УСПРС: Одложите тестирање ученика 4. и 7. разреда или платите преконормни рад

Како би се обезбедио напредак великог система, попут просвете, људство би требало да буде системски распоређено по нивоима знања и компетенцијама. Нажалост, ми смо одавно у ситуацији да „вриштимо“ због бесмисла који нам се намеће од стране просветних власти, каже Марија Стошић, портпарол Уније синдиката просветних радника.

Последњег дана маја 2022. године, из канцеларије помоћника министра др Милана Пашића, школама је послат допис Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања о обавези школа да спроведу тестирање ученика 4. и 7. разреда.

Марија Стошић каже да је прва велика мистерија која се тиче сутрашњег теста то због чега је важно да се ученици тестирају, ако се не планира обрада добијених резултата.

– Ако се већ спроводи стандардизовано тестирање ученика на нивоу државе, логично је и да аутори тестова прикупљају њихове резултате и дају анализу. Али не! Посао Завода радиће предметни наставници за ученике 7. разреда и учитељи за ученика 4. разреда, на конкретном наставном часу. Тако ће све остати на нивоу школа. – каже Стошић.

Она подсећа да у свим школама већ дуго постоји пракса да на почетку разреда ђаци имају иницијалну проверу, на основу којих се врши даље планирање рада, не и оцењивање.

Завод за вредновање квалитета васпитања и образовања ове године додао је четвртацима и седмацима „годишње“ тестове.

– Резултат тог тестирања треба да покаже да ли су остварени исходи учења посматрано кроз образовне стандарде постигнућа за крај првог циклуса, који датирају из 2011! – објашњава Стошић.

Ученици 7. разреда моћи ће да бирају један наставни предмет између пет понуђених, који су уједно обухваћени и завршним испитом. Пошто се наводи да ће ученици тако стећи увид у структуру „могућег“ будућег комбинованог теста, поставља се питање да ли из МПНТР-а размишљају о могућности укидања оваквог комбинованог теста.

– С обзиром на то да се ученици за предмет опредељују у складу „са својим афинитетима и планираним даљим током школовања“, зашто онда неко од њих не би полагао тест из технике и технологије, информатике и рачунарства, музичке или ликовне уметности? Показетељи пробног тестирања за ученике 7. разреда произилазе из образовних стандарда постигнућа из 2010. године! – упозорава портпарол УСПРС и додаје да то није једина мистерија.

– И десет година након започињања процеса дигитализације, опет нас очекује дистрибуција штампаних материјала и обезбеђивање максималних безбедносних мера да се случајно неки од тих тестова за ученике 4. и 7. разреда не нађе у јавности; подизање на ноге комплетног наставног и ненаставног особља који ће дежурати и бити ангажовани као прегледачи, иако су већ задужени и у највећем раде на припреми реализације Завршног испита; израда посебних питања и за ученике 4. и 7. разреда који раде по ИОП-у 2; и тако даље и тако даље…- подсећа Стошић.

У складу са свим поменутим аргументима, Унија тражи од надлежних да се тестирање ученика 4. и 7. разреда одложи за наредну годину, како би наставници могли да остану посвећени оном што је већ планирано за ову наставну годину, као и организацији и спровођењу Завршног испита за осмаке.

– Поменута тестирања могу се померити и за наредну школску годину, када је могуће и унапред их планирати и спровести на начин да дају квалитетну повратну информацију, која ће бити од користи и нама и нашим ученицима, али и Министарству просвете. Ако већ неће, онда нека одвоје новац за преконормни рад наставног и ваннаставног особља, пошто ће сви они сада бити ангажовани на спровођењу три, уместо једног испита међу основцима, која би требало да буду од националног значаја!