava prosvetnim radnicima.” Umesto sastanka sa prosvetnim radnicima i pokušaja dogovora, prava su prosvetnim radnicima smanjena na ovakav način.

“Ovo je vrhunac licemerja, bezobrazluka i bahatosti. Stoga pozivamo sve zaposlene, koji to do sad nisu učinili, da tuže državu za neplaćanja rada po IOP-u, kao i da se spreme za sindikalne akcije koje će uslediti.” – zaključuju iz Unije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "USPRS o ukidanju dodatka zaposlenima u osnovnim i srednjim školama: “Ovo je vrhunac licemerja i bahatosti.”"

  1. Aleksa kaže:

    Ni dosad se taj dodatak nije plaćao.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama